Ο κ. Καραμανλής εγκατέλειψε την εξουσία μόλις έγινε δύσκολη η διαχείρισή της εξαιτίας της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης και άρχισε να δέχεται μεγάλη προσωπική πολιτική πίεση. Δεν δέχθηκε να συνεχίσει την προσπάθεια και .....
να υποστεί μεγάλη προσωπική ταλαιπωρία.
Οργάνωσε, λοιπόν, πρόωρες βουλευτικές εκλογές σε περίοδο αποσταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας, επικαλούμενος το αίτημα του κ. Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ για επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων μέσω της διαδικασίας εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ομοιότητες τζακιών
Τα μεγάλα πολιτικά τζάκια έχουν σημαντικές πολιτικές ομοιότητες. Οι εκπρόσωποί τους θεωρούν ότι περίπου τους ανήκει η χώρα και εξυπηρετούνται με κάθε τρόπο σε βάρος του δημόσιου και του εθνικού συμφέροντος.
Ο κ. Παπανδρέου προετοίμασε με τη διακαναλική του συνέντευξη το έδαφος για να ακολουθήσει την πορεία του κ. Καραμανλή. Μόλις διαπιστώσει την αποτυχία της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνησή του και βρεθεί σε δύσκολη πολιτική θέση, θα μεθοδεύσει την αποχώρησή του από την εξουσία.
Επειδή, μάλιστα, συμμετέχει δραστήρια σε ένα διεθνές κύκλωμα πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ανταμειφθεί από αυτό με μια θέση ευθύνης διεθνούς επιπέδου και προβολής.
Ο κ. Καραμανλής μεθόδευσε την εκλογική ήττα-εξπρές του κόμματός του για να απαλλαγεί από τα βάρη της εξουσίας και τη φθορά που συνδέεται με τη διαχείριση της κρίσης. Ο κ. Παπανδρέου θα οργανώσει, όταν το κρίνει σκόπιμο, βουλευτικές εκλογές γνωρίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα εξασφαλίσει την πρώτη θέση, όχι, όμως, την αυτοδυναμία.
Θα κρατήσει αποστάσεις από την κυβέρνηση συνεργασίας που θα προκύψει, στην οποία θα ανατεθεί το άχαρο έργο της διαπίστωσης της ουσιαστικής χρεοκοπίας της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Παπανδρέου και της ίδιας της ελληνικής οικονομίας.
Θα φύγει, μάλιστα, από την εξουσία υποστηρίζοντας ότι έκανε ό,τι μπορούσε για να σώσει τη χώρα από την καταστροφή που είχαν προετοιμάσει ο κ. Καραμανλής και η κυβέρνησή του.
Στην πραγματικότητα ο κ. Παπανδρέου έχει συμβάλει σε αυτή την καταστροφή ακολουθώντας μία «αριστερή» αντιπολιτευτική στρατηγική και απορρίπτοντας και τις ήπιες μεταρρυθμίσεις που επιχείρησε να πραγματοποιήσει η κυβέρνηση Καραμανλή.
Ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει μονότονα ότι δεν τον ενδιαφέρει η καρέκλα και το πολιτικό κόστος, ο τρόπος, όμως, που πολιτεύεται οδηγεί στο ακριβώς αντίθετο συμπέρασμα.
Την περίοδο 2007-2009 έκανε ό,τι μπορούσε για να ενισχύει τη δημοτικότητά του, προβάλλοντας τις πιο εξωπραγματικές θέσεις για την οικονομία και την κοινωνία, μεταξύ των οποίων το πολυσυζητημένο «υπάρχουν τα λεφτά για παροχές και ενίσχυση του κράτους πρόνοιας».
Αφού πέτυχε μια μεγάλη εκλογική νίκη, απαλλάχθηκε, σε διάστημα 6-7 μηνών, από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, για να παραμείνει στην εξουσία υπό την κηδεμονία του ξένου παράγοντα.
Ακριβώς επειδή ο κ. Παπανδρέου ενδιαφέρεται -σαν εκπρόσωπος πολιτικής δυναστείας- για την καρέκλα της εξουσίας, θα απομακρυνθεί από αυτή μόλις το επιβάλλουν οι συνθήκες, για να προστατεύσει την προσωπική και οικογενειακή του προοπτική.
Στα τέλη του 2011
Οι περισσότεροι αναλυτές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η ελληνική οικονομία, με την αρνητική δυναμική που έχει δημιουργηθεί, θα οδηγηθεί σε στάση πληρωμών τα επόμενα 2-3 χρόνια. Ανάλογη εξέλιξη είχαμε στην Αργεντινή το 2000-2001, οπότε ήρθε η χρεοκοπία μετά από μερικά χρόνια αγωνιώδους προσπάθειας αποτροπής της.
Κατά την άποψή μας, ο κ. Παπανδρέου και οι συνεργάτες του θα είναι βέβαιοι για την αποτυχία της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζουν το δεύτερο εξάμηνο του 2011. Τότε θα αυξηθούν δραματικά οι πιθανότητες πραγματοποίησης του σεναρίου της επιδείνωσης της οικονομικής κρίσης, που θα φέρει και την πλήρη πολιτική απαξίωση του κ. Παπανδρέου.
Το δεύτερο εξάμηνο του 2011 ο πρωθυπουργός θα πάρει τις οριστικές αποφάσεις του για το πώς ακριβώς θα μεθοδεύσει την αποχώρησή του από την εξουσία με έναν τρόπο που θα τον ικανοποιεί προσωπικά και θα του εξασφαλίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις, διεθνώς ή και στην Ελλάδα.
Πηγή:
CITYPRESS Γιώργος Κύρτσος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου