24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Τετάρτη

Τεράστιο κύκλωμα τοκογλυφίας σε όλη τη χώρα


 
Στα ίχνη τεράστιου κυκλώματος τοκογλυφίας, που εκμεταλλεύεται την πιεστική ανάγκη χιλιάδων πολιτών για ρευστό και είναι δικτυωμένο σε όλη την Ελλάδα, βρέθηκε ο Συνήγορος του Καταναλωτών, ύστερα από .........


προκαταρκτική έρευνα που πραγματοποίησε με αφορμή την έντονη δραστηριότητα που παρουσιάζουν το τελευταίο διάστημα τα αποκαλούμενα «γραφεία διεκπεραίωσης και προώθησης δανειακών υποθέσεων». Τα «γραφεία» αυτά με ανακοινώσεις τους υπόσχονται την άμεση χορήγηση μετρητών έως 150.000 ευρώ σε ενδιαφερόμενους καταναλωτές.
Πάνω από 300

Όπως προέκυψε από την έρευνα, τα «γραφεία» αυτά ξεπερνούν τα 300 σε όλη τη χώρα. Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει κάποιος πολίτης στόχος τους, είναι να διαθέτει ενεργές πιστωτικές κάρτες, ασχέτως του πιστωτικού τους υπολοίπου και ανεξάρτητα από το αν είναι υπερχρεωμένες ή και απλήρωτες για μεγάλο χρονικό διάστημα.


Πολίτες που έχουν έρθει σε επαφή με τέτοια «γραφεία» με σκοπό να δανειστούν χρήματα, ωθούνται στην πραγματοποίηση αγορών προϊόντων μεγάλης αξίας από καταστήματα, συνήθως ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών ειδών, με τις πιστωτικές τους κάρτες. Αν οι κάρτες είναι μπλοκαρισμένες, τις ξεμπλοκάρει το «γραφείο» πληρώνοντας κάποια δόση.


Μετά την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας που υποχρεώνεται να προβεί ο καταναλωτής που «πνίγεται» για ρευστό, τα «γραφεία» κρατούν τα αγορασθέντα προϊόντα στην κατοχή τους και καταβάλουν στους «πελάτες» τους ένα ποσοστό μόνο (συνήθως το 50%) της συνολικής χρέωσης που έχουν κάνει στην πιστωτική τους κάρτα.


Με τον τρόπο αυτό ο καταναλωτής λαμβάνει πράγματι το χρηματικό ποσό που χρειάζεται επειγόντως, στην ουσία όμως έχει καταστεί μακροχρόνιος οφειλέτης του διπλασίου και πλέον ποσού στην τράπεζα.


Ο Συνήγορος του Καταναλωτή δεν αποκλείει στα «κυκλώματα» αυτά να συμμετέχουν υπάλληλοι τραπεζών και αλυσίδες ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, ενώ από την έρευνα που διεξήγαγε προέκυψε:

Η δικτύωση αυτών των «γραφείων» και η δράση τους είναι πανελλαδική. Διαθέτουν εκπροσώπους σε σχεδόν όλες τις περιοχές της χώρας.
Σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν νόμιμα αδειοδοτημένους φορείς παροχής πιστώσεων.
Τα στοιχεία επικοινωνίας που δίνουν περιλαμβάνουν ως επί το πλείστον κινητά ή σταθερά τηλέφωνα, που όμως δεν είναι καταχωρημένα σε δημόσιους τηλεφωνικούς καταλόγους. Ποτέ δεν υπάρχουν διαθέσιμα ταχυδρομικά στοιχεία φυσικής έδρας, καθιστώντας δύσκολο τον εντοπισμό τους.
Το κέρδος των εν λόγω «γραφείων» που προκύπτει από τη δράση τους είναι δυσανάλογο ως προς την παροχή που τελικώς λαμβάνουν οι συναλλαγέντες μαζί τους πολίτες.
Στη δικαιοσύνη

Η υπόθεση έχει πάρει ήδη το δρόμο της Δικαιοσύνης, καθώς ο Συνήγορος του Καταναλωτή διαβίβασε τα αποτελέσματα της έρευνας στην Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ε. Ράικου, με το ερώτημα της διερεύνησης διάπραξης του ποινικού αδικήματος της κατ' επάγγελμα τοκογλυφίας. Η Ε. Ράικου έχει εκδώσει παραγγελία προς το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής προκειμένου να ταυτοποιηθούν οι κάτοχοι των τηλεφωνικών συνδέσεων που αναφέρονται ως στοιχεία επικοινωνίας των «γραφείων» και ακολούθως να κινηθούν οι ποινικές διαδικασίες σε βάρος τους.


Ο Συνήγορος του Καταναλωτή συστήνει στους πολίτες που έχουν εμπλακεί σε παρόμοιες διαδικασίες εξωτραπεζικού δανεισμού να καταγγέλλουν το γεγονός άμεσα στην υπηρεσία.

imerisia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου