24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Κυριακή

Κρούσματα ελονοσίας στην Ελλάδα: Τι συμβαίνει και πώς θα προστατευτούμε

Ανησυχία έχει προκαλέσει η έξαρση 65 νέων κρουσμάτων ελονοσίας στη χώρα μας, με το αντίστοιχο περσινό νούμερο να φτάνει μόλις τα 6 περιστατικά. 

Όπως αποδεικνύεται, αν και η ασθένεια είχε αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά από το 1974, από το 2009 και μετά καταγράφονται κάθε χρόνο περιστατικά της, έστω και σε μικρή κλίμακα.

Με απόφαση του ΚΕΕΛΠΝΟ και του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, οι δώδεκα δήμοι, όπου εμφανίστηκαν τα περιστατικά, έχουν τεθεί σε καραντίνα.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους δήμους: Φαρκαδώνας και Τρικκαίων, Παλαμά, Ευρώτα, Χαλκιδαίων, Θηβαίων, Τεμπών, Δυτικής Αχαΐας, Λαγκαδά, Πυλαίας, Ανδραβίδας και Κυλλήνης.

Οι περιοχές αυτές έχουν τεθεί σε αποκλεισμό αιμοδοσίας και αναβολή πληθυσμιακών αιμοληψιών για διάστημα έξι μηνών, όσον αφορά κατοίκους, επισκέπτες αλλά και εργαζόμενους. Επιπλέον, τα κλιμάκια αιμοληψίας των Υπηρεσιών Αιμοδοσίας λαμβάνουν δράση για τη λήψη ατομικού και οικογενειακού ιστορικού και για την τήρηση των Κανονισμών Επιλογής του Αιμοδότη.
Πώς μεταδίδεται η νόσος

*Από τσίμπημα από θηλυκό μολυσμένο κουνούπι, που ανήκει στο γένος Ανωφελές. Μόνο το συγκεκριμένο είδος μπορεί να μεταδώσει την ελονοσία. Προηγουμένως, πρέπει να έχει τσιμπήσει άτομο που είναι μολυσμένο με το παράσιτο που την προκαλεί.

* Μέσω της μετάγγισης αίματος ή της μεταμόσχευσης οργάνων.

* Μέσω της χρήσης μολυσμένων βελονών ή συριγγών.

* Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να μεταδοθεί και από τη μητέρα στο έμβρυο.

* Το παράσιτο της ελονοσίας δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο μέσω της συνηθισμένης κοινωνικής επαφής (άγγιγμα ή φιλί), της σεξουαλικής ή άλλης επαφής.
Συμπτώματα

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της ελονοσίας είναι ο υψηλός πυρετός με ρίγος, που μπορεί να εμφανίζεται κάθε δεύτερη ή τρίτη μέρα, η εφίδρωση, η κεφαλαλγία, η μυαλγία και η γενική αδιαθεσία και τα συμπτώματα γριπώδους συνδρομής.

Άλλα πιθανά συμπτώματα είναι η ναυτία, ο εμετός, η διάρροια και ο κοιλιακός πόνος, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να εκδηλωθεί αναιμία και ίκτερος.
Αντιμετώπιση

Η νόσος είναι ιάσιμη με την χορήγηση της σχετικής αγωγής. Ωστόσο, σε περίπτωση μη έγκαιρης διάγνωσης, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει πιο σοβαρά συμπτώματα όπως νευρολογικά συμπτώματα, η νεφρική και η αναπνευστική ανεπάρκεια.
Μέτρα προφύλαξης 

*Εάν ανήκετε στην ομάδα αιμοδοτών και εμφανίσετε πυρετό μετά την αιμοδοσία, χωρίς καμία αιτιολογία, θα πρέπει να ενημερώσετε την υπηρεσία στην οποία δώσατε αίμα, ανεξαρτήτως περιοχής.

Δείτε αναλυτικά τα μέτρα προφύλαξης που προτείνει το ΚΕΕΛΠΝΟ εδώ
Πηγή: iatronet.gr