Είναι από τα σημαντικότερα γεύματα της ημέρας σύμφωνα με τους διατροφολόγους. Και δεν έχουν άδικο. Πως όμως είναι το ιδανικό πρωινό;
«Tο πρωί τρώγε σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν άρχοντας και το βράδυ σαν ζητιάνος» λέει η λαϊκή παροιμία και ο βρετανός διατροφολόγος Ιαν Μάρμπερ συμφωνεί κι επαυξάνει, αν και έχει τις... ενστάσεις του για τα λιπαρά μπρέκφαστ τύπου «μπουφές ξενοδοχείου».
Σύμφωνα με τον γνωστό επιστήμονα... και συγγραφέα του βιβλίου «Πώς να μην παχύνετε», το πρωινό εξακολουθεί να είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, έστω και ελαφρώς διαφοροποιημένο. «Ας αγνοήσουμε το τυπικό πρωινό με τις φέτες ψωμιού,το μπέικον και τα γεμάτα μπολ με δημητριακά» τονίζει ο κ. Μάρμπερ, επισημαίνοντας ότι «το ιδανικό πρωινό αποτελείται από μια μείξη υδρογονανθράκων και πρωτεϊνών,όπως βραστό αβγό πάνω σε φέτες από ψωμί ολικής αλέσεως».
«Αντικαταστήστε το λευκό ψωμί με ολικής αλέσεως,προτιμήστε καφέ χωρίς καφεΐνη και ιδανικά μπορείτε να φάτε γιαούρτι με ξηρούς καρπούς και φρούτα που θα κόψετε εκείνη την ώρα» λέει ο κ. Μάρμπερ. Το χειρότερο πάντως που μπορείς να κάνεις στον οργανισμό σου είναι, κατά τον βρετανό διατροφολόγο, να φεύγεις για δουλειά μόνο με μια κούπα καφέ.
«Αντί να δίνεις στον οργανισμό σου φρέσκο καύσιμο,βασίζεσαι σε αποθηκευμένη γλυκόζη και μάλιστα σε πολύ χαμηλά επίπεδα, γεγονός που πιθανόν να οδηγήσει σε κακές διατροφικές επιλογές κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας» προσθέτει ο κ. Μάρμπερ. «Αν δεν μπορείτε να ξοδέψετε τόση ώρα το πρωί για την παρασκευή του πρωινού σας, βράστε ένα αβγό από το προηγούμενο βράδυ ή πάρτε μια χούφτα ξηρούς καρπούς φεύγοντας από το σπίτι» καταλήγει ο βρετανός επιστήμονας.
Ο κ. Μάρμπερ είναι γνωστός από την ομώνυμη δίαιτα που προτείνει εδώ και χρόνια σε πολλούς Βρετανούς. Πρόκειται για ένα μοντέλο διατροφής που βασίζεται στην έννοια του γλυκαιμικού δείκτη (glycaemic index, GΙ), βάσει του οποίου γίνεται ο διαχωρισμός των υδατανθράκων σε «καλούς» και «κακούς», διευκολύνοντας το αδυνάτισμα και προάγοντας την καλή υγεία, καθώς προσφέρει σταθερή ροή ενέργειας στον οργανισμό. «Σταματήστε να χαρακτηρίζετε τις τροφές καλές ή κακές» καταλήγει ο βρετανός διατροφολόγος.
newsit
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου