«Πάγωμα» στις αυξήσεις μισθών άνω των 2.000 ευρώ και αναστολή των προσλήψεων για το 2010 στο Δημόσιο Τομέα, με εξαίρεση τους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και της Ασφάλειας, αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο.
Σε ό,τι αφορά τους μισθούς, η εισοδηματική πολιτική θα καλύπτει με αυξήσεις στο ύψος του πληθωρισμού τα εισοδήματα έως 2.000 ευρώ το μήνα, ενώ από εκεί και πάνω θα «παγώσουν» οι αυξήσεις.
Για τις προσλήψεις προβλέπεται «πάγωμα» σε όλους τους τομείς του Δημοσίου για το 2010, πλην της Υγείας, της Παιδείας και της ασφάλειας, ενώ από το 2011 και για μία τριετία θα ισχύσει ο κανόνας «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις».
Για τις οφειλές των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, αποφασίστηκε ότι όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές θα ρυθμιστούν με διετή περίοδο χάριτος για την απόσβεση των κεφαλαίων και η εξόφληση θα γίνει με τοκοχρεολυτικές δόσεις πέντε ετών.
Για τον Τειρεσία θα υπάρξει γενικευμένη αμνηστία για όλες τις δυσμενείς καταγραφές από την 1η Οκτωβρίου 2008 που αφορούν είτε οφειλές που έχουν ήδη εξοφληθεί, είτε οφειλές που θα εξοφληθούν σε τρεις μήνες από τη δημοσίευση του νόμου. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις θα αρθεί το μέτρο της απαγόρευσης για έκδοση μπλοκ επιταγών.
Σε ό,τι αφορά την αναθέρμανση της αγοράς, μέχρι το τέλος του 2009 και μέσα στο 2010 αναμένεται να διοχετευθούν στην αγορά 10 δισ. ευρώ σε επενδύσεις από το ΕΣΠΑ, 1 δισ. από το επίδομα αλληλεγγύης και 3,5 δισ. από τις τράπεζες για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
«Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης»
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου περιέγραψε με μελανά χρώματα περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση της οικονομίας, κάνοντας χαρακτηριστικά λόγο για «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» και επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας τις πολιτικές της καταστρεπτικές.
«Ως αντιπολίτευση, ακούγοντας τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης της ΝΔ για τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας της χώρας, ήμασταν πάντα δύσπιστοι. Ποτέ όμως δε μπορούσαμε να φανταστούμε το μέγεθος της απόκλισης από την πραγματικότητα» τόνισε ο κ. Παπανδρέου.
Παρά τις δυσκολίες, πάντως, ο κ. πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως «οι στόχοι παραμένουν οι ίδιοι και ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει όσα υποσχέθηκε προεκλογικά». Χαρακτήρισε όμως τον προϋπολογισμό του 2010 ως «προϋπολογισμό ισορροπίας».
Μιας «ισορροπίας μεταξύ των μεγάλων δημοσιονομικών προβλημάτων που κληρονομήσαμε και πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα και της ανάγκης να αντιμετωπίσουμε την κοινωνική αδικία, τις ανισότητες, τη φτώχεια και την έλλειψη ευκαιριών».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου