|
Δεν πάει που σχολιάζουν ολημερίς στα κανάλια δημοσιογράφοι, πολιτικοί και ειδικοί αναλυτές την οικονομική κρίση και τις, από δυσάρεστες έως θλιβερές, επιπτώσεις στην κοινωνία, ανάλογα με τα εισοδήματα που είχε καθένας από εμάς, όταν μας βρήκαν οι περικοπές της τρόικας;
Δεν πάει που πληθαίνουν, μέρα τη μέρα, τα ενοικιαστήρια καταστημάτων στην αγορά και να αυξάνεται ο αριθμός των ανέργων;
Δεν πάει που επικρατεί γενικευμένη κατήφεια και οι νέοι να γυρνούν την πλάτη στην πολιτική, καταλογίζοντας ευθύνες στις μεγαλύτερες γενιές για την ελπίδα που δεν τους έδωσαν;
Δεν πάει που όλο και αραιότερα ακούγεται κάτι ευχάριστο για να χαμογελάσουν τα χείλη μας;
Η κυρία Πολυτίμη το βιολί της. Λες και δεν έχει πάρει χαμπάρι για όλα αυτά. Κάθε πρωί, μόλις ξυπνήσει ο σύζυγος, θείος Αφεντούλης, με το ένα μάτι ανοιχτό και το άλλο κλειστό που λέει ο λόγος, εκείνη απευθύνει την πρώτη ερώτηση της ημέρας: «Τι θα φάμε σήμερα;»
Τι να απαντήσει ο άνθρωπος άνιφτος; Τι να απαντήσει;…
Είχε κι εκείνος ένα χόμπι, τον σχολιασμό της επικαιρότητας, και κοντεύει να τρελαθεί τελευταία. Το νου του θα τον έχει στο φαί; (!) Που να το καταλάβει όμως αυτό η κυρία «Τι θα φάμε σήμερα;» Που να το καταλάβει;…
Προσέξτε τα γεγονότα, από Κυριακή σε Κυριακή, 14 με 21 Νοεμβρίου του σωτηρίου έτους 2010 που θα έλεγε παλιότερα, ο θείος. Σήμερα αποκαλεί το έτος «ανοικονόμητο» γιατί δεν βλέπει τη σωτηρία της οικονομίας εγγύς και εντός παρενθέσεως θέτει κάποιους δικούς του προβληματισμούς για τα γεγονότα.
* Δεύτερος γύρος του «Καλλικράτη» (Αφού βγήκε πρώτη η αποχή, πώς κατάφεραν να κερδίσουν όλοι;)
* Ανακοίνωση του αναθεωρημένου ελλείμματος για το 2009, από τη Eurostat, στο 15,4%. (Σφιχτείτε κι άλλο για να φάμε αργότερα;)
* Επίσκεψη του κλιμακίου της τρόικας για ελέγχους, εν όψει της χορήγησης της 3ης δόσης του δανείου, από το πακέτο στήριξης. Οι «τροϊκανοί» επιμένουν σε «μπαμ και κάτω» περικοπές, κατά το Μνημόνιο. (Κόψε, κόψε τι θα μείνει;)
* Στην αυτονόητη διαπίστωση του Έλληνα Πρωθυπουργού ότι η γερμανική πολιτική οδηγεί σε χρεοκοπία τον Ευρωπαϊκό Νότο η «Frau Nein», ούτε λίγο ούτε πολύ, «μας την είπε»: «Φταίμε εμείς οι Γερμανοί που σας βάλαμε στην Ευρωζώνη το 2000» (Χάσιμο είχε η Γερμανία, από την είσοδο της χώρας μας στην Ευρωζώνη; Όλες σχεδόν οι ηλεκτρικές συσκευές και το αυτοκίνητο του ζεύγους είναι γερμανικής κατασκευής. Ας όψεται, η κυρία Πολυτίμη, που τα ήθελε γερά! Αλλά που θα πάει; Δεν θα χαλάσουν; Δεν θα χαλάσουν;…)
* Στο πλευρό των Γερμανών ξεπρόβαλαν και οι δορυφόροι Αυστριακοί, απειλώντας ότι δεν θα βάλουν «το μερτικό τους στη δουλειά» για την καταβολή της 3ης δόσης του δανείου στη χώρα μας. (Καλώς τους κι ας αργήσανε αλλά που «ήσαντε» τόσον καιρό; Πρώτο: Αν ο νους κάποιων πήγε στην αλληλεγγύη και αλληλοβοήθεια μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ, ο θείος υπενθυμίζει τα επιτόκια δανεισμού που του επιτρέπουν να μιλήσει για «δουλειά». Και τι δουλειά; «Μπίζνα γερή!»
Δεύτερο: Δοθείσης ευκαιρίας, ο Αφεντούλης θυμήθηκε έναν Αυστριακό φαντάρο που τον είχε ταράξει στην τράκα, στην κατοχή, αυτόν τον «πεινασμένο». Μόλις άνοιγε την ταμπακιέρα να στρίψει τσιγάρο, ο Αυστριακός το έπαιρνε έτοιμο!)
* Τέλος, είχαμε την ίδρυση νέου κόμματος, από την κ. Ντόρα Μπακογιάννη την Κυριακή 21 Νοεμβρίου. («Σερσέ λα φαμ» (Αναζητήστε τη γυναίκα)
Με το τραγούδι «Σερσέ λα φαμ» ξύπνησε ο θείος, τη Δευτέρα το πρωί, σοβαρά προβληματισμένος για το πως θα διαμορφωθεί το σκηνικό με την είσοδο και δεύτερης γυναίκας αρχηγού στον πολιτικό στίβο. Ο Αφεντούλης πιστεύει για την κ. Παπαρήγα ότι στο ΚΚΕ: «Αλέκα βρήκαν κι αν ποτέ «ξαναχηρέψουν» πάλι Αλέκα θα γυρέψουν».
Τι ήταν να ακούσει η θεία «Σερσέ λα φαμ»; «Με βρήκες προ τεσσάρων και βάλε δεκαετιών!» φώναξε και κλείστηκε στην κουζίνα.
«Από τότε που ζήτησα το χέρι σου, το βρίσκω στην τσέπη μου!» σχολίασε εκείνος.
«Κακόχασες! Ας μην έκανα οικονομίες και θα έβλεπες τι θα τρώγαμε σήμερα. Η κρίση δεν βρήκε φτωχό τον ένα στους πέντε Έλληνες;» τσίριξε η Πολυτίμη.
Καθόλου δεν χάρηκε ο Αφεντούλης που ανήκε στους υπόλοιπους τέσσερις Έλληνες, κατά την έλευση της κρίσης. Τα δύσκολα ήρθαν μετά. Άντε τώρα να μην πιάσει στο στόμα του όλους εκείνους που έλεγαν ότι η κρίση θα μας πάρει ξώφαλτσα, λόγω του λίπους της παραοικονομίας. Χαμπάρι δεν πήρε, ο θείος, για πότε κάψαμε τόσο λίπος! Δεν μπορούσε βέβαια να διαφωνήσει με τα λεγόμενα της «οικονόμου εξ οικονόμων» συζύγου και σιώπησε.
Όταν τα πνεύματα ηρέμησαν, η Πολυτίμη βγήκε από την κουζίνα και ρώτησε: «Τι θα φάμε σήμερα;»
«Το βρισκάμενο» απάντησε ο θείος και ρίχτηκε με τα μούτρα στη μελέτη της ιδρυτικής διακήρυξης του νέου κόμματος, ευχόμενος «ταχεία τη στέψη» στη Βουλή. |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου