Καμία απόλυση δε θα γίνει στο Δημόσιο, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης της τρόικας.
«Δηλώνω κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει ζήτημα απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων», ξεκαθάρισε ο κ. Παπακωνσταντίνου και έκανε λόγο για
40.000 συνταξιοδοτήσεις και 8.000 προσλήψεις στο Δημόσιο το 2011, κυρίως στους τομείς της υγείας και της παιδείας.
Επίσης, τόνισε πως δεν υπάρχει πρόθεση να υπάρξει κατάργηση οργανικών θέσεων του Δημοσίου, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο και για τη λήξη συμβάσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
«Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα ξαναβγεί στις αγορές το 2011», δήλωσε, ωστόσο, σημείωσε ότι το πρόγραμμα έχει ορισμένες δυσκολίες για μετά το 2013, όπου «οι αποπληρωμές είναι πολύ μεγαλύτερες απ' ότι συνήθως».
Ο κ. Παπακωνσταντίνου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μια τέτοια συζήτηση για επιμήκυνση της αποπληρωμής, όπως ανέφερε και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.
Διευκρίνισε, ακόμα, ότι «οι κατώτατοι μισθοί δεν θα πέσουν κάτω από το πάτωμα της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας».
Η αναφορά της τρόικας σε πρόσθετα μέτρα 5% του ΑΕΠ από το 2011 ως το 2013 αφορά προσαρμογές που δεν έχουν συγκεκριμενοποιηθεί, σημείωσε ο υπουργός.
Για τις αποκρατικοποιήσεις, είπε ότι η κυβέρνηση στοχεύει να αντλήσει επτά δισ. ευρώ από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τις αποκρατικοποιήσεις την περίοδο 2011-2013.
«Καταρχάς στα νέα κείμενα ο στόχος από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τις αποκρατικοποιήσεις τίθεται για επτά δισεκατομμύρια ευρώ την τριετία, με τουλάχιστον 1 δις το 2011», ανέφερε.
Για την τρίτη δόση του δανείου, είπε πως η εκταμίευση από το ΔΝΤ θα γίνει στις 15-20 Δεκεμβρίου, ενώ από τις χώρες της Ευρώπης μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.
Σε αυτή την αξιολόγηση, επισήμανε, επιλέχθηκαν νέα διαρθρωτικά κριτήρια, «άγκυρες του προγράμματος», από τα οποία κατά τον κ. Παπακωνσταντίνου θα εξαρτηθεί η έγκριση της τέταρτης δόσης τον Φεβρουάριο (ύψους 15 δισ. ευρώ) και περιγράφονται στο νέο αναθεωρημένο Μνημόνιο που θα δημοσιοποιηθεί σε λίγες ημέρες.
Ανάμεσα σε αυτά είναι ολοκλήρωση της μελέτης για το μισθολόγιο του Δημοσίου, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και το νομοσχέδιο για τα εργασιακά ως το τέλος Δεκεμβρίου. «Η υλοποίηση του προγράμματος αφορά όλα τα υπουργεία» υπογράμμισε.
Δέκα στόχοι για την οικονομία
«Η προσαρμογή το 2011 εστιάζει στις πραγματικές κακοδαιμονίες το συστήματος», είπε ο υπουργός Οικονομικών και περιέγραψε 10 στόχους:
1) Διαχείριση και έλεγχος των δημοσίων δαπανών με την πιστή υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2011 και την τοποθέτηση οικονομικών επιθεωρητών σε όλους τους σημαντικούς φορείς.
2) Αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με επιτάχυνση της φορολογικής δίκης και αναδιοργάνωση του φορολογικού μηχανισμού. Τα αντίστοιχα νομοσχέδια του υπουργείου Δκαοσύνης και του υπουργείου Οικονομικών θα παρουσιαστούν τον Δεκέμβιο και θα ψηφιστούν τον Ιανουάριο.
3) Μείωση ελλειμμάτων δημοσίων οργανσμών με αναδιάρθρωση ΟΑΣΑ στο δ' τρίμηνο του 2011.
4) Μεταρρύθμιση του δημοσίου τομέα με εφαρμογή του «Καλλικράτη» και του ενιαίου μισθολογίου από το β' τρίμηνο του 2011.
5) Αντιμετώπιση της σπατάλης στο χώρο της Υγείας με μείωση των τιμών των φαρμάκων και νέο πλαίσιο προμηθειών.
6) Αναθεώρηση εργασιακών σχέσεων με δέσμευση να υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις των κλαδικών, με συγκεκριμένες εξαιρέσεις που υπάρχουν στο αναθεωρημένο Μνημόνιο.
7) Απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων, παρουσίαση του νέου νόμου τον Δεκέμβριο, απελευθέρωση υπηρεσιών.
8) Βελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος με απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων.
9. Ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα με λειτουργία Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και αναδιάρθρωση της ΑΤΕ.
10) Αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας με στόχο 7 δισ. ευρώ την τριετία 2011-2013 και τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ το 2011
NEA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου