ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ...dunamitis @gmail.com...24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο...

Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2017

«Πού το πάει ο Ευκλείδης;»...

Ανω-κάτω έχει γίνει η κυβέρνηση μετά τη διαφοροποίηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου από το αφήγημα του...
Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ 

για καθαρή έξοδο από το μνημόνιο και την παραδοχή του υπουργού Οικονομικών ότι ενδέχεται να χρειαστούν νέα δημοσιονομικά μέτρα εντός του 2018.

Το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένο από την τοποθέτηση του Ευκλ.Τσακαλώτου. Σύμφωνα δε, με πληροφορίες, ο ίδιος ο πρωθυπουργός τηλεφώνησε στον υπουργό Οικονομικών, του εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη διαφοροποίησή του αυτή και για το θέμα που άνοιξε, το οποίο μαζί με τις απειλές της Eldorado και την οικολογική καταστροφή του Σαρωνικού εξανέμισε τα οφέλη που υπήρξαν από την παρουσία του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ.

Το ερώτημα γιατί ο Ευκλ. Τσακαλώτος έθεσε θέμα υστέρησης των εσόδων, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μέτρων το 2018 και παραδέχθηκε ότι η καθαρή έξοδος από τα μνημόνια είναι αβέβαιη κυριαρχεί πλέον μεταξύ των υπουργών και των κορυφαίων κομματικών στελεχών της Κουμουνδούρου.

Οι απαντήσεις που δίνονται είναι πολλές και διαφορετικές μεταξύ τους.

Πρώτον, ο υπουργός Οικονομικών «λέει τα αυτονόητα», καθώς οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ είναι δεσμευτικοί, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα το 2018 εφόσον υπάρξει υστέρηση στους δημοσιονομικούς στόχους. Πολύ περισσότερο όταν η πορεία των εσόδων προϊδεάζει ότι η επίτευξη των στόχων δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση για το οικονομικό επιτελείο.

Δεύτερον, ο Ευκλ. Τσακαλώτος πιέζει κατ’ αυτόν τον τρόπο εκείνους που κατά τα λεγόμενά του «παίζουν κατενάτσιο», ώστε όχι απλώς να μη φέρνουν νομοσχέδια με δημοσιονομικό κόστος που προκαλούν την οργή των δανειστών και τους δίνουν την ευκαιρία να θέσουν και άλλα θέματα στο τραπέζι, αλλά και να δεχθούν και να προχωρήσουν σε περικοπές δαπανών.

Τρίτον, ο υπουργός Οικονομικών αρχίζει να εκτιμά πως είναι πολύ πιθανόν το πρόγραμμα «να μη βγαίνει» και να επιχειρεί μετάθεση ευθυνών σε άλλους υπουργούς, προετοιμάζοντας παράλληλα την κοινή γνώμη για τις αρνητικές εξελίξεις.

Τέταρτον, επιθυμεί να είναι υποψήφιος «δελφίνος», ως ηγέτης και της «Κίνησης των 53», διαμορφώνοντας από τώρα ένα «υπεύθυνο αριστερό προφίλ»...

real.gr