Παρασκευή
Η Ελλάδα αναβαθμίζει τον ρόλο της στη Μέση Ανατολή και παραμένει πιστή σύμμαχος των Αράβων
Η εντατικοποίηση των σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ, που σηματοδοτεί η ανταλλαγή επισκέψεων των πρωθυπουργών των δύο χωρών σε... διάστημα ενός μηνός, τις πρώτες που έγιναν από την αναγνώριση του ισραηλινού κράτους το 1990, έδωσε τροφή σε σχόλια και δημοσιεύματα, στα οποία εκφράζεται προβληματισμός, κατά πόσον θίγονται οι παραδοσιακές σχέσεις της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο.
Μάλιστα η ελληνοϊσραηλινή προσέγγιση και η.....
...
εμβάθυνση των διμερών σχέσεων που αποφασίστηκε, συνδυάστηκε από ορισμένους με την ψυχρότητα που διέπει αυτή την εποχή τις σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ, το οποίο φέρεται να προσεγγίζει την Ελλάδα ως αντίπαλο δέος.
«Δεν αλλάζουμε εξωτερική πολιτική. Η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει πολύ σταθερούς άξονες, απλώς εμείς πάντα αξιοποιούμε όλες τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται και παίρνουμε πρωτοβουλίες. Οι σταθερές αξίες και οι κατευθύνσεις της εξωτερικής μας πολιτικής συμπεριλαμβάνουν από την πρώτη στιγμή και ένα άνοιγμα, πιο στενές επαφές με το Ισραήλ», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας, σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Νετανιάχου, διαψεύδοντας κατηγορηματικά, τα περί συγκυριακού χαρακτήρα αυτής της προσέγγισης και πρόσθεσε ότι πρόκειται για «μια πολύ καλά σχεδιασμένη πολιτική που γίνεται σε απόλυτο συντονισμό και με τις σχέσεις που έχει η Ελλάδα με τον αραβικό κόσμο».
Πράγματι, λίγο πριν την άφιξη Νετανιάχου στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου είχε σειρά τηλεφωνικών επαφών με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και τον ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα.
Οι επαφές αυτές ειναι συστηματικες, όπως διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής Υπουργός και μάλιστα όχι μόνον με άραβες ηγέτες, καθώς η Αθήνα συντονίζει τις κινήσεις της τόσο στο πλαίσιο της ΕΕ, όσο και με τα μέρη του κουαρτέτου (ΟΗΕ, ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ).
«Εκτός από την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, η επίσκεψη του ισραηλινού πρωθυπουργού εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης για την αναβάθμιση του ρόλου της χώρας μας, που είναι προς το συμφέρον μας αλλά και προς το συμφέρον της ευρύτερης περιοχής», σχολιάζει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας.
«Θέλουμε», τονίζει, «η Ελλάδα να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στις προσπάθειες που γίνονται για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή και ο μόνος τρόπος να γίνει αυτό είναι να μιλάς με όλους, να έχεις σχέσεις εμπιστοσύνης με όλους».
Η ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας ως έντιμου και αξιόπιστου μεσολαβητή, ήταν ενας απο τους στοχους της επίσκεψης Παπανδρέου στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη, πριν περίπου ένα μήνα. Κατά την επισκεψη αυτή, ο έλληνας πρωθυπουργός συζητησε με την ισραηλινη ηγεσια το θέμα της κρίσιμης ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα, ζητώντας μέτρα για την άρση του αποκλεισμού, ενώ από κοινού με τον κύπριο πρόεδρο Δ. Χριστόφια κατέθεσαν πρωτοβουλία για την αύξηση της ροης ανθρωπιστικής βοήθειας, προκειμένου να ανακουφιστεί ο παλαιστινιακος πληθυσμος.
Στην λογική της ενεργού ανάμειξης, ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε τόσο στο Τελ Αβίβ, όσο και στη Ραμάλα, την προσήλωσή του στον ειρηνευτικό διάλογο, ο οποίος προσδοκάται εντός των προσεχών ημερών να εξελιχθεί σε αμεσες διαπραγματευσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, αλλά και τη στήριξή του στην αιγυπτιακή πρωτοβουλία για διευθέτηση των ενδοπαλαιστινιακών διαφορών, μεταξύ Φατάχ και Χαμάς.
Μάλιστα, το γεγονός ότι η ανταλλαγή επισκέψεων Παπανδρέου-Νετανιάχου πραγματοποιήθηκε σε μια χρονική στιγμή που υπάρχει έντονη κινητοποίηση για την επανέναρξη του άμεσου ειρηνευτικού διαλόγου, σχολιάστηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, ως ενδεικτική των προθέσεων της ελληνικής πλευράς να παίξει ουσιαστικό ρόλο.
Πέραν όμως των συνδυασμένων κινήσεων που κάνει η ελληνική κυβέρνηση με τον αραβικό κόσμο, παράλληλα με την ελληνο-ισραηλινή προσέγγιση, η κυβέρνηση Παπανδρέου επαναβεβαίωσε πολλές φορές, από την αρχή της θητείας της, τους φιλικούς και στενούς δεσμούς της με τον αραβικό κόσμο.
Η πιο επίσημη έκφραση αυτής της δέσμευσης εκφράστηκε από τα πρωθυπουργικά χείλη τον Μάιο στη Βηρυτό, από το βήμα του αραβικού οικονομικού φόρουμ, το οποίο συγκεντρώνει ηγέτες, πανίσχυρους επιχειρηματίες, επενδυτές, τραπεζίτες. Ο κ. Παπανδρέου, στην εκτενή ομιλία του, εκτός από ενδιαφέρον για την προώθηση επενδυτικών σχεδίων στην Ελλάδα, σε μια περίοδο δυσπραγίας, δεν παρέλειψε να πει και ως ηγέτης της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ότι η Ελλάδα δεν φείδεται προσπαθειών για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή και είναι έτοιμη να δραστηριοποιηθεί τόσο στο πλαίσιο της ΕΕ όσο και του κουαρτέτου. Εξάλλου, δεν είναι λίγες οι φορές που η χώρα μας έχει συμβάλει να συγκεραστούν διιστάμενες απόψεις στο πλαίσιο της ΕΕ, ώστε η Ένωση να μιλάει με μια φωνή, όπως σχολιάζουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών.
Τον ίδιο μήνα, το Μάιο, επισκέφθηκε την Αθήνα ο πρωθυπουργός του Κατάρ σεΐχης Αλ Θάνι του οποίου η χώρα έχει αναλάβει να υλοποιήσει ένα σημαντικο επενδυτικό ενεργειακό σχέδιο στο λιμάνι του Αστακού.
Ακολούθησε τον Ιούνιο, η επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στη Λιβύη, όπου υπέγραψε Μνημόνιο Στρατηγικής Οικονομικής Συνεργασίας με τον Μουαμάρ Καντάφι, ενώ είχαν προηγηθεί οι επισκέψεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια και του υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για την οικονομική διπλωματία Σ. Κουβέλη στις χώρες του Κόλπου.
Οι στενότατες οικονομικές σχέσεις της Ελλάδας με τον Αραβικό κόσμο αναμένεται να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο με τη διοργάνωση του 3ου Αραβοελληνικού οικονομικού φόρουμ που διοργανώνεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο και θα συγκεντρώσει σημαίνοντες οικονομικούς παράγοντες από τη Δυτική Μεσόγειο ως τις χώρες του Κόλπου. Την έναρξη αναμένεται να κηρύξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ ομιλητής θα είναι ο πρωθυπουργός.
Ο Γιώργος Παπανδρέου δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του για μια εξωτερική πολιτική εξωστρεφή, υπέρ της σταθερότητας και της ειρήνης, παράγοντες που θα αποδεσμεύσουν και υλικούς πόρους σε μια τόσο δύσκολη εποχή, δήλωσε πριν ένα μήνα από το Ισραήλ, έχοντας δίπλα του τον ισραηλινό ομόλογό του: «Είμαστε γείτονες, ζούμε στην ίδια περιοχή και θέλουμε ειρήνη στην περιοχή αυτή. Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες, όταν θα επιτευχθεί η ειρήνη, τις οποίες τώρα δεν αξιοποιούμε, ή δεν χρησιμοποιούμε σωστά, λόγω των συγκρούσεων στην περιοχή μας».
Ένα μήνα μετά, στην Αθήνα, μαζί με τον ισραηλινό πρωθυπουργό, μετά τη συνάντησή τους, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι «η Ελλάδα έχει ταλαιπωρηθεί επί δεκαετίες από συγκρούσεις, ή απειλές για χρήση βίας, εμείς θέλουμε μια ειρηνική Μεσόγειο που θα διέπεται από καλές σχέσεις όλων των χωρών, γιατί αυτό ωφελεί όλους τους λαούς, και η Ελλάδα αυτό μπορεί να συμβολίσει και σε αυτό να συμβάλλει».
«Ο ρόλος μας», πρόσθεσε, «δεν είναι να μιλάμε πολύ, αλλά να βοηθήσουμε στην προσέγγιση Παλαιστινίων-Ισραηλινών, αραβικού κόσμου-Ευρώπης. Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε σε ό,τι μπορούμε. Στόχος μας είναι να υπάρξει το συντομότερο δυνατό μια λύση για την ειρήνη στην Μέση Ανατολή».
Αναρτήθηκε από Sarotiko στις 6:12 π.μ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου