Όταν την περασμένη Κυριακή το πρωί (13/2) ΑΠΟΚΑΛΥΨΑ (και είναι κρίμα για πολλούς και ….διάφορους που δεν αναφέρουν τη πηγή τους) ότι «Ετοιμάζουν εδώ και μήνες εκποίηση 598 νησιών» ήξερα από πριν τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν.
Το ίδιο άλλωστε είχε γίνει και παλαιότερα ( 8/9/08) όταν και πάλι είχα ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ στον ελληνικό χώρο την περίφημη δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου «Λιγότερα στρέμματα (εθνικής) γης για να κοιμάμαι ήσυχος»
Η διαφορά μεταξύ αυτών των δύο ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΩΝ είναι ...
ότι για την μεν δήλωση στο Καναδά ο κ. Παπανδρέου (αν και δέχθηκε επ’ αυτού και ερώτηση πολιτικού αρχηγού στο debate ) δεν έχει απαντήσει ΠΟΤΕ , ενώ για το θέμα των 598 νησιών (αφού το «πήραν» τα ΜΜΕ) αναγκάστηκαν να απαντήσουν.Απάντησαν με ανακοίνωση τους, τόσο το ΙΣΤΑΜΕ, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος . Συγκεκριμένα ο κ. Πεταλωτής είπε στο Briefing απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου:
« Το δημοσίευμα αναφέρεται σε μία μελέτη που έκανε τον Νοέμβριο του 2010, το ΙΣΤΑΜΕ, όπου πουθενά δεν αναφέρεται πώληση νησιών. Το αντίθετο ,την έχω μπροστά μου την μελέτη , ….. Μιλάει μόνο για αξιοποίηση. Μιλάει για ανάγκη να υπάρχει ένα ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο που θα καταγράφει και θα αξιολογεί τις επιπτώσεις ή όποια αξιοποίηση των νησιών. Δεν αναφέρεται τίποτα, δεν αναφέρεται πουθενά πώληση νησιών» .
« Το δημοσίευμα αναφέρεται σε μία μελέτη που έκανε τον Νοέμβριο του 2010, το ΙΣΤΑΜΕ, όπου πουθενά δεν αναφέρεται πώληση νησιών. Το αντίθετο ,την έχω μπροστά μου την μελέτη , ….. Μιλάει μόνο για αξιοποίηση. Μιλάει για ανάγκη να υπάρχει ένα ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο που θα καταγράφει και θα αξιολογεί τις επιπτώσεις ή όποια αξιοποίηση των νησιών. Δεν αναφέρεται τίποτα, δεν αναφέρεται πουθενά πώληση νησιών» .
Τα ίδια περίπου αναφέρει και η ανακοίνωση του ΙΣΤΑΜΕ.
Οφείλω λοιπόν μια απάντηση ! Η μελέτη του ΙΣΤΑΜΕ αναφέρεται όπως άλλωστε μαρτυρά και ο τίτλος της στο «πολυσύνθετο πρόβλημα της αξιοποίησης της Δημόσιας Ακίνητης Περιουσίας».
Παρουσιάζεται και αναλύεται σε 5 κεφάλαια . Στο πρώτο κεφάλαιο είναι μια εισαγωγή στο θέμα. Το δεύτερο κεφάλαιο ασχολείται με το Νομικό καθεστώς και την αξία της Δημόσιας Ακίνητης περιουσίας. Στο τρίτο κεφάλαιο εξετάζονται μέθοδοι αξιοποίησης όπως οι διαγωνισμοί πρόσληψης Συμβούλων αξιοποίησης, την οποία χαρακτηρίζει ως την πλέον πρόσφορη , σε αντίθεση με τη μέθοδο συνεκμετάλλευσης ακινήτων ειδικών χαρακτηριστικών σε συνεργασία με τους Ο.Τ.Α. την οποία θεωρεί …. «προβληματική».
Το τέταρτο κεφάλαιο αφορά ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ θέματα εκμετάλλευσης δημοσίων νήσων πλήρους κυριότητας του Δημοσίου.
Και αφού έχει αναλύσει συνοπτικά τα θέματα ( και τα προβλήματα τους) στο πέμπτο κεφάλαιο καταλήγει στην ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ σχετικά με την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσία του Δημοσίου . Ο τίτλος του κεφαλαίου χαρακτηριστικός: «Η υπέρβαση του προβλήματος» .
Προτείνεται λοιπόν α) η δημιουργία Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας και Στέγασης των Δημοσίων Υπηρεσιών, στην οποία θα συγκεντρωθούν τα επιμέρους χαρτοφυλάκια ακινήτων του δημοσίου και β) η ίδρυση μιας κυρίαρχης Εταιρείας αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου που την ονομάζει π.χ Δημόσια Ακίνητα Α.Ε.
Αυτή η εταιρεία «θα αναλάβει τις αρμοδιότητες της σημερινής ΚΕΔ (χωρίς τις ανταλλαγές και τις παραχωρήσεις που θα πρέπει να παραμείνουν στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας και Στέγασης των Δημοσίων Υπηρεσιών , που προτείνει πιο πάνω ) και το αντικείμενο όλων των εταιρειών διαχείρισης. Έτσι η Δημόσια Ακίνητα Α.Ε θα αποτελεί το στρατηγικό φορέα υλοποίησης της Στέγασης των Δημοσίων Υπηρεσιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (μέσω κατασκευών, μισθώσεων, αγορών, Σ.Δ.Ι.Τ., κ.λ.π.) και ταυτόχρονα θα αναλαμβάνει την αξιοποίηση και ανάπτυξη των ακινήτων (μισθώσεις, εκποιήσεις, μακροχρόνιες μισθώσεις, αστικές αναπλάσεις), εν είδη Εταιρείας Διαχείρισης χαρτοφυλακίου Ακινήτων» .
Η πρόταση της μελέτης είναι σαφέστατη. H Δημόσια Ακίνητα Α.Ε θα αναλάβει τις αρμοδιότητες της σημερινής ΚΕΔ , η οποία διαθέτει σήμερα προς διαχείριση στο χαρτοφυλάκιό της μεταξύ άλλων (όπως αναφέρει η μελέτη) και περίπου 598 νησιά πλήρους κυριότητας, ποικίλων μεγεθών, από λίγα στρέμματα έως εκατοντάδες στρέμματα.
Και τι θα κάνει η Δημόσια Ακίνητα Α.Ε που θα έχει πάρει μεταξύ άλλων και τα 598 νησιά; Θα αναλάβει την αξιοποίηση και ανάπτυξη τους (μισθώσεις, εκποιήσεις,…. ). Η μελέτη το γράφει όπως σας το παρέθεσα ανωτέρω. ΕΚΠΟΙΗΣΕΙΣ!
Πως λοιπόν ο κ. Πεταλωτής δηλώνει επίσημα ότι η μελέτη δεν αναφέρεται πουθενά σε πώληση νησιών;
Πως το ΙΣΤΑΜΕ στην ανακοίνωση του δεν αναφέρει πουθενά την κυρίαρχη Εταιρεία αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου που την ονομάζει π.χ Δημόσια Ακίνητα Α.Ε;
Δεν γνωρίζουν την μελέτη τους; Ή αποκρύπτουν εσκεμμένα στην ανακοίνωση τους ότι σχετικό αφορά την Δημόσια Ακίνητα Α.Ε (όπως την ονομάζουν π.χ) και τις αρμοδιότητες της μεταξύ των οποίων και η ΕΚΠΟΙΗΣΗ της ακίνητης περιουσίας και φυσικά των 598 νησιών ;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου