24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Τετάρτη

Η συσκευασία του ΠΟΠ ελαιολάδου πρέπει να γίνεται εντός της περιοχής παραγωγής , σκέφθηκαν οι... φορείς!...


adena-gr.blogspot.com
Μη ξεχάστε να ενημερώσετε τον εξαγωγέα- συσκευαστή από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας που το πουλάει τον τρίλιτρο τενεκέ το Extra Virgin Oil of Kalamata "LAKONIA"στην Αμερική, σε τόσο καλή τιμή. Αλήθεια τον γνωρίζετε?
- Συνάντηση για το θέμα της προώθησης του .

.. φακέλου για την επέκταση του Ελαιολάδου Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης Π.Ο.Π. σε ολόκληρη τη Μεσσηνία πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπό το Γενικό Γραμματέα Γ. Κανελλόπουλο με αρμόδιους φορείς της περιοχής.

Στη συνάντηση πήραν μέρος :

Η Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Ντίνα Νικολάκου
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Παναγιώτης Αλευράς
Ο Κώστας Ψυχάρης, Σύμβουλος του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Τατούλη
Ο Βασίλης Κοζομπόλης, Πρόεδρος ΕΑΣ Μεσσηνίας
Ο Αντώνης Παρασκευόπουλος, Διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας
Οι Ηλίας Μουντουβάς και Ηλίας Βαρούτσος εκπρόσωποι του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γαργαλιάνων
Ο Γιώργος Κόκκινος, Πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών ΝΗΛΕΑΣ
Ο Παναγιώτης Παγάνης, μέλος Δ.Σ. ΕΑΣ Μεσσηνίας

Η Αντιπεριφερειάρχης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, αποτελούν την Επιτροπή που έχει συστήσει ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης για την προώθηση του σχετικού φακέλου.

Από τη συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην προώθηση του φακέλου από την πρώτη υποβολή του τον Μάιο του 2007 μέχρι τον Δεκέμβρη του 2009 οπότε και ο φάκελος εστάλη στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε τον Ιανουάριο του 2011 συμπληρωματικά στοιχεία και πληροφορίες από τον φορέα υποβολής του φακέλου, δηλαδή, την ΕΑΣ Μεσσηνίας. Μόλις την Παρασκευή 13/5/11 συμπληρώθηκε ο φάκελος από την ΕΑΣ και τον αρμόδιο σύμβουλο που έχει ορίσει για το σκοπό αυτό.

Από τους παρευρισκόμενους έγινε αναλυτική συζήτηση για τα παραπέρα βήματα, ανεξάρτητα των μέχρι τώρα καθυστερήσεων και των ευθυνών για αυτές.

Πιο συγκεκριμένα :

1. Με σεβασμό στην εργασία που έχει γίνει μέχρι σήμερα αλλά και με αποκάλυψη των λαθών, των παραλείψεων και των καθυστερήσεων από την πλευρά της Ένωσης αποφασίστηκε η υποστήριξη του φακέλου από στελέχη του Υπουργείου και της Περιφέρειας Πελοποννήσου ώστε να καταστεί πλήρης και επιστημονικά τεκμηριωμένος όπως αξίζει στο Μεσσηνιακό ελαιόλαδο.

2. Να γίνει ενδελεχής μελέτη και διασταύρωση στοιχείων του φακέλου που υπέβαλε η ΕΑΣ ώστε να μην υπάρχουν (ή να περιοριστούν στο ελάχιστο) πιθανότητες απόρριψής του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για το σκοπό αυτό στελέχη του Υπουργείου και της Περιφέρειας θα εργαστούν εντατικά μέχρι τις 27/5/11, ώστε να σταματήσει ο φαύλος κύκλος της καθυστερήσεων.

3. Το Υπουργείο και η Περιφέρεια θεωρούν ότι η συσκευασία του ΠΟΠ ελαιολάδου πρέπει να γίνεται εντός της περιοχής παραγωγής του ελαιολάδου, δηλαδή στη Μεσσηνία. Επειδή ο φάκελος δεν προβλέπει αυτό το σημείο, επισημάνθηκε ότι αποτελεί σημαντική παράλειψη του φορέα και ζητήθηκε από αυτόν να γίνει προσπάθεια να τεκμηριωθεί η παραπάνω αναγκαιότητα και να συμπληρωθεί σε αυτό το σημείο ο φάκελος. Σε κάθε περίπτωση πάντως ο φάκελος θα αποσταλεί στην Επιτροπή στις 16/6/11.

4. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου της Μεσσηνίας προβάλλονται μερικώς από το φάκελο. Ζητήθηκε από το φορέα να εμπλουτιστούν, όπως άλλωστε ζητάει και η Επιτροπή με το έγγραφό της από το Γενάρη του 2011, με όσα στοιχεία υπάρχουν σε συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών. Ο Διευθυντής κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος εξουσιοδοτήθηκε για την αναζήτηση των αναλυτικών εργαστηριακών ευρημάτων από τις ομάδες παραγωγών και τους συνεταιρισμούς ώστε να τα προσκομίσει στην ΕΑΣ για να εμπλουτιστεί ο φάκελος μέχρι 10/6/11.
Στόχος της ενέργειας είναι να μην έχουμε ένα ακόμα ΠΟΠ ελαιόλαδο στο Ελληνικό και το Ευρωπαϊκό στερέωμα αλλά ένα ξεχωριστό λάδι όπως αξίζει στην περιοχή.

Με τα παραπάνω συμφώνησαν όλοι οι παρευρισκόμενοι αφού επισημάνθηκε ότι εκείνο που ενδιαφέρει τελικά είναι η τύχη του προϊόντος και η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των παραγωγών.
Από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου