24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Τρίτη

Εβαλαν «λουκέτο» 824 επιχειρήσεις στα Δωδ/νησα!


Απογοήτευση προκαλούν τα στοιχεία για την κίνηση στα καταστήματα της περιοχής μας, την περίοδο των θερινών εκπτώσεων........

Ωστόσο όμως υπάρχουν και χειρότερες εξελίξεις, αφού για πρώτη φορά στην ιστορία της τοπικής αγοράς, επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο μέσα στο καλοκαίρι. Τα στοιχεία από το τμήμα Μητρώου του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου που παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου προχθές το βράδυ, είναι συντριπτικά καθώς δείχνουν, την άσχημη κατάσταση που έχει πλέον παγιωθεί. Ειδικότερα από τον Ιανουάριο και μέχρι το τέλος Αυγούστου στα Δωδεκάνησα έκλεισαν 824 επιχειρήσεις. Στη Ρόδο λουκέτο έβαλαν οι 539.
Πιο συγκεκριμένα τον Ιανουάριο, ανέστειλαν τη λειτουργία τους 140 επιχειρήσεις γενικά στα Δωδεκάνησα και 82 στη Ρόδο. Τον Φεβρουάριο έκλεισαν στη Ρόδο76 επιχειρήσεις και 102 στα άλλα νησιά. Τον Μάρτιο κατέβασαν ρολά 109 επιχειρήσεις στα νησιά και 93 στη Ρόδο. Τον Απρίλιο έκλεισαν στη Ρόδο 37 επιχειρήσεις και 75 στα άλλα νησιά. Τον Μάιο έκλεισαν 66 επιχειρήσεις στην περιοχή μας και 96 στα νησιά. Τον Ιούνιο ανέστειλαν τη λειτουργία τους 74 επιχειρήσεις στη Ρόδο και 128 σε άλλα νησιά . Στη Ρόδο τον Ιούλιο έκλεισαν 56 επιχειρήσεις και στα νησιά 88. Τον Αύγουστο ανέστειλαν τη λειτουργία τους στο νησί μας 55 επιχειρήσεις. Στα άλλα νησιά το μήνα που πέρασε, έκλεισαν 86 επιχειρήσεις.
"Βλέπουμε πως για πρώτη φορά στην ιστορία του εμπορίου της Ρόδου κλείνουν επιχειρήσεις μέσα στο καλοκαίρι. Αυτό είναι ότι χειρότερο και δείχνει την κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή μας εξαιτίας της κρίσης. Η οικονομία μας κλυδωνίζεται και χρειάζονται επειγόντως λύσεις", δήλωσε στη "δ" ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Δωδεκανήσου Παναγιώτης Καραγιάννης.
Η κρισιμότητα της κατάστασης είναι ο λόγος που η διοίκηση της Ομοσπονδίας και ο Εμπορικός Σύλλογος Ρόδου, θέτουν συγκεκριμένα ερωτήματα προς όλους τους υποψηφίους δημάρχους και περιφερειάρχες ζητώντας λύσεις στα προβλήματα της αγοράς του νησιού που βουλιάζει. " Θα στείλουμε επιστολή σε όλους τους υποψήφιους που κατέρχονται στις εκλογές και ζητούν την ψήφο των πολιτών προκειμένου να σκύψουν στα προβλήματα του επιχειρηματικού κόσμου που διογκώνονται συνεχώς", τόνισε ο κ. Παναγιώτης Καραγιάννης.
Όλα δείχνουν πως ο φετινός χειμώνας θα είναι ιδιαίτερα βαρύς για την αγορά αφού εκτιμάται πως θα συνεχιστεί το φαινόμενο της αναστολής λειτουργίας επιχειρήσεων. "Θα ακολουθήσει, φοβάμαι, νέο κύμα παύσης εργασιών για πολλές επιχειρήσεις που θα κάνουν ταμείο, στο τέλος της σεζόν και θα κλείσουν. Εύχομαι να διαψευστώ. Όμως είναι ανάγκη να δοθούν λύσεις θα ζήσουμε άσχημες εποχές και το εμπόριο θα βρεθεί σε ιδιαίτερα δεινή θέση", επεσήμανε ο κ. Παναγιώτης Καραγιάννης.
Η εικόνα της αγοράς την περίοδο των εκπτώσεων, μόνο θλίψη προκάλεσε αφού ήταν ελάχιστες οι επιχειρήσεις που πήγαν καλά. Ήδη έχει καταγραφεί μείωση της κίνησης σε ποσοστό 20%.
Οι καταναλωτές ήταν διστακτικοί και πολύ προσεκτικοί στις αγορές τους, με αποτέλεσμα όλοι οι κλάδοι του εμπορίου να καταγράψουν λιγότερες πωλήσεις, χωρίς διάκριση σε μικρά και μεγάλα καταστήματα.
Χαρακτηριστικό των φετινών θερινών εκπτώσεων ήταν η αρχικά ικανοποιητική προσέλευση στα εμπορικά καταστήματα τις πρώτες δύο εβδομάδες, με μείωση τζίρου γύρω στο 10% που εθεωρείτο τουλάχιστον διαχειρίσιμη από τους επαγγελματίες.
Υπενθυμίζεται ότι στο δίμηνο πριν από την έναρξη των επίσημων θερινών εκπτώσεων -που όμως τα περισσότερα καταστήματα διέθεταν ήδη εμπορεύματα με προσφορές- ο τζίρος στην αγορά ήταν ήδη μειωμένος σε σημαντικό ποσοστό. Στην συνέχεια όμως η κίνηση πάγωσε στα καταστήματα αφού το αγοραστικό κοινό δεν είχε χρήματα για να δαπανήσει.
Εξαιτίας της κατάστασης που διαμορφώθηκε και προκειμένου να εξαντλήσουν και τις τελευταίες ελπίδες ορισμένοι οι έμποροι και στην περιοχή μας με τη λήξη των εκπτώσεων ξεκίνησαν να κάνουν προσφορές. Άλλοι αποφάσισαν να συνεχίσουν για λίγο ακόμη, τις εκπτώσεις προσφέροντας εμπορεύματα σε χαμηλές τιμές .
Οι εμπορικές επιχειρήσεις επωφελούνται από το αρ. 15 του ν. 802/1978, όπως τροποποιήθηκε από τους νόμους 3377/2005, 3557/2007 και 3769/2009, που τους παρέχει τη δυνατότητα να κάνουν δεκαήμερα προσφορών σε επιλεγμένα εμπορεύματα.
Στην προχθεσινή συνεδρίαση αποφασίστηκε και η διενέργεια εκλογών στις 1 και 2 Οκτωβρίου για την ανάδειξη νέας διοίκησης στον Εμπορικό Σύλλογο.  p.r

dimokratiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου