Ομιλία ΝΜ για το φορολογικό
Από το πολιτικό γραφείο της ΝΜ
Κυρίες και Κύριοι συνάδερφοι, παρακολούθησα και στην επιτροπή, αλλά και στην Ολομέλεια, ορισμένους συναδέρφους του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι με μεγάλο ενθουσιασμό προσπαθούν να πείσουν τη Βουλή των Ελλήνων, ότι για όλα τα προβλήματα της Ελληνικής Οικονομίας, φταίνε τα πέντε χρόνια της ΝΔ.
Η πραγματικότητα, κύριοι συνάδερφοι, είναι ότι πρέπει να ξεφύγουμε από αυτή τη λογική. Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς σε αυτήν την αίθουσα, θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι τριάντα χρόνια λανθασμένων πολιτικών επιλογών στην οικονομία πληρώνει η χώρα σήμερα, 30 χρόνια ...
λογικής ελλειμμάτων, 30 χρόνια αποδοχής συντεχνιακών λογικών, 30 χρόνια λαϊκισμού, 30 χρόνια φόβου μπροστά στο πολιτικό κόστος*και για αυτό οδηγηθήκαμε εδώ. Και αν θέλουμε, επίσης, να είμαστε ειλικρινείς, θα πρέπει να μπούμε στη λογική της αυτοκριτικής του κάθε χώρου, εγώ τουλάχιστον πιστεύω, ότι εμείς, πρέπει να το κάνουμε στον δικό μας και εσείς στον δικό σας και να ξεφύγουμε από αυτό και να δούμε τι χρειάζεται αυτή τη στιγμή η χώρα. Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι να πούμε την αλήθεια στον Ελληνικό λαό στο σύνολό του.
Καλούμαστε, λοιπόν, να εγκρίνουμε σήμερα, ή να απορρίψουμε, το φορολογικό νομοσχέδιο, την επαύριον της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη στήριξη της Ελλάδας. Πιστεύω ότι η απόφαση αυτή είναι γενικά θετική, αλλά είναι πρόωρο ακόμα να πούμε πώς θα λειτουργήσει, διότι κύριοι συνάδερφοι, ας μην ξεχνάμε ότι κάθε χώρα θα πάρει τη δική της απόφαση, χρειάζεται ομοφωνία άλλη μια φορά και υπάρχουν σε ορισμένες χώρες εσωτερικές αντιδράσεις. Εύχομαι και ελπίζω να πάνε όλα καλά.
Να μου επιτρέψει, όμως, ο αρμόδιος Υπουργός να πω ότι υπάρχει και ένας ακόμα μεγάλος κίνδυνος: να αισθανθεί κάποια σχετική ασφάλεια η κυβέρνηση λόγω αυτής της εξέλιξης και να αναβάλλει - για μια ακόμα φορά - κρίσιμες αποφάσεις που απαιτούνται τώρα.
Και κύριε Υπουργέ, όταν σας κατηγόρησαν για καθυστέρηση και μας απαντήσατε, εσείς πέντε χρόνια τι κάνατε. Οι έκτακτες περιστάσεις απαιτούν, να μην υπάρχει καθυστέρηση, οι έκτακτες περιστάσεις απαιτούν, να πάρετε τις αποφάσεις τώρα και να τις πάρετε πραγματικά με γνώμονα το συμφέρον της χώρας, να προχωρήσετε τις επενδύσεις, να προχωρήσετε τα ΣΔΙΤ, να δεχτείτε ότι υπάρχουν έτοιμες επενδύσεις οι οποίες, πρέπει τώρα να εγκριθούν, γιατί αυτές θα φέρουν θέσεις εργασίας, αντί να προχωρείτε, με τη λογική του λαϊκισμού στην κατάργηση του βαθμού του δέκα που άκουσα χθες, έκπληκτη, ότι θα μπαίνουνε στα Ελληνικά Πανεπιστήμια άνθρωποι με βαθμό δύο για κοινωνικούς, λέει, λόγους και έτσι ουσιαστικά θα αλλάξετε το σύστημα της παιδείας. Φοβάμαι, κυρίες και κύριοι συνάδερφοι, ότι το φορολογικό νομοσχέδιο προδίδει την αδυναμία της κυβέρνησης να κατανοήσει δύο απλούστατα πράγματα:
* Ο μεγάλος εφιάλτης, εκτός από το θέμα του δανεισμού, είναι η ύφεση και η ανεργία. Η ύφεση και η ανεργία υπάρχει μπροστά μας και αυτό είναι η μεγάλη κοινωνική αδικία και αυτό θα δημιουργήσει τις μεγάλες κοινωνικές εντάσεις, άρα με ό,τι κάνει η κυβέρνηση, μα με ό,τι κάνει, πρέπει να υποβοηθά την ανάπτυξη. Το είπε αμέσως πριν ο κύριος Κρεμαστινός. είτε μας βοηθήσει, είτε δεν μας βοηθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αν δεν έχουμε σύντομα πρωτογενή πλεονάσματα ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ θα παραμείνει αρνητικός. Το χρέος θα μας πνίξει.
* Δεύτερον, η φορολογία και ο τρόπος φορολόγησης δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Η φορολογία αποτελεί όπλο στα χέρια κάθε κυβέρνησης για να πετύχει, πέραν της κοινωνικής δικαιοσύνης, με την οποία βεβαίως συμφωνώ και την αύξηση των εσόδων, την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Με δυο λόγια: ένα φορολογικό νομοσχέδιο δεν είναι παρά η μία μόνο πλευρά της συνολικής πολιτικής μιας κυβέρνησης για την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Αν η φορολογία στραγγαλίζει την ανάπτυξη, και λυγίζει τη μεσαία τάξη, τότε αποτρέπει επενδύσεις και ούτε η κοινωνική δικαιοσύνη εξυπηρετείται - γιατί προστίθενται στρατιές ανέργων - ούτε το ασφαλιστικό επιλύεται - γιατί δεν υπάρχουν εισφορές - ούτε το δημόσιο χρέος μειώνεται, γιατί δεν υπάρχει ανάπτυξη.
Το φορολογικό νομοσχέδιο που έχουμε μπροστά μας δυστυχώς αγνοεί ότι έπρεπε να αποτελεί μέρος ενός συνολικού κυβερνητικού σχεδίου. Με την έννοια αυτή, το ονόμασα κεραυνό εν αιθρία.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Το φορολογικό νομοσχέδιο το είπα πριν έχει την καθυστέρηση την οποία έχει, υποσχεθήκατε ότι θα ήταν σε εκατό μέρες, κοντεύει Μάιος, οφείλω επίσης να αναφέρω ότι κατά τη διαδικασία που ξεκίνησε με την κατάθεσή του στη Επιτροπή είχα και εγώ την ευκαιρία να διαπιστώσω ότι ο αρμόδιος Υπουργός έκανε αποδεκτές αρκετές από τις προτάσεις μας που βελτιώνουν την εικόνα, αλλά δυστυχώς παραμένουν θεμελιακές αδυναμίες. Είπα ήδη, ότι το νομοσχέδιο καταδεικνύει ότι δεν έχει αντιληφθεί η κυβέρνηση την αναπτυξιακή διάσταση της φορολογίας.
Ο φορολογικός συντελεστής του 40% π.χ. είναι, κυρίες και κύριοι συνάδερφοι, ο υψηλότερος στη γειτονιά μας. Πώς θα προσελκύσουμε, λοιπόν, επενδύσεις όταν σε όλες τις γειτονικές χώρες, ο αντίστοιχος συντελεστής είναι 10%; Η Κύπρος κατέβασε το φόρο στο 10% από το 2003 και έχει πλημμυρίσει σε ξένα κεφάλαια. Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο στοιχείο που προσδίδει στο νομοσχέδιο αντιαναπτυξιακή διάσταση.
* Δεν προβλέπονται ουσιαστικά κίνητρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εξακολουθούν και δίνουν δουλειά στους Έλληνες.
* Δεν υπάρχει ρύθμιση που να επιτρέπει το συμψηφισμό οφειλών προς το Δημόσιο με απαιτήσεις των επιχειρήσεων απ' αυτό - και ειδικότερα με απαιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ -. Που θα έδινε μια ανάσα.
* Επιβαρύνετε περαιτέρω τη μεταβίβαση των επιχειρήσεων σε συγγενείς α΄ βαθμού
και σε υπαλλήλους της επιχείρησης, όταν αυτό δεν υπάρχει σε καμία από τις 21 χώρες της Ε.Ε.
* Τιμωρείτε την ιδιοκτησία, επιβάλλοντας και σας το είπα και στην επιτροπή, ληστρική, κυριολεκτικά, κλιμάκωση του ΦΑΠ, που θα οδηγήσει σε πλήρη απαξίωση την ακίνητη περιουσία. Μια πιο λογική κλιμάκωση των συντελεστών είναι αναγκαία, Έτσι ώστε οι φορολογούμενοι να μπορούν πράγματι να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
* Δίνετε χαριστική βολή στην οικοδομική δραστηριότητα, ξεχνώντας ότι από την οικοδομή ζούνε περίπου 75 επαγγέλματα.
Με το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο, κατά τη γνώμη μου, διευρύνετε την ύφεση και τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.
* Δεν θα συζητήσω πώς διατηρείτε τη γραφειοκρατία και στο φορολογικό σύστημα και κατά την άποψή μου φορολογείτε υπερβολικά τα μερίσματα ανεξάρτητα με το αν σχετίζονται με επενδύσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Δεν θέλω να είμαι αρνητική τελείως για το νομοσχέδιο γιατί υπάρχουν αναμφίβολα θετικά σημεία:
* Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης
* Η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης
* Τα τεκμήρια διαβίωσης όσα απ' αυτά είναι λογικά
* Ο έλεγχος των ενδο-ομιλικών συναλλαγών
* Η αύξηση της φορολόγησης των off shore εταιρειών
* Η κατάργηση της τεκμαρτής φορολόγησης και η επέκταση ΦΠΑ σε όλες σχεδόν
τις κατηγορίες επαγγελματιών είναι κατά τη γνώμη μου θετικά στοιχεία του νομοσχεδίου.
Δυστυχώς, επειδή το νομοσχέδιο, όπως είπα στην αρχή, δεν αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι μιας συνολικής κυβερνητικής πολιτικής και επειδή, κυρίως, στερείται τελείως αναπτυξιακού χαρακτήρα και επειδή φοβάμαι, κυρίες και κύριοι συνάδερφοι, ότι θα ξαναβρεθούμε σύντομα εδώ και θα διαπιστώσουμε ότι τα έσοδα δεν πάνε όπως τα περιμέναμε και ότι δυστυχώς η Ελλάδα δεν έχει αντιμετωπίσει καν το δημοσιονομικό της πρόβλημα, φοβούμαι ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει, αν η κυβέρνηση τώρα δεν μπει σε αναπτυξιακή λογική, είμαι υποχρεωμένη και εγώ, κύριε Υπουργέ, να καταψηφίσω το νομοσχέδιο.
Διαβάστε περισσότερα...
Διαβάστε περισσότερα: http://politikiprotasi.blogspot.com/#ixzz0l6q5aYwn
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου