Eξαιρετικά αποκαλυπτικές ομολογίες σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας και του μνημονίου περιέχει η γραπτή απάντηση του Επιτρόπου κ. Ολι Ρεν στον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή.
Στην ερώτηση του ο Ν. Χουντής κατηγορούσε Κομισίον και ΔΝΤ ότι τα φορολογικά μέτρα που επέβαλλαν, συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην πληθωριστική έκρηξη στην Ελλάδα και την καλούσε να προτείνει διαρθρωτικά μέτρα που να περιορίζουν τον πληθωρισμό.
Ξεκινώντας την απάντησή του ο αρμόδιος Επίτροπος τονίζει ότι «Ο πληθωρισμός με βάση τον ΕνΔΤΚ (Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή) στην Ελλάδα.....
παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα από τις αρχές του έτους, παρά την επιτεινόμενη ύφεση. Οι εξελίξεις αυτές οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στις διαδοχικές αυξήσεις των έμμεσων φόρων από τις αρχές του έτους», και συνεχίζει λέγοντας «τα μέτρα έμμεσης φορολογίας που ήδη επιβλήθηκαν στη διάρκεια του 2010 (Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο, Μάιο και Ιούλιο) άσκησαν ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό».
Στη συνέχεια της απάντησής του ο κ. Ρεν αποκαλύπτει ότι η κούρσα του πληθωρισμού θα συνεχιστεί και το 2011 αφού θα αυξηθεί ο μειωμένος συντελεστής του Φ.Π.Α., λέει συγκεκριμένα «Δεδομένου του αντίκτυπου του πολύ υψηλού ετήσιου μέσου πληθωρισμού το 2010 και της σχεδιαζόμενης υπαγωγής σε υψηλότερο συντελεστή αγαθών που υπόκεινται επί του παρόντος σε μειωμένο συντελεστή φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ), ο πληθωρισμός θα παραμείνει το 2011 σε υψηλά επίπεδα»
Όσον αφορά τους μισθούς προβλέπει ότι «Οι μισθολογικές αυξήσεις αναμένεται να σημειώσουν σημαντική επιβράδυνση και να κινηθούν σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα. Το 2010, η πτωτική προσαρμογή των ονομαστικών μισθολογικών αυξήσεων υποστηρίζεται από τις περικοπές των αποδοχών στον δημόσιο τομέα (επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινών διακοπών) και από την πρόσφατη συλλογική σύμβαση για πάγωμα των κατώτατων αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα.»
Απαντώντας εξάλλου στο αίτημα του Ν. Χουντή να ληφθούν μέτρα που να περιορίζουν την έκρηξη του πληθωρισμού, αναφέρεται στην «ανελαστικότητά των εγχώριων αγορών» και φωτογραφίζει τους μεταφορείς-ιδιοκτήτες φορτηγών, «τα κλειστά επαγγέλματα», τις συλλογικές συμβάσεις του ιδιωτικού τομέα και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, λέγοντας συγκεκριμένα «Το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, στην διαπραγμάτευση του οποίου συμμετείχαν εκπρόσωποι της Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), αντιμετωπίζει τις εν λόγω δυσκαμψίες των αγορών σε ορισμένους τομείς ήδη από το 2010 (π.χ. με την εφαρμογή της οδηγίας για τις υπηρεσίες, την ελευθέρωση των οδικών εμπορευματικών μεταφορών και της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, την αναμόρφωση των μισθολογικών διαπραγματεύσεων και συλλογικών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα)».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου