24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Τετάρτη

Που πάνε τα 10 εκατομμύρια του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης;


Μπορεί ένα φεστιβάλ κινηματογράφου που είναι αμφίβολο αν ενδιαφέρει άλλους απ αυτούς που το διοργανώνουν να κοστίζει σε καιρούς οικονομικής κρίσης 10 εκατομμύρια ευρώ; Η ιστορία του Ελληνικού Φεστιβάλ...
Κινηματογράφου δεν μπορεί να την επικαλείται ο οποιοσδήποτε για να καλύψει οτιδήποτε. Όταν το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με 250 παραγωγές και μισθοδοσία εργαζομένων στοιχίζει το χρόνο 12,5 εκατομμύρια, μπορεί το πανηγύρι της Θεσσαλονίκης να στοιχίζει 10; Σκηνοθέτες και παραγωγοί μιλούν για προκλητική κατάσταση την ώρα που οι ταινίες χρηματοδοτούνται μόλις με 3 εκατομμύρια
Έχει δεχτεί τα τελευταία χρόνια αυστηρές κριτικές. Πρόκειται για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το οποίο ξεκίνησε πριν 48 χρόνια από μια ομάδα διανοούμενων και είχε πολύ μεγάλη επιτυχία. Στο «τιμόνι» τότε ήταν ο Παύλος Ζάννας, εξέχουσα προσωπικότητα της διανόησης στην χώρα μας. Από τότε άλλαξε πολλά χέρια και κατέληξε να βρίσκεται στα χέρια της κ. Δέσποινας Μουζάκη. Ταυτόχρονα κρίθηκε αναγκαίο να αποκτήσει χλιδή και μαζί με αυτή ήρθε και το αδικαιολόγητα υπέρογκο κόστος του Φεστιβάλ. Η διάρκεια του είναι περίπου 10 ημέρες όπου προβάλλονται ταινίες σε έξι αίθουσες της συμπρωτεύουσας. Το κόστος του αγγίζει τα 9 εκ. ευρώ, ποσό το οποίο έχει κάθε χρόνο αυξητικές τάσεις. Το παράδοξο είναι ότι δεν αφορά στις παραγωγές των ταινιών, αλλά καθαρά και μόνο στην διοργάνωση του Φεστιβάλ. Επείδη δεν υπάρχει μεγάλος αριθμός ισχυρών χορηγών τα έξοδα του Φεστιβάλ καλύπτονται κατά 80% από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Για την παραγωγή των ελληνικών κινηματογραφικών ταινιών προσφέρονται μόνο 3 εκ ευρώ, ενώ για την διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου ξοδεύονται 9 εκ ευρώ. Στο συγκεκριμένο ποσό- μεταξύ άλλων- περιλαμβάνεται η διαμονή των προσκεκλημένων του Φεστιβάλ, αλλά και η ενοικίαση του εξοπλισμού για την προβολή των ταινιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει προταθεί από την πλευρά της αντιπολίτευσης να συμμετέχει το ΑΠΘ στην διοργάνωση, είτε με την τεχνική στήριξη που μπορεί να παρέχει, είτε με το να συγκροτήσει δίκτυο εθελοντών. Οι διοργανωτές, ωστόσο, δεν θέλησαν να ακολουθήσουν την συγκεκριμένη πρόταση, με αποτέλεσμα αντί να μειώνεται, να αυξάνεται κάθε χρόνο το κόστος του Φεστιβάλ.
Στο παρελθόν το θέμα έχει αποσχολήσει και βουλευτές οι οποίοι με ερωτήσεις τους ζητούσαν να διευκρινιστεί ο λόγος που κοστίζει το Φεστιβάλ 9 εκ ευρώ. Το θέμα έχει απασχολήσει και την υπεύθυνη για θέματα Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Δαμανάκη, η οποία είχε εξαπολύσει κατηγορίες για αδιαφάνεια στα οικονομικά και υπερβάσεις στο προυπολογισμό, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία του 2007. Όπως είχε αναφέρει, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε, διαπιστώθηκαν υπερβάσεις στο προυπολογισμό που έφταναν μέχρι και το 50%, δαπάνες διοικητικής λειτουργίας που ανέρχονται στο 40% των συνολικών, και υπερβολικές δαπάνες για έξοδα φιλοξενίας και δημοσίων σχέσεων.
Εν τω μεταξύ, φέτος αναμένεται το κόστος να φτάσει τα 10 εκ ευρώ για μια διοργάνωση που διαρκεί 10 ημέρες,σε αντίθεση με το Μέγαρο Μουσικής που το ετήσιο κόστος του ανέρχεται στα 12,5 εκ ευρώ. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Μεγάρου Μουσικής το κόστος της ετήσια λειτουργίας του φτάνει τα 12,5 εκ ευρώ. Πρόκειται για ένα χρημάτικο ποσό το οποίο καλύπτει όλα τα λειτουργικά, αλλά και παραγωγικά έξοδα του φορέα. Στα έξοδα συμπεριλαμβάνονται οι 250 παραγωγές που πραγματοποιεί σε χρονική περίοδο εννέα μηνών, αλλά και τα έξοδα για τις μισθοδοσίες των εργαζομένων του, γεγονός που δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση το κόστος του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, καθώς το Μέγαρο Μουσικής λειτουργεί όλο τον χρόνο, ενώ παράλληλα πραγματοποιεί παραγωγές από το μηδέν σε αντίθεση με το Φεστιβάλ που προβάλει ολοκληρωμένες ταινίες.
Όσον αφορά στο φεστιβάλ των Καννών το κόστος του αγγίζει τα 70 εκ ευρώ, ενώ τα εσοδά του τα 180 εκ ευρώ. Το εν λόγω Φεστιβάλ προσέλκυσε το 2008 εν μέσω οικονομικής κρίσης 3000 τουρίστες. Επίσης είχε 1500 καλεσμένους και το κατέγραψαν 3541 δημοσιογράφοι.
Τα έξοδα του Φεστιβάλ καλύπτονται κυρίως από χορηγίες χωρίς να επιβαρύνεται ιδιαίτερα ο κρατικός προϋπολογισμός σε σχεση πάντα με το τελικό ποσό. Το υπουργείο Πολιτισμού δίνει μόνο 3 εκ ευρώ ενώ η πόλη των Καννών 5,3 εκ ευρώ εκ των οποίων τα 2,1 εκ προκύπτουν από φορολογία.
Τι ακριβώς συμβαίνει με το πανάκριβο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης; Για πιο λόγο κοστίζει περισσότερα χρήματα το Φεστιβάλ από το συνολικό ποσό που δίνεται για την παραγωγή των ελληνικών κινηματογραφικών ταινιών;
http://www.koutipandoras.gr









Διαβάστε Περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου