απόφαση του Εφετείου Αθηνών,
που είχε δικαιώσει ομάδα συμβασιούχων εργατών του ΟΤΕ.
Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι προσλήφθηκαν το 2002, ως εργάτες, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι οποίες ανανεώθηκαν δύο φορές μόλις συμπλήρωσαν 22 μήνες συνεχούς απασχόλησης στον ΟΤΕ κι εν συνεχεία μεταφέρθηκαν σε θυγατρική εταιρεία του Οργανισμού. Η θυγατρική εταιρεία τους προσέλαβε και πάλι με ορισμένου χρόνου συμβάσεις, οι οποίες διαρκώς ανανεώνονται έως και σήμερα. Όμως, όπως υποστηρίζουν οι συμβασιούχοι, από την πρόσληψή τους εργάζονταν σε διοικητικές θέσεις, ως υπάλληλοι (και όχι ως εργάτες), σε διάφορες υπηρεσίες του ΟΤΕ και ουδέποτε άλλαξαν αντικείμενο ή θέσεις εργασίας.
Είχε δεχθεί το Εφετείο ότι οι προσλήψεις των συγκεκριμένων εργαζομένων, που έγιναν από τη θυγατρική του ΟΤΕ, έγιναν καθ' υπόδειξη του ΟΤΕ, ήταν εικονικές και πραγματικός εργοδότης από την αρχή ήταν και παρέμεινε ο ΟΤΕ. Έκρινε δε, ότι στις επίμαχες συμβάσεις πρέπει να αποδοθεί ο ορθός νομικός χαρακτηρισμός, ότι δηλαδή οι εργαζόμενοι συνδέονται με τον ΟΤΕ υπαρχής με μια ενιαία σύμβαση αορίστου χρόνου και υποχρέωσε τον Οργανισμό να τους απασχολεί και να τους αμείβει σύμφωνα με τις ειδικότητες τους.
Ο ΟΤΕ, στην αίτησή του, υποστηρίζει ότι οι προσλήψεις έγιναν για κάλυψη έκτακτων και επειγουσών αναγκών και ότι δεν είναι επιτρεπτή η μετατροπή των συμβάσεών τους από ορισμένου χρόνου σε αορίστου, επειδή ο ΟΤΕ ανήκει στον Δημόσιο τομέα και ο Γενικός Κανονισμός Προσωπικού του ΟΤΕ απαγορεύει την μετατροπή των συμβάσεών τους.
Ο Δ. Μουστάκας, μεταξύ των άλλων, αναμένεται να επικαλεσθεί ότι οι απαγορεύσεις που προβλέπονται από τον Κανονισμό του ΟΤΕ αναφέρονται προδήλως σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που έγιναν πράγματι για την κάλυψη πρόσκαιρων, απρόβλεπτων ή επειγουσών αναγκών και δεν αναφέρεται σε συμβάσεις που έγιναν για την απασχόληση σε προβλεπόμενες οργανικές θέσεις, για την κάλυψη όχι τέτοιων αναγκών, αλλά πάγιων και διαρκών αναγκών, οπότε η σύναψή τους για ορισμένη χρονική διάρκεια έγινε προς καταστρατήγηση των διατάξεων, που ορίζουν πότε επιτρέπονται οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Συνεπώς, στην περίπτωση πρόσληψης προσωπικού, για κάλυψη δήθεν απρόβλεπτων, πρόσκαιρων ή επειγουσών αναγκών, πλην, στην πραγματικότητα, για κάλυψη παγίων και διαρκών αναγκών, δεν έχουν εφαρμογή οι εν λόγω διατάξεις του Κανονισμού ΟΤΕ, αλλά αυτές, που καλύπτουν τις συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
ΠΡΕΖΑ TV
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου