Μέχρι τις 20 Οκτωβρίου θα είναι έτοιμη η τελική πρόταση του υπουργείου Εργασίας, που θα ανοίγει τον δρόμο για... συμβάσεις δύο ταχυτήτων. Υπό προϋποθέσεις.... οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπερισχύουν των κλαδικών -κάτι που προβλέπεται και στο μνημόνιο-, με αποτέλεσμα μείωση μισθών σε επιχειρήσεις αλλά και σε ολόκληρους κλάδους.
Την ερχόμενη εβδομάδα η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη θα καλέσει τους κοινωνικούς εταίρους για διαπραγμάτευση, ενώ η τελική πρόταση θα σταλεί και στην τρόικα (οι εκπρόσωποι της οποίας θα έρθουν τον Νοέμβριο στην Αθήνα). Στη συνέχεια θα εκδοθεί υπουργική απόφαση, που θα....καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις εφαρμογής της ρύθμισης.
Στο υπουργείο αναζητούνται μέχρι και το παρά πέντε ασφαλιστικές δικλίδες για να αποφευχθεί μια δραματική μείωση των μισθών σε όσες επιχειρήσεις υπαχθούν στη ρύθμιση. Ετσι εξετάζεται το ενδεχόμενο επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών -θα "τρέξει" άλλωστε ανάλογο πρόγραμμα από τον ΟΑΕΔ- για να περιοριστεί η μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τελική πρόταση του υπουργείου θα προβλέπει τα εξής σημεία:
1. Το μέτρο θα εφαρμοστεί σε επιχειρήσεις με οικονομικά προβλήματα (π.χ. έχουν κάνει στάση πληρωμών) ή σε κλάδους που βρίσκονται σε περιοχές με υψηλό ποσοστό ανεργίας (πιθανότατα διπλάσιο του μέσου όρου). Οπου εφαρμοστεί η ρύθμιση θα δίνεται η δυνατότητα σύναψης επιχειρησιακής σύμβασης, η οποία θα ρυθμίζει όλα τα θέματα (αμοιβές, ωράρια κ.ά.).
2. Η επιχειρησιακή σύμβαση θα είναι ισχυρότερη από την κλαδική (κάτι που δεν ισχύει σήμερα). Για παράδειγμα θα μπορούν να συμφωνηθούν χαμηλότερες αμοιβές ή και αλλαγές στις ημέρες εργασίας (π.χ. εκ περιτροπής εργασία). Ως αντιστάθμισμα οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αναλάβουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.
3. Θα υπάρξει χρονικό όριο για την εφαρμογή της συγκεκριμένης ρύθμισης. Με βάση το επικρατέστερο σενάριο η επιχειρησιακή σύμβαση θα υπερισχύει της κλαδικής για μία διετία. Σημειώνεται πως οι εργοδότες θα πρέπει να υποβάλουν επιχειρησιακό σχέδιο για το πώς θα αντιμετωπιστεί η κρίση.
4. Τη διαπραγμάτευση με τον εργοδότη για την υπογραφή της επιχειρησιακής σύμβασης θα την κάνει το σωματείο. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει σωματείο στην επιχείρηση, τη διαπραγμάτευση θα αναλαμβάνει η δευτεροβάθμια οργάνωση του κλάδου.
5. Οσες επιχειρήσεις μπουν στη ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν και στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών. Στόχος είναι να μετριαστούν σε ένα βαθμό οι απώλειες των εργαζομένων, οι οποίοι θα δουν τους μισθούς να παίρνουν... κατηφορική πορεία, αλλά θα γλιτώνουν κάποια χρήματα από τις ασφαλιστικές εισφορές.
Προτάσεις κοινωνικών εταίρων
Την ερχόμενη εβδομάδα οριστικοποιούνται οι αλλαγές στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), ώστε στη συνέχεια να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα. Χθες υπό την προεδρεία του καθηγητή Ι. Κουκιάδη ξεκίνησε η διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων, οι οποίοι κατέθεσαν τις προτάσεις τους.
Στη χθεσινή συνάντηση κυριάρχησε το κατά πόσο οι αποφάσεις της διαιτησίας θα περιορίζονται σε οικονομικά αιτήματα (θέμα που επιθυμούν εργοδοτικές οργανώσεις όπως η ΓΣΕΒΕΕ) ή θα επεκτείνονται και σε άλλα θέματα. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου στην επόμενη συνάντηση εργοδοτών και ΓΣΕΕ, που θα γίνει την Πέμπτη
ΣυνάντησηΣύμφωνα με πληροφορίες, στη δεύτερη συνάντηση αναμένεται να συζητηθεί μία βελτιωμένη εκδοχή της χθεσινής πρότασης των εργοδοτών. Συγκεκριμένα θα εξεταστεί το ενδεχόμενο οι διαιτητικές αποφάσεις που αφορούν συμβάσεις σε επίπεδο επιχείρησης να ρυθμίζουν μόνο τους μισθούς, ενώ θα υπάρχει μεγαλύτερη ευχέρεια σε επίπεδο κλάδου.
Σημειώνεται πως με το Προεδρικό Διάταγμα ρυθμίζεται το θέμα της ισότιμης προσφυγής στη διαιτησία σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο μεσολάβησης (μέχρι τώρα είχαν μόνο οι εργαζόμενοι αυτό το δικαίωμα). Οι διαιτητικές αποφάσεις θα εκδίδονται από τριμελή επιτροπή (έπειτα από κλήρωση), ενώ μένει να διευθετηθεί το θέμα της εκπροσώπησης του διοικητικού συμβουλίου του ΟΜΕΔ.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου