24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Τετάρτη

ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ... ΛΑΥΡΕΝΤΗ......

Στον Λ. Λαυρεντιάδη η ΒΦΛ με όλη της την… προίκα

Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2009, 11:57

Μιχάλης Παπανίδης

Εσπευσμένα και παρά τις αντιδράσεις εργαζομένων και αξιωματικής αντιπολίτευσης ολοκληρώθηκε το πέρασμα της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων(ΒΦΛ) στον έλεγχο του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Μαζί με τη ΒΦΛ ο επιχειρηματίας παίρνει τον έλεγχο του ιδιόκτητου λιμανιού της Νέας Καρβάλης, το οποίο σημειωθείτω έχει πολύ καλά βάθη για μεγάλα καράβια, αλλά και την άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που ξεπερνάει τα 450 MW.

Οι εργαζόμενοι στη ΒΦΛ αντιδρούσαν στην πώλησή της
Οι εργαζόμενοι στη ΒΦΛ αντιδρούσαν στην πώλησή της
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, όλοι οι ιδιώτες μέτοχοι της ΒΦΛ μεταβίβασαν προς την ELFE S.A., θυγατρική κατά 100% του fund Lamda Partners συμφερόντων του Λ. Λαυρεντιάδη, τις μετοχές που κατείχαν.

Το τίμημα της μεταβίβασης ανήλθε στα 85,9 εκατ. ευρώ.

Προφανώς, όμως, ο νέος ιδιοκτήτης της ιστορικής βιομηχανίας ανέλαβε και τις υποχρεώσεις της, που δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητες.

Η ΒΦΛ πέρυσι πραγματοποίησε κύκλο εργασιών 213 εκατ. ευρώ, κέρδη προ φόρων 32,9 εκατ. ευρώ, βαρύνεται με συσσωρευμένες ζημιές 108,5 εκατ. ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις 190 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 73,5 προς τράπεζες.

Οι πρώτες πληροφορίες για τη μεγάλης σημασίας συμφωνία άρχισαν να φθάνουν αργά χθες το βράδυ. Τόσο από πλευράς τραπεζών όσο και από το περιβάλλον του επιχειρηματία, γινόταν λόγος για «προχωρημένες διαπραγματεύσεις που βρίσκονται κοντά σε θετική κατάληξη, χωρίς όμως ακόμη να έχει κλείσει το deal».

Τελικά, η σχετική επίσημη ανακοίνωση ήλθε το πρωί, οριστικοποιώντας την κατάληξη της συμφωνίας.

Το εργοστάσιο της Καβάλας
Το εργοστάσιο της Καβάλας

Η επίσημη ανακοίνωση


Επιβεβαιώνει με επίσημη ανακοίνωσή της η Εθνική Τράπεζα την πώληση της ΒΦΛ. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι όλοι οι μέτοχοι της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία "ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΦΩΣΦΟΡΙΚΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ Α.Ε." πώλησαν και μεταβίβασαν το σύνολο των μετοχών τους στην ως άνω εταιρεία, στην αγοράστρια ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία "Ελληνικά Λιπάσματα και Χημικά ELFE Ανώνυμη Βιομηχανική Εμπορική Εταιρεία" και με τον διακριτικό τίτλο "ELFE S.A.", έναντι συνολικού τιμήματος 85.963.229,80 Ευρώ, η οποία κατέστη έτσι κυρία του 100% των μετοχών της εταιρείας "ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΦΩΣΦΟΡΙΚΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ Α.Ε.".

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία "ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε." πώλησε και μεταβίβασε στην ανώνυμη εταιρεία "ELFE S.A.", 21.136.364 κοινές ονομαστικές μετοχές της ανώνυμης εταιρείας "ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΦΩΣΦΟΡΙΚΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ Α.Ε.", οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 15.81% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της, έναντι συνολικού τιμήματος 13.592.497,86 Ευρώ.

Η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία "Εθνική Κεφαλαίου Α.Ε.", μέλος του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, πώλησε και μεταβίβασε στην ανώνυμη εταιρεία "ELFE S.A." 8.295.612 κοινές ονομαστικές μετοχές της ανώνυμης εταιρείας "ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΦΩΣΦΟΡΙΚΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ Α.Ε.", οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 6,21% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της, έναντι συνολικού τιμήματος 5.334.791,19 Ευρώ.

Εξάλλου, σε ανακοίνωσή της και η Εμπορική Τράπεζα αναφέρει ότι ολοκληρώθηκε χθες η μεταβίβαση του ποσοστού συμμετοχής της 33,24% στην ΒΦΛ, ήτοι 44.434.936 μετοχές, προς την εταιρεία Ελληνικά Λιπάσματα και Χημικά ELFE Ανώνυμη Βιομηχανική Εμπορική.

Στον αντίποδα, κατέστη προφανές ότι οι όποιες προσπάθειες για να σταματήσει η πώληση, μάλλον έπεσαν στο κενό, αφού οι τράπεζες - μέτοχοι: Emporiki Bank, Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank, οι οποίοι διέθεσαν το 65% περίπου των μετοχών τους στον Όμιλο επιχειρήσεων συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Οι εργαζόμενοι, κατά τις επαφές τους στην Αθήνα, μάταια ζήτησαν από εκπροσώπους του κ. Λαυρεντιάδη να τους κοινοποιήσουν το περιεχόμενο του σχεδίου εξαγοράς, ώστε να ξέρουν τι σχεδιάζει ο νέος ιδιοκτήτης της εταιρίας. Ούτε καν μια προφορική δέσμευση για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας δεν κατάφεραν να αποσπάσουν. Η επιστροφή τους στην Καβάλα σήμανε ταυτόχρονα και την προετοιμασία δυναμικών κινητοποιήσεων. Αρχικά, ενημέρωσαν το Δημοτικό Συμβούλιο και ανοίγουν νέο κύκλο επαφών με τους τοπικούς πολιτικούς.

Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης (βασικός μέτοχος σήμερα της εταιρείας φαρμάκων Alapis) αναλαμβάνει τη ΒΦΛ μέσω της «Νεοχημική Α.Ε.» -μια εταιρία που έχει δραστηριότητα στο χώρο του λιπάσματος και την είχε πουλήσει το 2008 στο επενδυτικό fund Carlyle Group, το οποίο είχε δαπανήσει 684 εκατ. ευρώ για την αγορά του 100% των μετοχών. Ωστόσο, η Νεοχημική επέστρεψε και πάλι στα χέρια του, αναγκαστικά, τον περασμένο Μάρτιο, εξαιτίας μιας ρήτρας στο συμβόλαιο πώλησης, η οποία προέβλεπε την επιστροφή του 50% στον πρώην ιδιοκτήτη αν οι οικονομικές επιδόσεις ήταν κατώτερες των συμφωνηθέντων. Έτσι, ο κ. Λαυρεντιάδης πήρε και πάλι τον έλεγχο της Νεοχημικής και αναστράφηκε ένα από τα μεγαλύτερα deal των τελευταίων ετών. Το μόνο που απέμενε στον Κύπριο επιχειρηματία ήταν να κάνει τη Νεοχημική κερδοφόρα. Η αγορά της ΒΦΛ, η οποία το 2008 και το 2009 εμφάνισε μια λογιστικά ακμάζουσα πορεία, ήταν μάλλον η μοναδική επιλογή, ώστε η Νεοχημική με έδρα την Ελλάδα (Αθήνα) και δραστηριοποίηση στην Ευρώπη (Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία, Ουκρανία, Πολωνία και Γερμανία) να γίνει κερδοφόρα.

Το «κομβικό σημείο», όμως, φαίνεται να είναι το γεγονός ότι ο νέος ιδιοκτήτης της ΒΦΛ εξαγόρασε μια αντίστοιχη λιπασματοβιομηχανία στην περιοχή της Σερβίας, και ότι συνδέει τις δύο αυτές επενδύσεις. Το μυαλό πολλών πήγε στο ενδεχόμενο να γίνεται η παραγωγή λιπάσματος στη Σερβία (χαμηλό εργατικό κόστος) και να χρησιμοποιηθεί η γεωστρατηγική θέση της ΒΦΛ στην περιοχή της Νέας Καρβάλης, με το ιδιόκτητο αγκυροβόλιο στο εμπορικό λιμάνι, μόνο για την εισαγωγή πρώτων υλών από την Αφρική και τις εξαγωγές του προϊόντος στο εξωτερικό (ή ίσως και για κάποιες ακόμη εργασίες).

Το ενδιαφέρον του Λ. Λαυρεντιάδη για τη ΒΦΛ δεν είναι νέο, αλλά χρονολογείται από τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας, όταν η Νεοχημική (η οποία στη συνέχεια πωλήθηκε στον όμιλο Carlyle) μέσω της Lamda Fertilizers επεδίωκε να διευρύνει τις δραστηριότητές της στην εμπορία λιπασμάτων (commodities, specialties, straights) και των πρώτων υλών για την παραγωγή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου