24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Δευτέρα

Αλλαγές στην φορολόγηση των εταιρικών κερδών εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών


Εβδομάδα αποφάσεων για τα έσοδα


Αλλαγές στην φορολόγηση των διανεμόμενων εταιρικών κερδών εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την μετανάστευση επιχειρήσεων στο εξωτερικό.

Μετά την έντονη αντίδραση μεγάλων πολυεθνικών ομίλων και την διαπίστωση ότι η φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών με συντελεστή..

...

.. 40% διώχνει επενδύσεις από την χώρα, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εξετάζει την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου.

Σημειώνεται πως από το 2011 τα κέρδη που διανέμονται ως μέρισμα φορολογούνται με συντελεστή 40%, ενώ έχουν ήδη φορολογηθεί και στην πηγή με συντελεστή 24%. Σήμερα η παρακράτηση φόρου γίνεται με τον υψηλό αυτό συντελεστή, γεγονός που επιτείνει το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις.

Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση αυτή η κυβέρνηση εξετάζει ακόμη και την μείωση του φορολογικού συντελεστή 40% που επιβάλλεται σήμερα στα διανεμόμενα κέρδη.

Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν εντός των επόμενων ημερών υπό το βάρος που δημιουργεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης η υστέρηση των εσόδων και της ανάγκης να βρεθούν αμέσως νέες πηγές εσόδων που θα περιορίσουν κατά το δυνατόν τη μαύρη τρύπα μέχρι και το τέλος του έτους.

Οι αποφάσεις για τη φορολογία αναμένεται να ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο για την αναδιοργάνωση των Εφοριών, το οποίο θα κατατεθεί τον Σεπτέμβριο στη Βουλή. Πάντως, μεγάλο προβληματισμό προκαλεί στο οικονομικό επιτελείο η υστέρηση των εσόδων από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης καυσίμων, τσιγάρων και ποτών, η οποία αποδίδεται εκτός από την ύφεση στην οικονομία και στην έξαρση του λαθρεμπορίου που προκάλεσε η μεγάλη αύξηση της φορολογίας τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», σε νέες συσκέψεις που αναμένεται να γίνουν τις επόμενες ημέρες, θα ληφθούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τα ακόλουθα θέματα:

Στο τραπέζι έχουν πέσει εισηγήσεις για περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων των ετών 2000-2004. Πρόκειται για υποθέσεις που δεν υπήχθησαν στις προηγούμενες περαιώσεις και εκτιμάται ότι μπορεί να συνεισφέρουν στα έσοδα του Δημοσίου το επόμενο διάστημα. Η πρόταση που έχει υποβληθεί προβλέπει την υπαγωγή των επιχειρήσεων στη ρύθμιση με βάση τον τζίρο τους και όχι τα δηλωθέντα καθαρά κέρδη, σε μια προσπάθεια να διευρυνθεί ο αριθμός των υπόχρεων και σε αυτούς που είχαν εμφανίσει τα χρόνια αυτά υψηλό τζίρο αλλά χαμηλά κέρδη.

Η πρόταση που έχει υποβληθεί προβλέπει η ρύθμιση να αφορά τις οφειλές οι οποίες κρίνονται άμεσα εισπράξιμες. Σύμφωνα με την πρόταση υπάρχουν δύο κατηγοριών ληξιπρόθεσμες οφειλές: Αυτές που αφορούν φτωχούς οφειλέτες και δεν υπάρχει δυνατότητα να εισπραχθούν και αυτές για τις οποίες η εξόφλησή τους μπορεί να προχωρήσει. Έτσι μελετάται να θεσπιστεί ρύθμιση με έξτρα κίνητρα για τους οφειλέτες που θα σπεύσουν να τακτοποιήσουν τα χρέη τους αυτά προς το Δημόσιο.

Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν διορθωτικές κινήσεις σε ό,τι αφορά τον τρόπο εφαρμογής της φορολογίας διανεμόμενων κερδών. Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς η παρακράτηση του φόρου των κερδών αυτών επιβαρύνει την επιχείρηση, η οποία ήδη έχει καταβάλει παρακράτηση 25% για τα μη διανεμόμενα κέρδη. Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν την αλλαγή του συστήματος και όχι τη μείωση της φορολογίας των διανεμόμενων κερδών, η οποία, όπως λένε, θα εξακολουθήσει να ανέρχεται στο 40%.

Προτάσεις έχουν υποβληθεί, πάντως, από αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και για αλλαγές στη φορολογία των μη διανεμόμενων κερδών που προορίζονται για επανεπένδυση από τις επιχειρήσεις. Σήμερα ο φορολογικός συντελεστής για τα κέρδη αυτά είναι 24% και προτείνεται να περιοριστεί σε χαμηλότερα επίπεδα, ακόμη και στο 20%, προκειμένου να δοθεί κίνητρο στις επιχειρήσεις για αύξηση των επενδύσεων που θα τονώσουν την ανάπτυξη στην οικονομία.

Η υλοποίηση της δέσμευσης του Μνημονίου για μετατάξεις πληθώρας βασικών προϊόντων (τρόφιμα κ.ά.) και υπηρεσιών στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23% από 11% σήμερα, από την 1/1/2011, ανησυχεί ιδιαίτερα το οικονομικό επιτελείο που φοβάται νέα εκτίναξη του πληθωρισμού αλλά και έντονες κοινωνικές αντιδράσεις. Κορυφαία στελέχη του υπουργείου επιβεβαιώνουν ότι εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια προκειμένου να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο αριθμός των ειδών που θα μεταταχθούν στον υψηλό συντελεστή.

Έτσι δεν αποκλείεται τελικά οι μετατάξεις να αφορούν μεταξύ άλλων μόνο κάποιες κατηγορίες όπως τα εστιατόρια και τα νυχτερινά κέντρα, χωρίς να υπάρξουν επιβαρύνσεις στα τρόφιμα που είναι και το μεγάλο «αγκάθι» τόσο για τον πληθωρισμό όσο και για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Οι μεγάλες αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης καυσίμων, τσιγάρων και ποτών δεν οδήγησαν στις προβλεπόμενες αυξήσεις εσόδων στον προϋπολογισμό (με βάση το Μνημόνιο) με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται σημαντική υστέρηση εισπράξεων από τις κατηγορίες αυτές. Η υστέρηση αυτή επιβεβαιώνει όσους αμφισβητούσαν την αποτελεσματικότητα της αύξησης των έμμεσων φόρων σε ό,τι αφορά την αύξηση των εσόδων λόγω της ύφεσης στην οικονομία.

Επίσης, η μεγάλη αύξηση των φορολογικών συντελεστών έδωσε επιπλέον κίνητρο για τη διόγκωση του λαθρεμπορίου που πραγματικά οργιάζει στους τρεις αυτούς τομείς, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών. Γι΄ αυτό και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο οικονομικό επιτελείο με θέμα το λαθρεμπόριο σε καύσιμα, ποτά, τσιγάρα και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν και σε επίπεδο ελέγχων για τον περιορισμό του.
nea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου