24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Δευτέρα

Για «έκρηξη» στα πανεπιστήμια ανησυχεί η κυβέρνηση. Φοβάται ότι αν οι φοιτητές μπουν στον χορό των κινητοποιήσεων μπορεί να γίνει «πυρκαγιά» η σπίθα των καταλήψεων που άρχισαν ήδη στα σχολεία (100 συγκροτήματα βρίσκονται κλειστά σε ολόκληρη τη χώρα)

Οι προτάσεις για τις αλλαγές στα ΑΕΙ που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός στους Δελφούς πυροδοτούν αντιδράσεις στην πανεπιστημιακή κοινότητα

Την ερχόμενη εβδομάδα δίνεται προς συζήτηση το κείμενο της διαβούλευσης- Τι ετοιμάζουν οι πρυτάνεις

ΜΑΡΝΥ ΠΑΠΑΜΑΤΘΑΙΟΥ 
Για «έκρηξη» στα πανεπιστήμια ανησυχεί η κυβέρνηση. Φοβάται ότι αν οι φοιτητές μπουν στον χορό των κινητοποιήσεων μπορεί να γίνει «πυρκαγιά» η σπίθα των καταλήψεων που άρχισαν ήδη στα σχολεία (100 συγκροτήματα βρίσκονται κλειστά σε ολόκληρη τη χώρα), με αιτήματα κατά του μνημονίου και όχι του τύπου «κενά στα σχολεία» ή «έλλειψη υποδομών». Το κείμενο της δημόσιας διαβούλευσης για τις αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση δίνεται στη δημοσιότητα στις αρχές της εβδομάδας......
και αν σε αυτό το υπουργείο Παιδείας επιμείνει στις προτάσεις περί διορισμένων διοικήσεων στα πανεπιστήμια, διεθνών αξιολογητών και σύνδεσης της χρηματοδότησης των ΑΕΙ με την αξιολόγηση και κατάταξή τους, τότε, όπως λένε φοιτητές και πανεπιστημιακοί, θα υπάρξει αντίδραση.

Πανεπιστημιακοί ανεβάζουν τόνους
Σε κλειστή συνάντηση που έγινε την περασμένη εβδομάδα με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντ. Σαμαρά οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων της χώρας εξέφρασαν σε όλους τους τόνους, όπως οι πληροφορίες επιμένουν, την ανησυχία και τον προβληματισμό που επικρατεί στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης. Οι πρυτάνεις που προέρχονται από τον χώρο του ΠαΣοΚ (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου κ.ά.) παρουσιάστηκαν έτοιμοι να ψηφίσουν «όχι» σε κάθε προσπάθεια θέσπισης «εξω-διοικήσεων» στα πανεπιστήμια, όπως χαρακτηριστικά δήλωσαν.

Ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και προερχόμενος από τη Νομική Σχολή κ. Κ. Ρέμελης δήλωσε ότι είναι ξεκάθαρα αντισυνταγματική κάθε διάταξη που θα θεσπίζει διοικήσεις μη εκλεγμένες από την πανεπιστημιακή κοινότητα. Πρύτανης νεοσύστατου πανεπιστημίου κατηγόρησε ανοικτά τον υφυπουργό Παιδείας κ. Ι. Πανάρετο ότι ηγείται προσχηματικού διαλόγου επί ειλημμένων αποφάσεων ενώ άλλοι δήλωσαν ότι το πανεπιστήμιο «δεν μπορεί να λειτουργήσει άλλο με τη μορφή που έχει σήμερα και χρειάζεται να ανοιχτεί στις επιχειρήσεις και την αγορά» . Οι πρυτάνεις τόνισαν ακόμη ότι όσοι νόμοι και αν ψηφιστούν, κανείς από τους εμπνευστές τους δεν θα βρίσκεται μέσα στα πανεπιστήμια για να αντικρίσει τους «χτισμένους τοίχους» καθηγητικών γραφείων από φοιτητές που αντιδρούν στην εφαρμογή τους. Από την πλευρά τους, οι καθηγητές των ΑΕΙ και η Ομοσπονδία τους (ΠΟΣΔΕΠ) ανέβασαν αναπάντεχα τους τόνους τις προηγούμενες ημέρες. Η ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ, που έχει μπροστά της συνέδριο για την εκλογή νέας διοίκησης και ήδη δέχεται επιθέσεις για ηττοπαθή στάση, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου για απαξιωτική συμπεριφορά απέναντι στους καθηγητές ΑΕΙ. Η Αριστερή Μεταρρύθμιση (ΑΡ.ΜΕ.), που αποτελεί βασική συνιστώσα στην ηγεσία της Ομοσπονδίας, εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι «η νέα μεταρρύθμιση ξεκινάει, όπως η «μεταρρύθμιση Γιαννάκου», με την απαξίωση του δημόσιου πανεπιστημίου και τη συκοφάντηση του συνόλου των πανεπιστημιακών, λες και ήταν οι πανεπιστημιακοί και όχι οι υπουργοί που έκαναν τόσα χρόνια πελατειακή και “κοινωνική” πολιτική εις βάρος των πανεπιστημίων».

Απειλητικό το νέο σχέδιο
« Μπαίνεις σήμερα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, που είναι το σημαντικότερο πανεπιστήμιο της χώρας στον τομέα του, και τι κερδίζεις; Δεν μπορείς να κατοχυρώσεις τα στοιχειώδη. Τι σου εξασφαλίζει το πτυχίο σου εκτός από μερικά χρόνια ανεργίας και έναν μισθό 520 ευρώ;». Ο Γιάννης Σκιάνης , φοιτητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ανήκει στη «σκληροπυρηνική» οργάνωση των Ενιαίων Ανεξάρτητων Αριστερών Κινήσεων (ΕΑΑΚ). Θεωρεί δεδομένο ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης για τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας θα οδηγήσουν σε κύμα αντιδράσεων, παρόμοιο με εκείνο που ξέσπασε το 2006, όταν η τότε υπουργός Παιδείας κυρία Μαριέττα Γιαννάκου περνούσε από τη Βουλή έναν μετριοπαθή νόμο-πλαίσιο. Για τον νόμο εκείνο πολλοί δήλωσαν ότι δεν άξιζε τις αντιδράσεις που ξεσήκωσε: τα χτισμένα γραφεία, τις κλεμμένες κάλπες, τα επεισόδια και τους πολύωρους αποκλεισμούς των μελών των Συγκλήτων μέσα στις αίθουσες των πανεπιστημίων.

« Το σχέδιο για μεταρρυθμίσεις αυτή τη φορά είναι πολύ πιο απειλητικό » λέει ο Γιάννης μιλώντας στο «Βήμα» και προσδιορίζει τον χρόνο που θα ξεσπάσουν οι αντιδράσεις στα πανεπιστήμια: « Οι φοιτητές κλιμακώνουν πάντα τις κινητοποιήσεις τους κατά την επέτειο του Πολυτεχνείου,στις 17 Νοεμβρίου » δηλώνει. «Τότε αναμένουμε ότι θα ενωθούν όλες οι ομάδες που αντιδρούν στη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Πρέπει να αποκρούσουμε τις προτάσεις για μάνατζερ στα πανεπιστήμια και διαγραφή των αιωνίων φοιτητών » καταλήγει.

«Ανακωχή τέλος» από φοιτητικές παρατάξεις

Η «περίοδος χάριτος» μοιάζει να τελείωσε στα πανεπιστήμια της χώρας ενώ οι φοιτητές των ΑΕΙ ανασυντάσσονται.Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ετοιμάζεται ήδη συντονισμένη κίνηση φοιτητικών συλλόγων με αίτημα καταλήψεις σχολών.Γενικές συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων ξεκινούν αύριο στα περισσότερα πανεπιστημιακά τμήματα της πρωτεύουσας.Σε αυτές τα μέλη των Ενιαίων Ανεξάρτητων Αριστερών Κινήσεων (ΕΑΑΚ) αναμένεται ότι θα εισηγηθούν καταλήψεις των σχολών τους.Αντίθετη όμως με τους βασικούς άξονες των προτάσεων της κυβέρνησης είναι και η φοιτητική παράταξη της ΠΑΣΠ,που πρόσκειται στο ΠαΣοΚ.Τα μέλη της παράταξης,αν και δεν μιλούν ακόμη για κινητοποιήσεις και καταλήψεις στα πανεπιστήμια, ωστόσο ζητούν να ξεκινήσει κύκλος συναντήσεων για να εκφράσουν οι φοιτητές τις θέσεις τους προς την κυβέρνηση.

«Είναι νωρίς για να πάρουμε αποφάσεις αλλά έχει ήδη διαμορφωθεί ένα κλίμα αντίδρασης στα πανεπιστήμια» λέει ο φοιτητής Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο ΑθηνώνΦώτης Θάνος . Υποστηρίζει ότι οι φοιτητές δεν είναι έτοιμοι να δεχθούν φιλελεύθερου τύπου αλλαγές. Και δηλώνει ότι με χρονικό ορίζοντα ενός μήνα από σήμερα,οι σχολές των πανεπιστημίων θα αρχίσουν να κλείνουν.«Δεν μπορούμε να αφήσουμε την κυβέρνηση να διεξάγει τον διάλογο με τους δικούς της όρους που στην ουσία καταργούν το δημόσιο πανεπιστήμιο» λέει ο ίδιος. Στην φοιτητική παράταξη της ΠΑΣΠ οι ισορροπίες είναι ευαίσθητες.Πρόκειται άλλωστε για την παράταξη που έχει επανειλημμένα διαχωρίσει τη θέση της από την πολιτική του κυβερνώντος κόμματος.Οπως λέει ο γραμματέας της στα πανεπιστήμια κ.Μιχάλης Νικηφόρος «διανύουμε μόλις την πρώτη εβδομάδα μαθημάτων μετά την εξεταστική περίοδο του φθινοπώρου.Στις πρώτες συνελεύσεις φοιτητών που έγιναν ακούστηκαν οργισμένες απόψεις,αλλά δεν μπορώ να πω ότι αυτό μπορεί να εκφραστεί ακόμη ως ένα κύμα μεγάλων καταλήψεων στα πανεπιστήμια» συνεχίζει.«Πάντως η θέληση για να εκφραστεί έμπρακτα η αντίθεση μας προς τις προτάσεις που διατυπώθηκαν για αλλαγές στα πανεπιστήμια υπάρχει.Και υπάρχει και από εμάς.Απλά ξεκινάμε με την πρόταση για να ξεκινήσει διάλογος μέσα στα πανεπιστήμια.Πρέπει να δούμε όμως πρώτα το κείμενο της διαβούλευσης του υπουργείου Παιδείας,για να ξέρουμε για τι συγκεκριμένα μιλάμε».

Στην απέναντι όχθη της ΔΑΠ (πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία) οΣάκης Ιωαννίδηςδηλώνει ότι «δεν μπορεί η κυβέρνηση να αναφέρει ότι θα επικαλεστεί τους “σοφούς” από το εξωτερικό σε κάθε φράση της.Η προτεραιότητά μας με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάςείναι σαφώς οι εξαγγελίες για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας και εκεί πρέπει να επικεντρώσουμε την κριτική μας για να παρουσιάσουμε το πανεπιστήμιο που θέλουμε πραγματικά».


Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου