ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ...dunamitis @gmail.com...24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο...

Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2011

Πλήρης σύγχυση στην αγορά από το πολλαπλό σύστημα επιβολής ΦΠΑΑλαλούμ φέρνει στην αγορά το πολλαπλό σύστημα επιβολής του αυξημένου συντελεστή ΦΠΑ 23% σε ξενοδοχεία και καταστήματα τροφίμων από την 1η Σεπτεμβρίου. Τα τρόφιμα που είναι έτοιμα για να φαγωθούν θα επιβαρύνονται με 23%, από 9% που ίσχυε πριν από ενάμισι χρόνο. Η χθεσινή εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών κάθε άλλο παρά διευκρινίζει τι θα πληρώνουμε από την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ αναμένεται να μπλοκάρει τις επιχειρήσεις εστίασης ..
και τα ξενοδοχεία που έχουν μόλις τρεις εργάσιμες ημέρες για να ξεδιαλύνουν τα όσα θα ισχύσουν. Με την εγκύκλιο καθίσταται σαφές ότι οι εξαγγελίες που έκανε την περασμένη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος για μειωμένο ΦΠΑ 13% στο all inclusive του εξωτερικού, καθώς και στα μεικτά καταστήματα εστίασης δεν θα ισχύσουν. Εντέλει θα ισχύσει:
Η χθεσινή εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών κάθε άλλο παρά διευκρινίζει τι θα πληρώνουμε από την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ αναμένεται να μπλοκάρει τις επιχειρήσεις εστίασης και τα ξενοδοχεία που έχουν μόλις τρεις εργάσιμες ημέρες για να ξεδιαλύνουν τα όσα θα ισχύσουν
1. Ένα τριπλό σύστημα υπολογισμού του διπλού ΦΠΑ 23% και 6,5% στα ξενοδοχεία, το οποίο επιβαρύνει τον κλάδο, καθώς μέχρι σήμερα ίσχυε συντελεστής 6,5% για την ξενοδοχειακή υπηρεσία και 13% για το φαγητό. Ο πελάτης που αγοράζει διαμονή με πρωινό θα επιβαρύνεται με τον αυξημένο ΦΠΑ 23% για το 5% (από 8% της αρχικής εγκυκλίου, που είχε εκδοθεί αρχές Αυγούστου) της τιμής ως αντιπαροχή για το πρωινό και στο υπόλοιπο 95% της τιμής θα υπολογίζεται ΦΠΑ 6,5%. Η διαμονή με ημιδιατροφή επιβαρύνεται με ΦΠΑ 23% για το 15% (από 20%) της τιμής και με ΦΠΑ 6,5% για το υπόλοιπο 85% της τιμής. Στο all inclusive (πλήρης διατροφή, ποτά κ.λπ.) το 30% (από 40%) της τιμής θα επιβαρύνεται με ΦΠΑ 23% και το υπόλοιπο 70% με 6,5%.
2. Δυο συντελεστές ΦΠΑ 13% και 23% θα εφαρμόζονται κατά περίπτωση για τα τρόφιμα που πωλούνται από τα εμπορικά καταστήματα: Ο κανονικός συντελεστής 23% στην παράδοση ή επιτόπια κατανάλωση έτοιμου φαγητού και ο μειωμένος 13% στην πώληση συσκευασμένων τροφίμων, ενώ ίσχυε 13%. Για παράδειγμα, σε μεικτή επιχείρηση που είναι παντοπωλείο και ταβέρνα, στα τυποποιημένα είδη διατροφής του παντοπωλείου θα εφαρμοστεί 13% και για την ταβέρνα 23%. Σε σούπερ μάρκετ για τα τυποποιημένα –συσκευασμένα τρόφιμα θα εφαρμοστεί 13% και για τα έτοιμα γεύματα 23%.
3. Τα τρόφιμα που αναμειγνύονται για την κατασκευή φαγητού επιβαρύνονται με 23% αντί 13% μέχρι σήμερα. Το σάντουιτς σε πλαστική σακούλα ή άλλη συσκευασία θα το πληρώνουμε 23%.
4. Με συντελεστή 23% αντί 13% επιβαρύνονται χυμοί, ροφήματα, ανθρακούχο νερό, αναψυκτικά, ανεξάρτητα από τον τρόπο πώλησης. Η πρώτη ύλη του καφέ επιβαρύνεται με 13% και ο έτοιμος προς πόση καφές με 23%.
5. Οι νέοι συντελεστές ισχύουν ανεξαρτήτως του καταστήματος πώλησης, σούπερ μάρκετ, περίπτερα, εστιατόρια, ταχυφαγεία κ.λπ. Το αναψυκτικό θα επιβαρύνεται με 23% από όπου κι αν το αγοράσετε.
6. Με 23% δεν επιβαρύνεται μόνο η επιτόπια κατανάλωση φαγητού σε εστιατόριο, πιτσαρία, ταβέρνα, καντίνα, οινομαγειρεία, ψητοπωλεία, ταχυφαγεία, καφετέριες και συναφείς επιχειρήσεις (κυλικεία, μπαρ κινηματογράφων και θεάτρων, σούπερ μάρκετ, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία) αλλά και το catering και το delivery των φαγητών.
7. Παραμένουν στο 13% οι παραδόσεις γλυκών από ζαχαροπλαστεία και συναφείς επιχειρήσεις, που δεν καταναλώνονται επιτόπου, αλλά παραλαμβάνονται για κατανάλωση εκτός καταστήματος.
8. Εξαιρούνται του 23% και συνεπώς παραμένουν στο 13% τα εδέσματα, γεύματα και φαγητά γενικά που πωλούνται από κυλικεία εντός σχολείων, νοσοκομείων, ιδρυμάτων, γηροκομείων, και ιδρυμάτων κοινωνικής πρόνοιας. Όμως, σε 23% υπάγονται οι πωλήσεις ανθρακούχου νερού, έτοιμων ροφημάτων, χυμών, αναψυκτικών και μη αλκοολούχων ποτών.
9. Στα κυλικεία, που δεν παρέχουν υπηρεσίας επιτόπιας κατανάλωσης, αν τελικά η κατανάλωση έτοιμου φαγητού συνοδεύεται από υπηρεσία για επιτόπια κατανάλωση θα επιβαρύνεται με 23%.
10. Παραμένουν στο 13% τα τυποποιημένα τρόφιμα (κονσέρβες, αλλαντικά, τυριά, γιαούρτια, ζυμαρικά, όσπρια κ.λπ.), η παράδοση ψωμιού και αρτοσκευασμάτων (παξιμάδια, κριτσίνια, φρυγανιές, κουλούρια, κρουασάν, μπισκότα, κέικ και βουτήματα ζαχαροπλαστικής).