Η άποψή μας, όλων των συντακτών του planet-greece, είναι ότι πρέπει η Ελλάδα να σταματήσει να λαμβάνει δάνεια. Να βρει ποιες ανάγκες μπορεί να ικανοποιήσει μόνη της και ανάλογα να διαμορφώσει ΟΛΟΥΣ τους μισθούς. Σε ότι αφορά τις εξελίξεις, για τη βιωσιμότητα της οικονομίας αλλά και των τραπεζικών καταθέσεων, ο φόβος χρεωκοπίας και εκμηδενισμού των τραπεζικών καταθέσεων (ακόμη και ο φόβος εξόδου από το ευρώ)...
πλέον απομακρύνεται, μετά την θετική έκθεση της Τρόικας και το "πράσινο φως" που άνψε πριν λίγο και τυπικά, οι υπουργοί οικονομικών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Η έκτη δόση, ύψους 8 δισ. ευρώ, δίνει παράταση ζωής για το ελληνικό κράτος, που βρίσκεται στην εντατική, όμως, πλέον, για να μπορέσει ο ασθενής να ανανήψει θα πρέπει να εφαρμόσει επί του πρακτέου όλες τις αποφάσεις, όπως αυτές ψηφίστηκαν στο πολυνομοσχέδιο.
Η ευρωζώνη ενέκρινε την εκταμίευση της δικής της συμμετοχής ύψους 5,8 δισ. ευρώ, ενώ την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, για την απελευθέρωση και των υπόλοιπων 2,2 δισ. ευρώ.
Ο δρόμος για την έγκριση φαίνεται ότι άνοιξε οριστικά μετά και την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου.
Η έγκριση της 6ης δόσης συνοδεύεται πάντως από αρκετούς αστερίσκους στην έκθεσή που παρουσίασε στο Eurogroup η τρόικα.
Σύμφωνα με το Βloomberg, η τρόικα εκτιμά ότι χρειάζεται 60% κούρεμα για να επιτευχθεί μείωση του χρέους στο 110% του ΑΕΠ το 2020 και 50% κούρεμα για να μειωθεί το χρέος στο 120%.
"Τίθενται οι βάσεις για τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές"
«Η σημερινή απόφαση του Eurogroup για το ελληνικό πρόγραμμα και την έκτη δόση είναι ένα θετικό βήμα που έρχεται ως συνέχεια της χθεσινής υπερψήφισης από τη Βουλή των Ελλήνων του νομοσχεδίου, με το οποίο διασφαλίζονται οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2012 και τίθενται οι βάσεις για τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές» σχολίασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος από τις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, «οι μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού και η εφαρμογή σκληρών, αλλά εθνικά αναγκαίων σωστικών μέτρων, είναι η βάση όχι μόνο για την έκτη δόση, αλλά για το νέο πρόγραμμα που θα διασφαλίζει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους και άρα την ευκολότερη κάλυψη του ετήσιου βάρους εξυπηρέτησής του".
Ο υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι τα παραπάνω «θα έχουν ευεργετικές επιπτώσεις στο επίπεδο ρευστότητας, στις επενδύσεις, την απασχόληση, την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας που υφίσταται τις αρνητικές συνέπειες μιας βαθιάς μακροχρόνιας ύφεσης, η οποία άρχισε το 2009, πριν γίνει αντιληπτό από όλους όσους έπρεπε το μέγεθος της κρίσης και άρα του κινδύνου που διατρέχει η χώρα».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου