ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΑΛΑΣ : πλησιάζει το τέλος του ξενοδοχείου – συμβόλου, ελέω ΙΚΑ του κ. Σπυρόπουλου
Το τελευταίο διάστημα έχουν αναπτυχθεί έντονες διεργασίες γύρω από την τύχη ενός ιστορικού ξενοδοχείου – συμβόλου τής Θεσσαλονίκης. Το ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΑΛΑΣ, το οποίο....
στα τελευταία 35 και πλέον χρόνια έχει συνδέσει την ύπαρξή τού με ιστορικές στιγμές τής μεταπολιτευτικής ιστορίας τής Ελλάδας, είναι έτοιμο να κλείσει και οι δεκάδες εργαζόμενοι επί σειρά. ετών σε αυτό αντιμετωπίζουν το μαύρο φάσμα της ανεργίας.
Η ιστορία γύρω από τις περιπέτειες που πέρασε και περνά αυτό το ξενοδοχείο είναι μεγάλη και αρκετά επώδυνη για όσους εργάζονται ή παρέμειναν ως πελάτες τα παλιά αλλά και πρόσφατα χρόνια τής αίγλης του. Πριν από 5 χρόνια περίπου άρχισε να παίρνει τον κατήφορο τής υποβάθμισης τών προσφερόμενων υπηρεσιών, καθώς η λογική που κυριαρχούσε στην τότε διοίκηση ήταν η μεγιστοποίηση τού ενδεχόμενου κέρδους με τη συνδυασμένη αύξηση τών τιμών και την ελαχιστοποίηση τού λειτουργικού και μισθολογικού κόστους.
Πριν από μία διετία ανέτειλε ένα ελπιδοφόρο μέλλον μετά από ριζικές αλλαγές στις ανώτατες βαθμίδες του Ομίλου Δασκαλαντωνάκη. Συγχρόνως, όμως, είχε αρχίσει και η μαύρη περιπέτεια της χώρας με την έναρξη τής δημοσιονομικής και οικονομικής κρίσης. Μέσα στη συνεχώς επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση, το ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΑΛΑΣ άρχισε με επιτυχία την επίπονη προσπάθεια σημαντικής αναβάθμισης τών υπηρεσιών του. Σήμερα, όμως, βρίσκεται προ ενός μεγάλου προβλήματος: Αφενός τη διατήρηση τού υψηλού επιπέδου τών υπηρεσιών με όσο το δυνατόν χαμηλό κόστος ώστε να είναι δυνατή η επίτευξη εσόδων που θα εξασφαλίζουν την επιβίωσή του. Αφετέρου, ένα δυσοίωνο μέλλον τόσο λόγω τής ύφεσης, όσο και εξαιτίας τών συμβατικών του υποχρεώσεων έναντι του ιδιοκτήτη τού κτιρίου.
Το κτίριο, όπου στεγάζεται το ξενοδοχείο, ανήκε στο Ασφαλιστικό Ταμείο τών υπαλλήλων τού ΟΤΕ. Μετά την ενοποίηση τών Ταμείων, το κτίριο το “κληρονόμησε” το ΙΚΑ. Το ισχύον συμβόλαιο μίσθωσης στην εταιρεία τού ξενοδοχείου λήγει στις 13 Ιανουαρίου τού 2012 και ορίζει ως ετήσιο μίσθωμα το ποσό τών € 3.600.000.
Η εταιρεία κατήγγειλε τη σύμβαση στις 13 Οκτωβρίου 2011 έτσι ώστε να αρχίσει διαπραγματεύσεις για την ανανέωσή της με βασικό αίτημα τη μείωση του μισθώματος. Το ΙΚΑ ζήτησε, για να ανανεωθεί το μισθωτήριο συμβόλαιο, εγγυητική επιστολή για το ενοίκιο τών 3επόμενων ετών, όρος που δύσκολα μπορούσε να γίνει δεκτός από την εταιρεία, αλλά και από τις τράπεζες, ιδίως τώρα στην εποχή της βαθειάς ύφεσης. Επιπλέον, το ΙΚΑ σε συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου στις 26 Οκτωβρίου 2011 επήρε δύο αποφάσεις.
Πρώτον επέβαλε πρόστιμο (που δεν είναι γνωστό εάν προβλέπεται στη σύμβαση ή αν επιτρέπεται) ύψους περίπου 3,5 εκατομμυρίων επειδή η εταιρεία καθυστέρησε την καταβολή του ενοικίου του 2010 και του 2011.
Δεύτερο ξεκίνησε τη διαδικασία για την εξεύρεση συμβούλου, ο οποίος θα παραλάβει το κτίριο και θα ξεκινήσει τις διαδικασίες για την εξεύρεση, μέσω διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού, νέου ενοικιαστή και διαχειριστή του ξενοδοχείου, που θα αναλάβει και την υποχρέωση της ανακαίνισής του. Η εχθρική μάλιστα αντιμετώπιση της εταιρείας και του ξενοδοχείου από το ΙΚΑ συνεχίζεται καθώς, το βασικό ασφαλιστικό Ταμείο της χώρας ούτε καν που ενδιαφέρεται για την τύχη των εργαζομένων, προβλέποντας τουλάχιστον στην απόφασή του ο σύμβουλος να θέσει όρους τέτοιους που θα εξασφαλίζουν την υποχρέωση του νέου ενοικιαστή – διαχειριστή να προσλάβει το σημερινό προσωπικό.
Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν το ΙΚΑ έχει ήδη βρει κάποιον καινούργιο ενοικιαστή και κάνει τον διαγωνισμό για τα μάτια του κόσμου, ή όχι. Σε απάντησή του σε ερώτηση γιατί το ΙΚΑ δεν μειώνει το σημερινό μίσθωμα, ο Διοικητής του κ. Ρ. Σπυρόπουλος δήλωσε το εξής ανεκδιήγητο: «Εάν το μειώναμε όσο ζητούσε η εταιρεία κινδυνεύαμε να κατηγορηθούμε αργότερα για απιστία, επειδή όπως ξέρετε διαχειριζόμαστε δημόσιο χρήμα». Δηλαδή, εάν το ΔΣ του ΙΚΑ έπαιρνε μία απόφαση μείωσης του μισθώματος με την αιτιολογία να μπορέσει η εταιρεία να αντιμετωπίσει τη σημερινή κρίση και ύφεση, θα μπορούσε ποτέ να κατηγορηθεί για απιστία έναντι του κράτους;;; Και εάν τυχόν, με τη σημερινή φοβερή αβεβαιότητα, δεν μπορέσει να βρει νέο ενοικιαστή που να πληρώνει τουλάχιστον 3 εκατομμύρια τον χρόνο, αυτό δεν θα είναι απιστία και κακοδιαχείριση;; Και δεν θα προκαλούσε μεγαλύτερη ζημιά στο ΙΚΑ, αλλά και στην πόλη της Θεσσαλονίκης και τον τουρισμός τη βόρειο Ελλάδα;;
Λόγος, για τον οποίο υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι το ΙΚΑ μάλλον έχει βρει νέο ενοικιαστή. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, πριν από δύο μήνες περίπου είχαν επισκεφθεί το ξενοδοχείο εκπρόσωποι τουρκικού ομίλου, συνοδευόμενοι από εκπρόσωπο του Ταμείου. Δεν είναι γνωστό εάν κατέληξαν σε μία κάποια συμφωνία. Μία τέτοια εξέλιξη, πάντως, θα ήταν σκέτη ειρωνεία: Στην ελληνική πόλη όπου επί Οθωμανικού κράτους και τουρκοκρατίας είχε γεννηθεί ο Κεμάλ Ατατούρκ, 100 χρόνια μετά την απελευθέρωσή της, Τούρκοι να αναλάβουν τη διεύθυνση (και ίσως αργότερα να επιδιώξουν και την ιδιοκτησία) ενός ιστορικού ξενοδοχείου – συμβόλου για την πρωτεύουσα της Μακεδονίας.
Πηγές, τόσο του Δήμου Θεσσαλονίκης όσο και τής Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και φορείς τής πόλης, τονίζουν ότι οι Θεσσαλονικείς πάρα πολύ δύσκολα θα δεχθούν το κλείσιμο τού ξενοδοχείου “τους” για να μην γίνεται λόγος για μεταβίβασή του σε Τούρκους ελέω του ΙΚΑ του κ. Σπυρόπουλου. Ιδίως, όταν γνωρίζουν ότι και για το Λιμάνι τής Θεσσαλονίκης είχαν πριν από αρκετό καιρό εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής στην ιδιωτικοποίησή του και….. σκοπιανές εταιρείες!
ΣΝΕΒΕΜΠΕΤ
http://filotimia.blogspot.com/2011/11/blog-post_1698.html
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου