Ολικη πολιτικη αποτυχια
Του Κωστα Ιορδανιδη
Aπό την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου εξελέγη με διαφορά πλέον του 10%, διότι διέσπειρε ελπίδες στο εκλογικό σώμα. Προ διημέρου αναδιπλώθηκε· ανακοίνωσε μείωση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων· και ενδεχομένως να «επιλύσει» το ασφαλιστικό διά της ευθανασίας τμήματος των συνταξιούχων. Η αξιοπιστία του ΠΑΣΟΚ και του κ. Παπανδρέου συνετρίβη υπό την πίεση των «αγορών».Η Νέα Δημοκρατία και ο ΛΑΟΣ παρείχαν τη συναίνεσή τους στην κυβέρνηση και το ερώτημα είναι εάν υπάρξει κοινωνική αντίδραση. Το ενδεχόμενο αναταραχής υψηλής εντάσεως, ανάλογης εκείνης της δεκαετίας του ’60 και των πρώτων χρόνων της μεταπολιτεύσεως ή επί κυβερνήσεως του κ. Κώστα Μητσοτάκη, δεν είναι πιθανόν....
... Η κοινωνική αναταραχή προϋποθέτει ότι την εξουσία ασκεί κυβέρνηση της Δεξιάς. Αυτό συνέβαινε τουλάχιστον έως τώρα, αλλά μπορεί να υπάρξει εξαίρεση εις τον κανόνα.
Κατά συνέπεια, ό,τι απομένει είναι η αύξηση της αναξιοπιστίας του ΠΑΣΟΚ αλλά όχι μόνον. Από τις δημόσιες δηλώσεις, τα διαγγέλματα, τις συζητήσεις στη Βουλή το μόνο που ανεδείχθη είναι ότι το πολιτικό σύστημα –τα κόμματα εξουσίας και κυρίως το ΠΑΣΟΚ, που κυβέρνησε τη χώρα διάστημα διπλάσιο εν σχέσει με τη Ν.Δ.– απέτυχε οικτρά στη διαχείριση του σημαντικότερου πολιτικού γεγονότος της μεταπολιτεύσεως, με άλλα λόγια της ένταξης της Ελλάδος στην Ε.Ε. και στη συνέχεια στη Ζώνη του Ευρώ.
Το δημόσιο χρέος εξετινάχθη σε επίπεδο τρομακτικό, διότι επί τριάντα χρόνια οι διάφορες κυβερνήσεις κατασπατάλησαν τις κοινοτικές εισροές. Ο δημόσιος τομέας επιβαρύνθηκε με πλεονάζον προσωπικό, όχι διότι κάποιοι πολίτες κατέλαβαν αυθαιρέτως διάφορες θέσεις, αλλά επειδή διορίσθηκαν από πολιτικούς.
Ολα αυτά βεβαίως αποσιωπώνται, οι παρατηρήσεις που διατυπώνονται έχουν χαρακτήρα διαπιστωτικό. Αυτοκριτική και μεταμέλεια δεν υπάρχει, παρά μόνον αιτιάσεις για την κακή διαχείριση, της αντιπάλου παρατάξεως. Δύσκολα ομολογείται μία ολική αποτυχία.
Το παράδοξο είναι ότι ενώ ο πρωθυπουργός εξήγγειλε κάποια μέτρα περιστολής των δημοσίων δαπανών και ανακοίνωσε ότι τα υπουργεία θα πρέπει να λειτουργήσουν με βάση το 80% του προϋπολογισμού προσδιορίζοντας την άμεση μείωση κατά 10%, η προσδιορισθείσα μείωση του προϋπολογισμού της Βουλής ανέρχεται μόνον στο 1,75%. Ασφαλέστερος τρόπος για την περαιτέρω μείωση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος δεν ήταν δυνατόν να υπάρξει. Οφείλουμε οι πολίτες να αποδεχθούμε την κατάσταση· οφείλει όμως και το πολιτικό σύστημα να υποβληθεί σε ανάλογες, εάν όχι και σε μεγαλύτερες, θυσίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου