ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ...dunamitis @gmail.com...24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο...

Σάββατο, 31 Ιουλίου 2010

Η αλητεία της ...χωριάτικης

Από τον Θανάση Ι. Νικολαΐδη
thanikolaidi@hotmail.com

ΚΑΦΕΝΕΙΟ και χειμώνας. Κουβέντιαζαν τα παλικάρια κουτσοπίνοντας κι είχε κολλήσει το μυαλό τους πώς θα τα' κονομήσουν. Περισσότερα απ' όσα πέρσι, γρηγορότερα και ευκολότερα. Όπως είναι μαθημένοι στο νησί, όπως τους καλόμαθε ο τουρισμός. Πέρασαν τα δύσκολα χρόνια, άντεξαν στην ανεργία, τώρα ξανανοίγει η τύχη τους. Θα «δουλέψουν» το καλοκαίρι για να κάθονται το χειμώνα. Τους φτάνουν και τους παραφτάνουν. Αν όλα πάνε καλά, με τα κορόιδα (τουρίστες) να αυξάνονται, ξετρελαμένα για την Ελλάδα.
ΜΙΑ δυο και το σκηνικό στήθηκε. Η περσινή «παράγκα» με τα...έπιπλά της κι ένα ταμείο στη μόστρα. Ούτε ανακαίνιση, ούτε έγνοια και...
περισσή φροντίδα για καθαριότητα και εκσυγχρονισμό. Ξεκίνησαν τρίβοντας τα χέρια. Τα τσαλαβουτούσαν φτιάχνοντας τις σαλάτες, πασπάτευαν τα κρεατικά κι ύστερα έπιαναν τα λεφτά. Κρατούσαν θησαυρό στα χέρια και το' νιωθαν. Θα' πεφτε το παραδάκι, θα γέμιζε το ταμείο, θα τα 'κονομούσαν για όλη τη χρονιά-και πάλι.μάγκες.
ΑΠ' την άλλη, το...Κράτος. Με τους κανόνες του για να παραβιάζονται. Με τις λίστες αναρτημένες και με τις ανοχές του. Κράτος - θεατής. Αδύναμο να «καρυδώσει» την αισχροκέρδεια του 1000% (δεκαπλασιασμένη η αξία του προϊόντος) και την φοροδιαφυγή. Μη δυσαρεστήσει τους «επαγγελματίες» που ζουν όλο το χρόνο χαρτοπαίζοντας στα καφενεία, προετοιμαζόμενοι για την επόμενη.χρυσοφόρα σαιζόν. Με τους κουτόφραγκους στην ουρά κι ύστερα στο ταμείο.
ΛΥΣΣΑΞΑΝ οι «επαγγελματίες» της απάτης. Ιδίως, εκεί, στα νησιά όπου γίνεται πατείς με πατώ σε στις παραλίες. Με κάποιους.παράξενους με τα περίεργα γούστα να' χουν το πάνω χέρι. Θα τους πάρει ο φακός, θα τους δούμε στο «γυαλί». Στην ακριβοπληρωμένη ξαπλώστρα την κυρία με τα πισινά στη μόστρα και τον ψυχανώμαλο στο κλαμπ της ιδρωτίλας, με τη σαμπάνια στο χέρι.
ΠΗΓΕ καλά ο τουρισμός σε ανθρώπους, δεν πήγε καλά σε χρήμα. Τα «πακέτα» (σε ξενοδοχεία με όλα πληρωμένα) δεν είναι η αιτία, είναι το αποτέλεσμα. Όσο κι αν ο «κουτόφραγκος» έκανε πως δεν είδε. Όσο κι αν η τηλεόραση τους πρόγκιξε κι ο κόσμος τους αηδίασε με τα διψήφια νούμερα σε ευρώ για μια χωριάτικη σαλάτα. Πρέπει οι ίδιοι να αντιδράσουν. Οι ενδιαφερόμενοι του επαγγέλματος. Aν νιώθουν επαγγελματίες. Να απομονώσουν τους άρπαγες. Να καταγγείλουν τους «συναδέλφους» που εκθέτουν τον κλάδο τους και τη χώρα μας. Δεν είμαστε όλοι κλέφτες και πρέπει να φανεί. Οι αρπακολλατζήδες να αποκλειστούν. Να το νιώσουν πως με 1-2 μήνες «δουλειάς» δεν ζεις όλο τον χειμώνα παίζοντας ξερή στο καφενείο. Όσο για «τα φασολάκια.ξου» του παρελθόντος; Όλα έχουν το τίμημά τους και η μαγγιά πληρώνεται.