έγγραφο του ιστοτόπου Wikileaks, που δημοσίευσε η "Καθημερινή".
Το επίμαχο έγγραφο το οποίο έχει συντάκτη τον πρώην Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα Ντάνιελ Σπέκχαρντ και ημερομηνία 20 Δεκεμβρίου 2009, αναφέρει τη συνάντηση της κας Λάμψα με δύο πολιτικούς συμβούλους της αμερικανικής πρεσβείας στις 3 του ίδιου μήνα, στην οποία έδωσε διάφορες λεπτομέρειες για ενδοκυβερνητικές υποθέσεις, καθώς και για τους πολιτικούς συσχετισμούς στην Κύπρο.
Η συνεργάτιδα του κ. Παπανδρέου από την εποχή του υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με τον κ. Σπέκχαρντ ανέφερε στους Αμερικανούς ότι επέλεξε την παραμονή της στη θέση της γραμματέως του ΠΑΣΟΚ για τις διεθνείς σχέσεις (είναι αρμόδια και για τη Σοσιαλιστική Διεθνή), αντί της υπουργοποίησής της, ώστε να είναι επικεφαλής ενός "αναπτυσσόμενου γραφείου, ξεχωριστού από το ΠΑΣΟΚ και το υπουργείο Εξωτερικών" και να μην αναφέρεται σε κάποιον υπουργό.
Παράλληλα, δεν παρέλειψε να αναφέρει την ύπαρξη "πολλής μυστικής διπλωματίας σε εξέλιξη μέσα στην κυβέρνηση" δύο μόλις μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας, "καρφώνοντας" και τον Άλεξ Ρόντο, ο οποίος λειτουργούσε ως άτυπος σύμβουλος του κ. Παπανδρέου, έχοντας "ειδικούς ρόλους".
Η κ. Λάμψα δεν έμεινε μόνο στα ενδοκυβερνητικά ζητήματα, αφού στα σχόλιά της συμπεριλήφθησαν και ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς καθώς και ο υπεύθυνος Εξωτερικών Πάνος Παναγιωτόπουλος, ενώ λεπτομέρειες έδωσε και για τους πολιτικούς συσχετισμούς στην Κύπρο. Η γραμματέας του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για "έλλειψη εμπιστοσύνης του προέδρου Χριστόφια προς τον υπουργό Εξωτερικών Κυπριανού" εξηγώντας τις ενδοκυβερνητικές ισορροπίες. Σαν αν μην έφταναν όλα αυτά, φέρεται, σύμφωνα με το τηλεγράφημα του κ. Σπέκχαρντ, να κατονομάζει συγκεκριμένα πρόσωπα στα ΜΜΕ και επιχειρηματίες που δεν επιθυμούν λύση του Κυπριακού και γι αυτό "χρειάζεται συγκεκριμένη επικοινωνιακή στρατηγική από την κυβέρνηση".
Η κ. Λάμψα, πάντως, παρά τη δημοσιοποίηση του επιβαρυντικού γι' αυτήν τηλεγραφήματος, δεν παραιτήθηκε αλλά αρκέστηκε να διαψεύσει τους ισχυρισμούς του ως "αποκύημα νοσηρής φαντασίας" θεωρώντας ότι "εξυπηρετούν την ατζέντα όσων τα έγραψαν". "Το ΠΑΣΟΚ, είναι απολύτως αντίθετο με πρακτικές 'μυστικής διπλωματίας'" ανέφερε.
Σε ανάλογες διαψεύσεις προχώρησε και η Κυπριακή πλευρά. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, διέψευσε κατηγορηματικά, μιλώντας προς το ΡΙΚ, ότι υπήρξε οποιαδήποτε συζήτηση, όπως αυτή που περιγράφεται στο δημοσίευμα του Wikileaks. Υποστήριξε, ταυτόχρονα, ότι στερείται σοβαρότητας ο ισχυρισμός ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρεται στον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού, σε συζητήσεις με διάφορους ξένους διπλωμάτες.
Η στενή σύμβουλος του πρωθυπουργού, πάντως, κατάφερε να τον εκθέσει, μιλώντας την ύπαρξη μυστικής διπλωματίας και κέντρων που δρουν παραλλήλως, εκτός του υπουργείου Εξωτερικών σε έναν τομέα ιδιαίτερα κρίσιμο και με λεπτές ισορροπίες όπως είναι αυτός των διπλωματικών σχέσεων.
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, δεν υπήρξε καμιά ανακοίνωση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου