24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Παρασκευή

Η κατάντια της Αθήνας..







Τα ναρκωτικά, η πορνεία, το παρεμπόριο και οι μετανάστες είναι ορισμένες μόνο από τις πληγές που μετράει πάνω της η Αθήνα τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα οι συνοικίες εκείνες που έχουν μετατραπεί σε «πίσω αυλή» της πρωτεύουσας।


Νεαρά κορίτσια, αρκετά από αυτά ανήλικα,..... αναζητούν «πελατεία» ακόμα και το μεσημέρι σε κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας. Σύμφωνα με πρόσφατη καταγραφή του δήμου, στο κέντρο της Αθήνας υπάρχουν 250 οίκοι ανοχής, από τους οποίους μόνο οι 7 λειτουργούν νόμιμα
Στους δρόμους γύρω από την Ομόνοια ένας άλλος κόσμος ζει και κινείται, αποκομμένος από τους ξέφρενους ρυθμούς της υπόλοιπης πόλης. Στην 3η Σεπτεμβρίου, τη Μενάνδρου, τη Σωκράτους, την Αγίου Κωνσταντίνου, τα στέκια της παρανομίας έχουν γίνει μόνιμα, φέρνοντας σε απόγνωση τους μόνιμους κατοίκους και τους επαγγελματίες.


Εικόνες σαν την παραπάνω είναι καθημερινό φαινόμενο στην Ομόνοια. «Η περιοχή βρίσκεται σε οικονομική και κοινωνική κατάρρευση.
Εντελώς διαφορετική είναι η πραγματικότητα στις άλλες συνοικίες της πόλης, όπως το Παγκράτι, οι Αμπελοκήποι, το Γουδή, τα Ιλίσια, το Κολωνάκι, το Θησείο, η Πλάκα. Οχι πως δεν υπάρχουν έξω προβλήματα, όπως το κυκλοφοριακό, η καθαριότητα, η έλλειψη ελεύθερων χώρων και η ανεξέλεγκτη επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων, αλλά τουλάχιστον οι συνθήκες είναι ανθρώπινες συγκριτικά με τις περιοχές του εμπορικού κέντρου.
Οι εκάστοτε δημοτικοί άρχοντες, που μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων τους υπόσχονται λύσεις, δεν έχουν κατορθώσει ή δεν έχουν τολμήσει να βρουν διέξοδο. Οι προσπάθειες αντιμετώπισης της κατάστασης αποδεικνύονται αποσπασματικές, καθώς το μόνο που κατορθώνουν είναι η μετατόπιση των σημείων στα οποία συγκεντρώνονται παράνομοι μετανάστες, τοξικομανείς και εκδιδόμενες γυναίκες σε άλλες περιοχές.
Το στοίχημα για τη σωτηρία του εμπορικού κέντρου είναι ίσως το σημαντικότερο που πέφτει στο τραπέζι, αλλά διαρκώς χάνεται.
Εικόνες ντροπής
Αφοβα η διακίνηση ναρκωτικών, μέρα μεσημέρι εκδίδονται ακόμη και ανήλικες
Εμποροι ναρκωτικών κινούνται άφοβα σε κεντρικούς δρόμους, λίγα μόλις μέτρα από το Αστυνομικό Τμήμα της Ομόνοιας. Πίσω τους τρέχουν τοξικομανείς να πάρουν τη δόση τους, και σε ώρες μάλιστα συγκεκριμένες και ραντεβού προκαθορισμένο. Θλιβερές εικόνες εκτυλίσσονται κάθε ώρα και στιγμή της ημέρας μπροστά στα έκπληκτα μάτια των εκατοντάδων πολιτών, οι οποίοι αντικρίζουν τα πιο ευφάνταστα κόλπα στη... διανομή των τοξικών ουσιών.
Στα ίδια στέκια πόρνες, μέρα μεσημέρι, εκδίδονται χωρίς φόβο ακόμα και στα πιο κεντρικά σημεία. Στην 3η Σεπτεμβρίου, δίπλα ακριβώς από τη στάση του τρόλεϊ, δεκάδες νεαρές κοπέλες, μεταξύ τους και πολλές ανήλικες προερχόμενες κυρίως από τη Νιγηρία, ψάχνουν την «πελατεία» τους ανενόχλητες, δίπλα ακριβώς από μάνες με παιδάκια και αμέριμνους περαστικούς. Στην απέναντι μεριά, οι αστυνομικοί κοιτούν άγνωστο προς ποια κατεύθυνση...
Σύμφωνα με πρόσφατη καταγραφή του δήμου, στο κέντρο της Αθήνας υπάρχουν 250 οίκοι ανοχής, από τους οποίους μόνο οι 7 λειτουργούν νόμιμα. Την ίδια στιγμή, αρκετά ξενοδοχεία έχουν μετατραπεί κι αυτά σε οίκους ανοχής.
Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες μετανάστες στοιβαγμένοι το βράδυ σε άθλια κτίρια, την ημέρα περιφέρονται στους δρόμους πέριξ της Ομόνοιας, αναζητώντας τροφή, μεθυσμένοι κι όλοι τους εξαθλιωμένοι.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, το 40% των μεταναστών της Αττικής συγκεντρώνεται στον Δήμο Αθήνας. Ενας πληθυσμός που η πρωτεύουσα αδυνατεί να απορροφήσει. Οι κάτοικοι αγανακτισμένοι ζητούν από την πολιτεία να δώσει άμεση λύση πριν υπάρξει κοινωνική έκρηξη.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του κ. Γιώργου Χατζηστράτη, ο οποίος διατηρεί από το 1983 ξενοδοχείο στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου. «Ηταν το πρώτο καλοκαίρι που έγιναν μαζικές ακυρώσεις στις κρατήσεις και το ξενοδοχείο παρέμεινε κλειστό και τους τρεις μήνες του καλοκαιριού. Η αδιαφορία τους κράτους, μας έχει οδηγήσει σε απόγνωση. Ευτυχώς που το κτίριο είναι στην ιδιοκτησία μου και δεν πληρώνω ενοίκιο. Τις ημέρες αυτές είναι γεμάτα μόνο 4 δωμάτια. Οταν φύγουν οι τουρίστες θα το κλείσω και θα το ανοίξω όποτε θα έχω νέα κράτηση. Τα έξοδα όμως τρέχουν, τα 8 άτομα προσωπικό ποιος θα τα πληρώσει; Αλλά ακόμα και οι τουρίστες που έρχονται, μόλις αντικρίζουν την κατάσταση, αναζητούν σε άλλη περιοχή ξενοδοχείο. Ποιος άλλωστε θα ήθελε να κάνει διακοπές μ’ αυτές τις συνθήκες;», διερωτάται.
Κυκλοφορία - Πράσινο - Καθαριότητα
Ποιότητα ζωής... κάτω από τη βάση
Το απόλυτο χάος επικρατεί στους δρόμους της Αθήνας, από τους οποίους διέρχονται καθημερινά περί τα 3 εκατομμύρια αυτοκίνητα. Οι λύσεις που προτείνονται, όπως διόδια, ενίσχυση των δημόσιων συγκοινωνιών και διεύρυνση των ποδηλατοδρόμων, απαιτούν συνολική μελέτη, ωστόσο κανείς δήμαρχος δεν τόλμησε να πάρει αποφάσεις.
Το κυκλοφοριακό κομφούζιο σε συνδυασμό με την έλλειψη πρασίνου φέρνουν τους κατοίκους σε απόγνωση, αφού δεν υπάρχει έκταση ελεύθερη. Ενδεικτικό είναι άλλωστε ότι σε κάθε κάτοικο της Αθήνας αναλογούν μόλις 2 τ.μ. πρασίνου, όταν στη Βόννη είναι 35 τ.μ. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, η αναλογία θα πρέπει να αγγίξει τα 9 τ.μ., προκειμένου η Αθήνα να θεωρηθεί ότι είναι μία ανθρώπινη και βιώσιμη πόλη.
Τα περισσότερα οικόπεδα που έχει απαλλοτριώσει ο δήμος έχουν χαθεί, καθώς δεν υπάρχουν χρήματα για τις αποζημιώσεις των ιδιοκτητών. Αποτέλεσμα να πέφτουν ένα ένα στον... βωμό της τσιμεντοποίησης.
Η κ. Κωνσταντίνα Βράντζα, κάτοικος Κυψέλης, μητέρα ενός μικρού κοριτσιού, μιλώντας στο «Εθνος», χαρακτηρίζει «οδύσσεια» την αναζήτηση ενός ελεύθερου χώρου για να παίξει η μικρή της. «Είμαστε η πιο πυκνοκατοικημένη συνοικία της πόλης και εκτός από την πλατεία Κυψέλης, δεν υπάρχει κοντά μας ένας ελεύθερος χώρος. Αλλά και η πλατεία έχει γίνει πλέον απροσπέλαστη. Δεκάδες μετανάστες που αναζητούν δουλειά συγκεντρώνονται εκεί, πίνουν, μεθούν, κοιμούνται στα παγκάκια. Πώς να παίξουν τα παιδιά μας με αυτές τις συνθήκες;».
Λίγο πιο πάνω, η κ. Βασιλική Κοντοπάνου, η οποία διατηρεί περίπτερο στην πλατεία Κυψέλης, λέει: «Η εγκληματικότητα έχει αυξηθεί κατακόρυφα στην Κυψέλη, η οποία αποτελεί νέο «στέκι». Δεν φτάνει που έχει λιγοστέψει η πελατεία, αναγκαζόμαστε να κλείνουμε το περίπτερο το βράδυ, γιατί η πλατεία γεμίζει με επικίνδυνα άτομα».
Παράλληλα, ένα μεγάλο κομμάτι του Δήμου Αθηναίων στενάζει κάτω από τους ατελείωτους τόνους των σκουπιδιών. Σε κεντρικές, πολυπληθείς και πολυσύχναστες περιοχές της πρωτεύουσας, όπως Εξάρχεια, Αμπελόκηποι, Κουκάκι, Κυψέλη, Πατήσια, τα σκουπίδια μοιάζουν να είναι το απαραίτητο ντεκόρ μιας πόλης που διστάζει να δει τον εαυτό της στον καθρέφτη.
Σε απόγνωση οι εναπομείναντες καταστηματάρχες
Εκατοντάδες τα «λουκέτα» από το παραεμπόριο
Ακόμα ένα σημαντικό πρόβλημα, το παρεμπόριο σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, έχει γίνει «βραχνάς» για τους καταστηματάρχες της πόλης.
Ενδεικτικό είναι ότι ο τζίρος από την πώληση των παράνομων προϊόντων, όπως επισημαίνεται σε σχετική καταγραφή του δήμου, εκτιμάται στα 7-10 δισ. ευρώ, με ετήσια αύξηση της τάξεως του 20%. Μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα από την παράνομη κατάληψη χώρων κοντά σε περιοχές με καταστήματα ή σε λαϊκές αγορές από μικροπωλητές και κυκλώματα.
Ισως είναι η πρώτη φορά που η ανάγκη για την επίλυση του προβλήματος είναι επιτακτική. Οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες των συγκεκριμένων περιοχών, όπως στην Ερμού ή στην Πατησίων, βρίσκονται πλέον σε απόγνωση και κάνουν λόγο για οικονομική και κοινωνική κατάρρευση.
Αλλωστε, οι μόνιμοι κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, τα πωλούν όσο όσο κι αναζητούν πιο ήσυχες περιοχές για να εγκατασταθούν με τις οικογένειές τους. Παράλληλα, εκατοντάδες καταστήματα κατεβάζουν ρολά, αφού πλέον πελατεία δεν υπάρχει ούτε για δείγμα.
Στην περιοχή της Ομόνοιας, όπως αναφέρει στο «Εθνος» ο κ. Κώστας Κοτρώνης, μέλος της κίνησης πολιτών, καθημερινά δεκάδες καταστήματα βάζουν «λουκέτο». Ο ίδιος διατηρεί πάρκινγκ στην περιοχή και όπως λέει είναι ίσως η μοναδική επιχείρηση που έχει δουλειά, κι αυτό γιατί κανείς δεν τολμά να σταθμεύσει στους δρόμους της περιοχής το αυτοκίνητό του. Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει, τον τελευταίο χρόνο μόνο στην περιοχή της Ομόνοιας χάθηκαν 6.000 θέσεις εργασίας.
«Το ιστορικό «ΝΕΟΝ» έκλεισε, ενώ λίγους μήνες πριν οι ιδιοκτήτες του είχαν δώσει 700.000 ευρώ για ανακαίνιση. Αλλά και το γνωστό πατσατζίδικο του Ασλανίδη δεν υπάρχει πια. Ενας φούρνος που πήγαινε από γενιά σε γενιά κατέβασε επίσης ρολά», λέει εμφανώς αγανακτισμένος, προσθέτοντας ότι στην περιοχή της Ομόνοιας οι καταστηματάρχες βρίσκονται σε αδιέξοδο.
Αφροδίτη Καρίμαλη
ΕΘΝΟΣ 13/9/10
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου