24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Σάββατο

Η θερμοκρασία στη Μεσόγειο θα αυξηθεί δύο φορές ταχύτερα απ’ ότι στη Βόρεια Ευρώπη

 
ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ


ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ Ο ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΤΗΣ ΘΟΔΩΡΟΣ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ

Σημαντικά και ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στοιχεία που αφορούν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργάνωσε ο ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και μέλος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Θόδωρος Σκυλακάκης, ως πρόεδρος της ομάδας εργασίας "Μεσόγειος" της διακομματικής επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για την Κλιματική Αλλαγή, τη Βιοποικιλότητα και την Αειφόρο Ανάπτυξη. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 25 Ιανουαρίου, παρουσία στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου, Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, εκπροσώπων Διπλωματικών αποστολών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το θέμα της εκδήλωσης ήταν: "Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο: Η σημασία της διεθνούς συνεργασίας και της αξιόπιστης έρευνας".
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι εισηγητές, λόγω της κλιματικής αλλαγής στα επόμενα χρόνια, αναμένονται και στην Ελλάδα σημαντικές περιβαλλοντικές μεταβολές, όπως η μεγάλη άνοδος του επιπέδου της θάλασσας ......και η σημαντική μείωση της υγρασίας με ξηρασίες, ενώ ο τουρισμός θα είναι ο κύριος τομέας που θα πληγεί από την κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο.
Αναλυτικότερα, από την πλευρά των εισηγητών αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, τα εξής:
Η κα Λιπιάτου Ελισάβετ, επικεφαλής της Μονάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα Σχέδια Διεθνούς Συνεργασίας, παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία στην επόμενη δεκαετία η θερμοκρασία του πλανήτη θα αυξηθεί από 0,1° έως 0,4° C, με τη μεγαλύτερη αύξηση να παρουσιάζεται στην περιοχή της Μεσογείου. Ειδικά στη Μεσόγειο η αύξηση της θερμοκρασίας θα σημειωθεί χρονικά 2 φορές ταχύτερα απ’ ότι στη Βόρεια Ευρώπη, ενώ το επίπεδο της θάλασσας θα σημειώσει άνοδο κατά 13 έως 68 εκατοστά μέχρι το 2050. Ανέφερε επίσης ότι η υγρασία το καλοκαίρι σε περιοχές όπως η Ελλάδα και άλλες περιοχές της Νότιας Ευρώπης, θα σημειώσει στο επόμενο διάστημα σημαντική μείωση που θα φθάσει στο -5% ανά δεκαετία, μια μείωση που θα οδηγήσει σε ξηρασίες με άμεσο οικονομικό αντίκτυπο (γεωργία, δασικές πυρκαγιές κλπ). Τόνισε επίσης ότι οι αειφόρες τεχνολογίες και οι εναλλακτικές μορφές διαχείρισης των αγροτικών και αγροτοβιομηχανικών δραστηριοτήτων στη Μεσόγειο προτείνονται μεταξύ των προτεραιοτήτων που πρέπει να ληφθούν στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας στην περιοχή, συνεργασία που πρέπει να επικεντρωθεί στην ανάλυση των φυσικών καταστροφών και στην επεξεργασία σεναρίων αντιμετώπισης φυσικών κινδύνων.
Η κα Λιπιάτου έκανε επίσης εκτενή αναφορά στις δυνατότητες συνεργασίας που υπάρχουν στη Μεσόγειο, μεταξύ Κρατών μελών της ΕΕ και τρίτων χωρών, μεταξύ Περιφερειών αλλά και φορέων - επιτροπών (Monitoring Committee for Euro-Mediterranean Cooperation in RTD, Euro-Mediterranean S&T Committee, Union for Mediterranean, Mediterranean Innovation and Research Coordination Action κ.α.).
Ο κ. Andrea Tilche, επικεφαλής της Μονάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή και τους Φυσικούς Κινδύνους, ανέφερε ότι στα επόμενα χρόνια αναμένονται και άλλες μεταβολές στον παγκόσμιο κύκλο του νερού και αυτό θα έχει ως συνέπεια την εμφάνιση, με μεγαλύτερη συχνότητα, ξηρασιών αλλά και πλημμυρών σε πολλά σημεία της Μεσογείου. Η μαζική φύτευση δένδρων στις παράκτιες περιοχές της Μεσογείου αποτελεί λύση για την αποφυγή πλημμυρών και ταυτόχρονα απορρόφησης περισσότερου διοξειδίου του άνθρακα, ελαττώνοντας έτσι την ξηρασία και προασπίζοντας την ανάπτυξη, ιδίως την τουριστική.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Emanuele Massetti, ειδικό σε θέματα των οικονομικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και ερευνητή του προγράμματος για την αειφόρο ανάπτυξη FEEM, που επίσης ήταν μεταξύ των εισηγητών της εκδήλωσης, στην περιοχή της Μεσογείου ο τουρισμός θα είναι ο κύριος τομέας που θα πληγεί από την κλιματική αλλαγή.
Η εκπρόσωπος της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF κα Paloma Agrasot υποστήριξε ότι υπάρχει ελλιπής περιβαλλοντική διαχείριση των δασικών εκτάσεων της Μεσογείου, με αποτέλεσμα οι εκτάσεις αυτές να καταστρέφονται ή να υποβαθμίζονται βαθμιαία. Αναφέρθηκε στους κινδύνους της υπεραλιείας, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει αναποτελεσματική αλιευτική πολιτική στη Μεσόγειο. Τόνισε ότι το 70-80% της συνολικής κατανάλωσης του νερού γίνεται για χρήση αγροτικών δραστηριοτήτων, χωρίς καμία μέριμνα για το οικοσύστημα. Και ανέφερε ως χαρακτηριστικό δείγμα των πολλών μεταβολών που έχει επιφέρει η κλιματική αλλαγή στην ευρύτερη περιοχή μας το ότι τις τελευταίες δεκαετίες έχει εξαφανιστεί το 50% των υδροβιοτόπων της Μεσογείου.
 "Η επιστημονική γνώση δεν οδηγεί αυτονόητα στην ανάπτυξη και στην εφαρμογή των κατάλληλων πολιτικών, συνεχίζει όμως να είναι σημαντική. Γι΄ αυτό και πρέπει να επιμένουμε στην έρευνα για τις επιπτώσεις του φαινομένου του θερμοκηπίου σε επίπεδο περιοχών όπως η Μεσόγειος, όπου υπάρχει ακόμη πολύ μεγάλος βαθμός αβεβαιότητας για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, η οποία δεν μας επιτρέπει να χαράξουμε αποτελεσματική πολιτική της Ένωσης για την προσαρμογή σ΄αυτήν" τόνισε στην έναρξη της εκδήλωσης ο ευρωβουλευτής Θ. Σκυλακάκης.
Σημείωσε επίσης τη σημασία ανάπτυξης σχεδίων στην Ανατολική Μεσόγειο, ώστε να αντιμετωπιστούν θέματα ενεργειακής ασφάλειας και εξάρτησης, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να αναπτυχθούν και τρόποι αποθήκευσης της ηλεκτρικής ενέργειας της περιοχής που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η ηλιακή και η αιολική, καθώς αν οι ανανεώσιμες πηγές έχουν μεγάλο ποσοστό στο ενεργειακό μίγμα, η δυνατότητα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας είναι καθοριστικός παράγοντας για την ευστάθεια του συστήματος παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου