24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Σάββατο

Τα περιβαλλοντολογικά προβλήματα και η ανάγκη αναζήτησης των βέλτιστων δυνατών λύσεων για την αντιμετώπιση τους ώθησαν τους φοιτητές........


Των ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΜΑΥΡΑΚΗ – ΕΥΑΣ ΚΟΝΤΟΜΗΝΑ



Πολυτεχνείου, να κατασκευάσουν ένα πρωτότυπο ηλεκτρικό όχημα. Ο «Προμηθέας», παρουσιάστηκε χθες από την ομάδα ΝΤUA EcoMarathon, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου.

Τη σημασία του εγχειρήματος τόνισε στην ομιλία του ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΚΑ κ. Κώστας Μαθιουδάκης σημειώνοντας ότι: «Η προσπάθεια των φοιτητών βρίσκεται στο... επίκεντρο των εξελίξεων καθώς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον», και πρόσθεσε. «Όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες ασχολούνται με την κατασκευή τέτοιων οχημάτων, και όλα αυτά βέβαια με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας».
Από τη μεριά του ο καθηγητής του ΕΜΠ κ. Αντώνης Κλαδάς επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «οι τεχνολογικές εξελίξεις στα συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας επιτρέπουν την άμεση κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων πόλης που μπορούν να κατασκευαστούν εξολοκλήρου στην Ελλάδα». Ταυτόχρονα δεν παρέλειψε να συγχαρεί τους φοιτητές καθώς «τόσο η πρωτοβουλία για την συμμετοχή τους στο διαγωνισμό όσο και η υλοποίηση της ιδέας οφείλεται αποκλειστικά στους ίδιους» κατέληξε.
Εκ μέρους της ερευνητικής ομάδας μίλησε ο κ. Μάνος Πολιούδης απόφοιτος του ΕΜΠ: «Η φετινή μας επίδοση ανοίγει δρόμο για την εξέλιξη του οχήματος και μας κάνει να θέτουμε νέους στόχους» υπογράμμισε ο κ. Μ. Πολιούδης και συμπλήρωσε πως «αντιληφθήκαμε ότι μπορούμε να κατασκευάσουμε καινούργια συστήματα και να αναπτύξουμε νέες εφαρμογές της τεχνολογίας. Ελπίζουμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια και να συμμετέχουμε και του χρόνου στην διοργάνωση πετυχαίνοντας ακόμα καλύτερες επιδόσεις».

Για δεύτερη συνεχή χρονιά ομάδα φοιτητών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου συμμετείχε στον διαγωνισμό “Shell Eco-Marathon”, ξεπερνώντας κατά πολύ την περσινή τους επίδοση.
Η ομάδα ΝΤUA EcoMarathon, η οποία αποτελείται από 18 φοιτητές της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ καθώς και 3 Μέλη του Ακαδημαϊκού Προσωπικού, βρέθηκε πριν από λίγες μέρες στο αυτοκινητοδρόμιο Eurospeedway Lausitz της Γερμανίας, όπου διεξήχθη ο διαγωνισμός.
Παρ’ όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών, ο «Προμηθέας» κατάφερε να καλύψει την προβλεπόμενη απόσταση των οκτώ γύρων σε χρόνο 51 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα. Συγκεκριμένα διένυσε 840 χλμ. καταναλώνοντας υδρογόνο που αντιστοιχεί σε ένα λίτρο βενζίνης. Η επίδοση αυτή αποτελεί ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς στην αντίστοιχη περσινή διοργάνωση με την ίδια ποσότητα καυσίμων είχε καλύψει μόλις 470 χλμ.

Το πρωτότυπο όχημα, σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου από τους φοιτητές του ΕΜΠ, με βάση τις προδιαγραφές που όριζε ο διαγωνισμός Shell Eco-Marathon.
Βασικότερη απαίτηση ήταν ο «Προμηθέας» να μπορεί να διανύσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόσταση με καύσιμο υδρογόνου που αντιστοιχεί σε ένα λίτρο βενζίνης. Επιπλέον, σύμφωνα με τους κανονισμούς το όχημα έπρεπε να είναι ικανό να φέρει οδηγό βάρους τουλάχιστον 50 κιλών, με ελάχιστη ταχύτητα τα 30km/h.
Ωστόσο, ο «Προμηθέας» μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 50 km/h.
Η «καρδιά» του αυτοκινήτου κατασκευάστηκε στο εργαστήριο ηλεκτρικών μηχανών του ΕΜΠ. Ο ηλεκτρικός κινητήρας υψηλής απόδοσης επέτρεψε στους δημιουργούς του να εφαρμόσουν πρωτοποριακές τεχνολογίες με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας και την αποδέσμευση από τα συμβατικά ορυκτά καύσιμα. Άλλωστε ο «Προμηθέας» χρησιμοποιεί ως πηγή ενέργειας το υδρογόνο. Η ειδική κατασκευή του οχήματος επιτρέπει την μετατροπή του υδρογόνου σε ηλεκτρισμό. Παράλληλα, ένας ακόμα λόγος για την επιλογή του υδρογόνο είναι ότι αποτελεί 100% οικολογικό καύσιμο.
πηγή

Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το Διαβάστε περισσότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου