Στην Τορώνη υπολογίζεται πως από τις πλημμύρες σημειώθηκαν καταστροφές σε περίπου 20 καταστήματα και υπόγεια δίπλα στην παραλία

Μεγάλες καταστροφές σε υποδομές υπέστη σχεδόν το σύνολο των παραλιακών δήμων της χερσονήσου της Κασσάνδρας στη Χαλκιδική, από την αιφνιδιαστική άνοδο της στάθμης της θάλασσας το προηγούμενο Σάββατο.

Οι δήμαρχοι πραγματοποίησαν χτες καταμέτρηση και καταγραφή των ζημιών, το κόστος των οποίων αναμένεται να είναι μεγάλο, αφού δρόμοι είναι αδιάβατοι, προκυμαίες και προβλήτες διαλυμένες, κράσπεδα σπασμένα και γκρεμισμένα, κολόνες της ΔΕΗ πεσμένες, δίκτυα αχρηστευμένα.

Χτες, κλιμάκιο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με επικεφαλής τη γενική γραμματέα, Μαρία Λιονή και παρουσία του νομάρχη Χαλκιδικής, Αστέριου Ζωγράφου, επισκέφτηκε όλους τους πληγέντες οικισμούς στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής και συναντήθηκε με τους δημάρχους Καλλικράτειας, Τρίγλιας, Μουδανιών, Κασσάνδρας και Παλλήνης.

Στην Τορώνη

Στη μόνη περιοχή που υπάρχουν αξιοσημείωτες ζημιές σε επιχειρήσεις και σπίτια (υπόγεια) είναι στην Τορώνη, όπου υπολογίζεται πως από τις πλημμύρες σημειώθηκαν καταστροφές σε περίπου 20 καταστήματα και υπόγεια δίπλα στην παραλία.

Τα νερά στις περισσότερες περιοχές είτε μαζεύτηκαν με μηχανήματα των δήμων είτε υποχώρησαν στο 48ωρο που μεσολάβησε. Η εικόνα που άφησαν όμως πίσω τους ήταν αποκαλυπτική. Το ερώτημα είναι κατά πόσο οι υποδομές που έγιναν από τους δήμους σε πολλές περιπτώσεις δίπλα στο... κύμα ή ακόμη και με μπαζώματα της παραλιακής ζώνης ακολούθησαν τις επιταγές συγκεκριμένων μελετών, οι οποίες θα έπρεπε να προβλέψουν την επερχόμενη καταστροφή. Αλλωστε, όπως κατήγγειλαν κάτοικοι και επαγγελματίες των πληγεισών περιοχών, οι πλημμύρες είναι συχνό φαινόμενο. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση περιοχής που πλημμύρισε στο δήμο Μουδανιών και βρίσκεται σε απόσταση μόλις 150 μέτρων από την ακτή, αλλά σε υψόμετρο χαμηλότερο της θάλασσας...

Το οδικό δίκτυο

Μεγάλο μέρος του παραλιακού οδικού δικτύου, ειδικά στην περιοχή της Τρίγλιας, είναι κατεστραμμένο. Οι δρόμοι που συνδέουν την Τρίγλια με τη Σωζόπολη και με τα Πλάγια έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες καταστροφές, όμως πληγές μετρούν όλοι οι δήμοι μέχρι το νοτιότερο άκρο και συγκεκριμένα την περιοχή της Φούρκας, όπου υπάρχουν κτίσματα ακόμη και πάνω στον αιγιαλό, της Νέας Σκιώνης και του Πευκοχωρίου.

Η κ. Λιονή επιθεώρησε τις περιοχές και ζήτησε την ταχύτερη δυνατή καταγραφή των ζημιών και την ολοκλήρωση της εκπόνησης μελετών αποκατάστασης όπου απαιτείται, προκειμένου το συντομότερο να εξευρεθούν κονδύλια για να γίνουν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις.

Οπως δήλωσε, «οι κυριότερες ζημιές έχουν καταγραφεί σε παραλιακές υποδομές, τις οποίες κατέστρεψαν τα θαλάσσια κύματα. Σε ορισμένες περιοχές το πρόβλημα επαναλαμβάνεται όποτε σημειώνονται έντονα καιρικά φαινόμενα και γι' αυτό οι δήμαρχοι έχουν προκρίνει την εκπόνηση μελετών θωράκισής τους. Ως περιφέρεια θα βοηθήσουμε ώστε οι μελέτες αυτές να ολοκληρωθούν το συντομότερο και να εντάξουμε τα απαιτούμενα έργα σε χρηματοδοτικά μέσα, προκειμένου να γίνουν οι επεμβάσεις που χρειάζονται, για να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα. Εδωσα εντολή για τη συντομότερη δυνατή έγκριση της μελέτης προστασίας των ακτών από τις διαβρώσεις στο δήμο Καλλικράτειας, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ. Ως το τέλος του Ιανουρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί ανάλογη μελέτη για περιοχή του δήμου Μουδανιών».