24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Παρασκευή

Γράφει ο νομαρχιακός σύμβουλος Παναγιώτης Τσίτσιος

Άρθρα
ΕNAΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΣΤΟ 14ο ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝΑΕ

Πού μας οδηγεί ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»;

Αν το κράτος παραμείνει το ίδιο ενώ γίνονται κοσμογονικές αλλαγές τότε θα κάνουμε μερεμέτια σε μια ετοιμόρροπη πολυκατοικία...

Γράφει ο νομαρχιακός σύμβουλος
Παναγιώτης Τσίτσιος



Η διαδικασία για τη διοικητική μεταρρύθμιση και την ψήφιση του νέου νόμου είναι μια σωστή απόφαση. Το πρόγραμμα «Καλλικράτης» είναι μια αρχή.
Να μην έχουμε όμως την ψευδαίσθηση ότι θα αλλάξει κάτι σε αυτό τον τόπο, αν δεν αλλάξει πρωτίστως και ριζικά το ίδιο το κράτος. Αυτός είναι ο μεγάλος ασθενής του πολιτικού και διοικητικού μας συστήματος.
Εκεί βρίσκεται η ρίζα, η καρδιά του προβλήματος.
Αν το κράτος παραμείνει το ίδιο τότε θα κάνουμε μερεμέτια σε μια ετοιμόρροπη πολυκατοικία.
Αν κάνουμε ότι κάνουμε απλώς για να αλλάξουμε ταμπέλες και από Νομαρχίες να ονομάζουμε Περιφέρειες τις νέες δομές, τότε θα αποτύχουμε. Η υλοποίηση της διοικητικής μεταρρύθμισης της χώρας που σχεδιάστηκε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν εφαρμόστηκε άμεσα λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης που δεν επέτρεπε την αναγκαία χρηματοδότησή της. Το σχέδιο αυτό με την ονομασία Καλλικράτης σήμερα υπονομεύεται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ γιατί:
1. Εξαγγέλλεται χωρίς να ξεκαθαρίζεται η χωροθέτηση των νέων δήμων.
2. Ενώ υποτίθεται ότι δεν έχουν ακόμα ξεκαθαρίσει ποιοι και με ποιους θα συγχωνευτούν, μας λέει η κυβέρνηση με ακρίβεια ότι οι 1034 σημερινοί δήμοι και κοινότητες θα συγχωνευτούν σε 370! Προφανώς έχουν κάνει τη γεωγραφική κατανομή και δεν το ανακοινώνουν. Πιθανόν για να αιφνιδιάσουν, καθώς πλησιάζουν οι δημοτικές εκλογές.
3. Θα είναι δώρο άδωρο χωρίς την απαραίτητη οικονομική «προίκα». Για την εφαρμογή του απαιτούνται 4 με 5 δισεκατομμύρια, τα οποία δεν μας λέει η Κυβέρνηση από πού θα βρεθούν.
Η επίσημη ανακοίνωση του σχεδίου «Καλλικράτης» συνοδεύθηκε από κύμα αντιδράσεων και σε τοπικό επίπεδο. Με δεδομένη την επιμονή της κυβέρνησης να προωθήσει άμεσα τη διοικητική μεταρρύθμιση, οι αντιδράσεις αυτές δεν στρέφονται τόσο ως προς την αναγκαιότητα ή μη των συνενώσεων σε επίπεδο δήμων, όσο στα γεωγραφικά τους, όρια. Δήμαρχοι, δημοτικά και τοπικά συμβούλια λαμβάνουν θέση στο διάλογο για τα γεωγραφικά όρια των νέων δήμων.
ΔΕΝ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ
Τα δύο κύρια ζητήματα που προκαλούν ανησυχία στους αιρετούς είναι αφενός, ο συγκεκριμένος αριθμός, αφού όλοι θέλουν να γνωρίζουν το χωροταξικό συλλογισμό βάσει του οποίου θα συνενωθούν οι Δήμοι. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι ετοιμάζεται να λάβει υπόψη της αποκλειστικά κομματικά κριτήρια και όχι αυτοδιοικητικά. Η Αυτοδιοίκηση σαφώς επιθυμεί μια νέα διοικητική μεταρρύθμιση, όπως έχει επισημανθεί έως τώρα από τα προηγούμενα συνέδρια της ΚΕΔΚΕ στην Κυλλήνη και τη Θεσσαλονίκη, όμως διεκδικεί και τα οφειλόμενα από την κεντρική διοίκηση.
Αναφορά έκανε και στο πρόγραμμα για 20.000 θέσεις εργασίας σε ανέργους που είχε προγραμματιστεί με το υπουργείο Απασχόλησης της προηγούμενης κυβέρνησης - πρόγραμμα το οποίο η σημερινή κυβέρνηση "πάγωσε" και ζητεί την επιστροφή των 80 εκατομμυρίων ευρώ που η Αυτοδιοίκηση είχε ήδη καταβάλει για την υλοποίηση του προγράμματος. Η ΚΕΔΚΕ ζητά να καθιερωθεί ο 2ος βαθμός Αυτοδιοίκησης με αιρετό περιφερειάρχη που να υλοποιεί αναπτυξιακές πολιτικές, να συγκροτηθεί μητροπολιτική διοίκηση στις μεγάλες πόλεις και οι νέοι Δήμοι να συγκροτηθούν με διάλογο και διαφάνεια και με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους. Το δεύτερο ζήτημα που διαχρονικά αποτελεί πηγή ανησυχίας στην Αυτοδιοίκηση είναι αυτό των πόρων. Για τη βιωσιμότητα του νέου θεσμού είναι αναγκαία η σύνδεσή του με τη φορολογική μεταρρύθμιση, αλλά χωρίς την επιβάρυνση των πολιτών. Είναι αναγκαία η καταβολή από το κράτος όλων των πόρων προς τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ώστε να μην μετακυληθούν τα χρέη στο νέο θεσμό.

Ο Παναγιώτης Τσίτσιος παρακολούθησε τις εργασίες του συνεδρίου της ΕΝΑΕ, όπου είχε την ευκαιρία να έχει συνομιλίες με τον νομάρχη Αθηναίων Γιάννη Σγουρό (01) και τον πρόεδρο της ΕΝΑΕ Δημήτρη Δράκο (02)

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ
Επίσης υπάρχουν τα εξής προβληματικά σημεία: « Οι πόροι που θα χρειαστούν για να εφαρμοστεί το νέο πλαίσιο δεν έχουν ακόμη ξεκάθαρα καθοριστεί (αντί για Νομάρχες–Επαίτες θα έχουμε Περιφερειάρχες–Επαίτες)». « Η διαχείριση του ΕΣΠΑ 2007-2013 πρέπει να περάσει στις νέες Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις ». «Δεν γίνεται καμία ειδική αναφορά για το προσωπικό που θα στελεχώσει τους νέους φορείς» . «Δεν έχει σαφή περιγραφή των αρμοδιοτήτων που θα μεταφερθούν» . «Μαζί με το σχέδιο Καλλικράτης θα πρέπει να ψηφιστεί και νέος Κώδικας Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης».«Τι θα γίνει με την περιουσία των Νομαρχιών που θα καταργηθούν; Θα πάει στο Κράτος, στην αιρετή Περιφέρεια ή στους νέους Δήμους;». «Αν θα προλάβει όλο αυτό το τεράστιο εγχείρημα να υλοποιηθεί έγκαιρα και οι εκλογές του Νοεμβρίου 2010 να γίνουν με το νέο σύστημα» .
Τα παραπάνω αποδεικνύουν την «προχειρότητα» που επιδεικνύει η κυβέρνηση σε μια ακόμη μεταρρύθμιση μείζονος σημασίας για τον τόπο. Μια μεταρρύθμιση που με ευθύνη της κυβέρνησης κινδυνεύει να γίνει απορρύθμιση και κάτι παραπάνω με τη σπουδή της να δώσει δικαίωμα ψήφου στους μετανάστες.
Ιδιαίτερο καθήκον δικό μας είναι να ασκήσουμε και σε αυτό το ζήτημα αντιπολίτευση συνετή, δυναμική και συνεπή.
Συνετή αντιπολίτευση, γιατί η χώρα αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για εύκολα λόγια και ανεύθυνες διακηρύξεις.
Δυναμική αντιπολίτευση, διότι "συναίνεση" δεν σημαίνει συνυπευθυνότητα με τα σφάλματα που κάνει η Κυβέρνηση.
Συνεπή αντιπολίτευση: συνεπή με τις αρχές και τις αξίες μας. Δεν θα προσπαθήσουμε να κάνουμε επίδειξη μιας κίβδηλης “πολιτικής ορθότητας”.
Αυτό που χρειάζεται είναι μία συγκροτημένη, ενιαία ολοκληρωτική Διοικητική Μεταρρύθμιση του κράτους, με ριζική φορολογική μεταρρύθμιση υπέρ των αυτοδιοικητικών θεσμών.
Θεωρώ αδιανόητο για μια σοβαρή πολιτεία να αναλωνόμαστε σε μια συζήτηση για το αυτονόητο. Δηλαδή για το αν ο χωροταξικός σχεδιασμός του κράτους θα γίνει με επιστημονικά και αυτοδιοικητικά κριτήρια και όχι για την εξυπηρέτηση μικροκομματικών συμφερόντων. Όσες φορές το κράτος έπαιξε κομματικά παιχνίδια με την αυτοδιοίκηση, έχασε και το κράτος και η αυτοδιοίκηση. Το κράτος έχασε το κύρος του και η αυτοδιοίκηση έχασε τον αυτοσεβασμό και την αξιοπρέπειά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου