24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Κυριακή

Το διλημμα του Σαμαρα


Ι. Κ. Πρετεντέρης ΒΗΜΑ

Θυμάμαι πριν από την εκλογή νέου αρχηγού στη ΝΔ, όταν ο Σαμαράς είχε μιλήσει για το «μοντέλο Σαρκοζί». O τότε υποψήφιος πρόεδρος υπονοούσε πως, αν η παράταξή του πολιτευθεί ακομπλεξάριστα, από ακραιφνώς δεξιές θέσεις και χωρίς να φοβάται να δείξει τον εαυτό της, τότε το αγκάθι Καρατζαφέρης δεν έχει λόγο ύπαρξης.

Το ίδιο δεν είχε κάνει και ο Σαρκοζί στην προεδρική εκλογή του 2007; Υιοθετώντας τη θεματολογία του Λεπέν κατάφερε να τον ρίξει σε πολύ χαμηλά ποσοστά και σχεδόν να εξαφανίσει το κόμμα του.

Στην πράξη όμως τα πράγματα αποδεικνύονται λιγότερο.. απλά.

Στη μεν Γαλλία ο Λεπέν αναστήθηκε στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές επιστρέφοντας στο προσκήνιο με εθνικό ποσοστό μεγαλύτερο του 11%, ενώ σε σημαντικές περιφέρειες ξεπέρασε και το 20%. Στη δε Ελλάδα και σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, ο ΛΑΟΣ όχι μόνο δεν έχει αποδυναμωθεί αλλά έχει ενισχυθεί μετά την εκλογή Σαμαρά.

Η μία ερμηνεία είναι ότι ο Σαρκοζί και ο Σαμαράς κάνουν κάτι λάθος.

Η άλλη ερμηνεία είναι ότι ο χώρος μιας «Δεξιάς της Δεξιάς» αποτελεί πλέον αυτοτελή πολιτική πραγματικότητα, δεν προκύπτει ως παρεπόμενο της πολιτικής κάποιων άλλων και ως εκ τούτου μπορεί μεν να συμπιεστεί πολιτικά αλλά όχι να εξαφανιστεί. Ακριβώς λοιπόν όπως το ΠαΣοΚ δεν μπορεί να εξαφανίσει τον ΣΥΡΙΖΑ ή το ΚΚΕ, έτσι και η ΝΔ δύσκολα θα απαλλαγεί από τον Καρατζαφέρη.

Αν δεχθούμε τη δεύτερη ερμηνεία, τότε η κλασική Κεντροδεξιά βρίσκεται μπροστά σε ένα δισεπίλυτο δίλημμα στρατηγικής: ή θα αποδεχθεί μια πορεία μοναχική που κινδυνεύει να αποδειχθεί μειοψηφική ή θα κάτσει στο τραπέζι με τους άλλους ενοίκους της πολυκατοικίας.

Προφανώς το δίλημμα δεν είναι απλό. Αλλά είναι υπαρκτό. Και είμαι περίεργος να δω πώς θα απαντηθεί κατ΄ αρχάς στις τοπικές εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου. Οχι μόνο επειδή θα είναι το πρώτο εκλογικό τεστ του νέου αρχηγού της ΝΔ αλλά επειδή οι τοπικές εκλογές προσφέρονται συνήθως ως εργαστήριο για ευρύτερες διεργασίες.

Ακόμη περισσότερο που η εκλογή περιφερειαρχών θα τους δώσει ένα σαφώς εθνικό χρώμα: το βράδυ του πρώτου γύρου θα μιλάμε με ποσοστά κομμάτων. Τι θα κάνει, λοιπόν, η ΝΔ; Θα μετρήσει τις δυνάμεις της με κίνδυνο να τις βρει ισχνές; ή θα αναζητήσει μια ευρεία συμμαχία με τον ΛΑΟΣ;

Ως σήμερα δεν μου φαίνεται ότι έχει αποφασίσει τι θα κάνει. Το ερώτημα λοιπόν είναι αν την απασχολεί και πόσο την προβληματίζει. Αλλά, μεταξύ μας, ούτε αυτό μου φαίνεται!

jpretenteris@dolnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου