24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Τετάρτη

Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής,

Αλλαγές στο παρά 5' για τα ΤΕΙ

Λίφτινγκ στο σχέδιο νόμου για θέματα που αφορούν τα ΤΕΙ και τα πανεπιστήμια έκανε ο υπουργός Παιδείας Α. Σπηλιωτόπουλος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, προκειμένου να κάμψει τις σφοδρές αντιδράσεις που υπάρχουν από την πανεπιστημιακή κοινότητα, το ΤΕΕ και άλλους επαγγελματικούς φορείς.

Πριν από τις τροποποιήσεις του Αρ. Σπηλιωτόπουλου, ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Αλαβάνος δήλωσε ότι το σχέδιο νόμου είναι αντισυνταγματικό
Πριν από τις τροποποιήσεις του Αρ. Σπηλιωτόπουλου, ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Αλαβάνος δήλωσε ότι το σχέδιο νόμου είναι αντισυνταγματικό

Οι βασικές τροποποιήσεις που έκανε ο υπουργός ήταν και αυτές στις οποίες αντιδρούσαν όλοι και εστιάζονται στο άρθρο 18 για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΤΕΙ.

Αλλαγές στο παρά 5' για τα ΤΕΙ

Επίσης διέγραψε εντελώς το άρθρο 24 το οποίο αφορούσε την αναγνώριση χρόνου προϋπηρεσίας μελών ΔΕΠ, ρύθμιση την οποία οι πανεπιστημιακοί χαρακτήριζαν φωτογραφική, τονίζοντας ότι το νομικό πλαίσιο που διέπει το προσωπικό των Πανεπιστημίων είναι διαφορετικό από εκείνο που διέπει το προσωπικό των ΤΕΙ και συνεπώς είναι σκόπιμο να αποφεύγονται ρυθμίσεις που συμπλέκουν τους δύο τύπους ιδρυμάτων, προς αποφυγή μελλοντικών συγχύσεων.

Το άρθρο 18 όμως είχε πυροδοτήσει τις μεγαλύτερες αντιδράσεις και έτσι χθες ο κ. Σπηλιωτόπουλος σε μια διαδικασία συναίνεσης και διαλόγου, όπως είπε στη Βουλή, προχώρησε σε τροπολογία, η οποία προβλέπει ότι στα ΤΕΙ και στα πανεπιστήμια η επαγγελματική κατοχύρωση των πτυχιούχων θα καθορίζεται έπειτα από κοινή συνεδρίαση των συμβουλίων Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και με προεδρικά διατάγματα, που θα εκδίδουν το υπουργείο Παιδείας και τα συναρμόδια υπουργεία.

Για τη συνεργασία
Αλλαγές έκανε και στο άρθρο 19 και αφορούσε τη συνεργασία πανεπιστημίων και ΤΕΙ, προσθέτοντας ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί εφόσον αμφότερα έχουν αξιολογηθεί.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης στην Επιτροπή της Βουλής, το ΠΑΣΟΚ ψήφισε καταρχήν το σχέδιο νόμου διατηρώντας επιφυλάξεις, το ΚΚΕ το καταψήφισε, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να αποσυρθεί και να πάει στην Ολομέλεια αφού προηγηθεί σχετικός διάλογος, ο ΛΑΟΣ διατήρησε επιφυλάξεις προκειμένου να ακούσει και τους εμπλεκόμενους φορείς.

Νωρίτερα χθες το υπουργείο Παιδείας δέχτηκε ομαδικά πυρά από τους πανεπιστημιακούς και το ΤΕΕ , αφού οι συνδικαλιστές των δύο φορέων είχαν κοινή συνεδρίαση για το θέμα και ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου, ώστε να προηγηθεί διάλογος και να περάσει από την Ολομέλεια της Βουλής.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Αλαβάνος δήλωσε ότι το σχέδιο νόμου είναι αντισυνταγματικό, ενώ οι μηχανικοί του Δημοσίου απείλησαν με κλείσιμο των πολεοδομικών υπηρεσιών εάν το υπουργείο Παιδείας επιμείνει στην ψήφισή του.

Ο οργανωτικός γραμματέας του ΓΕΩΤΕΕ κ. Γιωτάκης αναφερόμενος στα επαγγελματικά δικαιώματα μίλησε για ισοπεδωτική λογική του υπουργείου Παιδείας, ειδικά για τον κλάδο των γεωπόνων, καθώς από τα ΑΕΙ κάθε χρόνο αποφοιτούν 1.200 και από τα ΤΕΙ 9.000!

Πυρά
Ο πρόεδρος της ΕΜΔΥΔΑΣ (Ενωση Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών) Κ. Σάσσαλος χαρακτήρισε απαράδεκτο το σχέδιο νόμου και ύποπτη τη χρονική περίοδο την οποία επέλεξε το υπουργείο Παιδείας να το ψηφίσει, τονίζοντας ότι οι μηχανικοί δημόσιοι υπάλληλοι θα αντιδράσουν έντονα ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε κλείσιμο των πολεοδομικών υπηρεσιών.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ δήλωσε ότι «με το άρθρο 18 του σχεδίου νόμου, παραβιάζεται το Σύνταγμα και ισοπεδώνονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των διπλωματούχων μηχανικών.

Πρόκειται για άρθρο πρωτοφανούς σύλληψης. Με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου επιχειρείται μια νέα και απολύτως εικονική αναβάθμιση των ΤΕΙ. Δίχως καμιά αξιολόγηση, επιχειρεί να τα αναγορεύσει εν μια νυκτί σε πανεπιστήμια, παρόλο που υστερούν σε υποδομή, χρηματοδότηση, εκπαιδευτικό δυναμικό κ.ά.».

Γ. ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ
Αξιολόγηση από ανεξάρτητη αρχή

Την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού συστήματος από ανεξάρτητη αρχή ώστε να εντοπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών πρότεινε χθες σε συνεδρίασή του το Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, υπό την προεδρία του καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης συμφωνήθηκε ότι στην αξιολόγηση πρέπει να συμμετέχουν οι πάντες, ακόμη και οι μαθητές οι οποίοι μπορούν να «βαθμολογούν» το γενικότερο εκπαιδευτικό σύστημα, ενώ δόθηκε έμφαση στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και στις ανάγκες των μαθητών με αναπηρία.

Οι συμμετέχοντες στη συζήτηση πρότειναν την εφαρμογή σύνθετης μορφής αξιολόγησης, εσωτερικής κυρίως, με συμμετοχή όλων όσοι εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και εξωτερικής, όπως γίνεται και στα ιδρύματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

ΝΙΚΟΛ. ΤΡΙΓΚΑ
ntriga@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου