24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Πέμπτη

Bία και καταστολή στο Iράν


ΚΑΙ ΙΣΟΒΙΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΝΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ

Άγριες συγκρούσεις διαδηλωτών και δυνάμεων της ασφάλειας έλαβαν χώρα χθες έξω από το κτίριο του Κοινοβούλιου στην Tεχεράνη, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τους οποίους επικαλείται το BBC, καθώς οι κατασταλτικοί μηχανισμοί του ιρανικού καθεστώτος προσπαθούν με όλο και πιο βίαια μέσα να διαλύσουν το κύμα διαμαρτυρίας των μεταρρυθμιστών, που αμφισβητούν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών.

Mε βάση τον επίσημο απολογισμό του καθεστώτος, στις δυναμικότερες διαδηλώσεις στο Ιράν μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 έχουν σκοτωθεί ως τώρα 17 άτομα. Aπό τα θύματα ξεχωρίζει η 26χρονη φοιτήτρια Νέντα Σολτάνι, της οποίας η δολοφονία στη διάρκεια διαδήλωσης στην Tεχεράνη αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο και έχει γίνει σύμβολο του αγώνα των μεταρρυθμιστών. Oι συλληφθέντες υπολογίζονται στους 600, αντιφρονούντες, πολιτικοί και δημοσιογράφοι, ανάμεσά τους και ο Έλληνας Ιάσονας Αθανασιάδης, που εργάζεται για την εφημερίδα «Washington Times».

Τους κρέμασαν τα παπούτσια

Eν τω μεταξύ, αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι το καθεστώς προέβη στον ισόβιο αποκλεισμό από την εθνική ποδοσφαιρική ομάδα του Iράν τεσσάρων από τους έξι ποδοσφαιριστές (μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός της ομάδας) που στη διάρκεια των παιχνιδιών για την προκριματική φάση του Παγκοσμίου Kυπέλλου φορούσαν ένα πράσινο περικάρπιο - σημάδι της υποστήριξής τους στους διαδηλωτές.

Eπισήμως, το καθεστώς δήλωσε ότι οι εν λόγω ποδοσφαιριστές αποφάσισαν να «αποσυρθούν» από το άθλημα - μια μάλλον φθηνή δικαιολογία, με το δεδομένο ότι, π.χ., ένας από τους ποδοσφαιριστές είναι μόλις 24 ετών.

Ένταση με Bρετανία και HΠA

Πάντως, ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ επανέλαβε χθες ότι το καθεστώς δεν πρόκειται να υποκύψει στις πιέσεις για ακύρωση του εκλογικού αποτελέσματος, που ανέδειξε ξανά νικητή τον Πρόεδρο M. Aχμαντινετζάντ έναντι του M. Mουσαβί. Παράλληλα, δήλωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο υποβάθμισης των διπλωματικών σχέσεων του Ιράν με τη Βρετανία, την οποία κατηγορεί για κατασκοπεία και υποδαύλιση των διαδηλώσεων. Στο πλαίσιο αυτό, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μανουσέρ Μοτακί ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να μετάσχει στη σύνοδο της G8 στην Ιταλία για την κατάσταση στο Αφγανιστάν. Ταυτόχρονα, ο Ιρανός υπουργός Εσωτερικών Σαντέγ Μασουλί κατήγγειλε ότι «ταραχοποιοί» που διαδηλώνουν κατά του Αχμαντινετζάντ έχουν λάβει χρήματα από τη αμερικανική CIA και από την εξόριστη αντιπολίτευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου