Συνέντευξη της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρας Μπακογιάννη, την Παρασκευή (18/11) στο briefingnews.gr και στον Νίκο Αρμένη.
Η κυβέρνηση Παπαδήμου πήρε ψήφο εμπιστοσύνης όμως σας άκουσα να χαρακτηρίζετε εφιαλτικό το έργο της. Θα πετύχει; Κι αν δεν πετύχει τι μας περιμένει;
Να ξεκινήσουμε λέγοντας ότι πρέπει να πετύχει. Δεν θέλω να μπω στη λογική της αποτυχίας διότι, κακά τα ψέματα, αν η κυβέρνηση Παπαδήμου αποτύχει σημαίνει ότι τότε οι όροι της 26ης Οκτωβρίου δεν θα υλοποιηθούν και δεν θα εφαρμοστεί η πολιτική η οποία αποφασίστηκε. Και αυτό θα σημάνει ότι η Ελλάδα κινδυνεύει με άτακτη χρεοκοπία.
Άρα, είναι καταδικασμένη να πετύχει......
αυτή η κυβέρνηση και γι'αυτό και οι ευθύνες όλων αυτών που συμμετέχουν αλλά και εκείνων που τη στηρίζουν είναι πάρα πολύ μεγάλες. Δεν θα γλιτώσει κανένας επικαλούμενος αύριο το πρωί τη δική του έλλειψη ευθύνης στην περίπτωση που ο κ. Παπαδήμος αποτύχει.
Έχετε πει πολλές φορές ότι πολιτικές δυνάμεις έχουν επενδύσει στη χρεοκοπία της χώρας. Πιστεύετε ότι υπάρχουν πολιτικοί οι οποίοι έχουν μεταφέρει τα χρήματά τους στο εξωτερικό και περιμένουν πράγματι να χρεοκοπήσει η χώρα; Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, είναι πάρα πολύ σοβαρό...
Όχι. Πιστεύω ότι υπάρχουν συμφέροντα οικονομικά τα οποία πιστεύουν ότι μπορούν τη δική τους χρεοκοπία να την καλύψουν με τη χρεοκοπία της χώρας. Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν πολιτικοί που έχουν οικονομικά συμφέροντα. Υπάρχουν όμως πολιτικοί οι οποίοι θεωρούν ότι θα έχουν κομματικά οφέλη από την αποτυχία της οποιασδήποτε κυβέρνησης. Και μέσα σε αυτό, και της κυβέρνησης Παπαδήμου.
Πως απαντάει η Ντόρα Μπακογιάννη σ' αυτούς που λένε ότι αυτή η κυβέρνηση ήρθε για να ικανοποιήσει τους αριθμούς και όχι τους ανθρώπους;
Είναι πολύ εύκολο να το λες. Όταν όμως το λες, θα πρέπει να μπορείς να υποστηρίξει ότι υπάρχει μια άλλη πολιτική η οποία θα διασφαλίζει το εισόδημα, κυρίως των μικρών και των μεσαίων, καλύτερα. Δυστυχώς έχουμε δύο επιλογές.
Η μία δύσκολη, και είναι αυτή που υποστηρίζουμε, και η άλλη καταστροφική. Και η καταστροφική θα είναι η Ελλάδα να χρεοκοπήσει διότι τότε ο μικρός και ο μεσαίος θα δουν τα χρήματά τους να εξανεμίζονται με έναν ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, το σπιτάκι που με χίλια βάσανα και πολλά δάνεια αγοράσανε να μηδενίζεται η αξία τους, και τα όποια περιουσιακά στοιχεία της χώρας να κοστίζουν το 1/50 της τιμής τους. Αυτή είναι η καταστροφή και αυτή προσπαθούμε και πρέπει να αποφύγουμε.
Βεβαίως θέλω ξεκάθαρα να πω ότι και η κυβέρνηση Παπαδήμου θα πρέπει να διορθώσει πολιτικές που αποφάσισε η κυβέρνηση Παπανδρέου, οι οποίες εξόντωσαν το μικρό και το μεσαίο επαγγελματία στην Ελλάδα.
Ξέρετε ο κόσμος ούτε πολυκαταλαβαίνει τι σημαίνει PSI ή τι σημαίνει EFSF και δεν τον πολυνοιάζει κιόλας. Τον νοιάζει πότε θα σταματήσουν να λιγοστεύουν τα ευρώ στην τσέπη του, πότε θα σταματήσουν να μπαίνουν λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πότε θα φρενάρει αυτό το κύμα ανεργίας που παρατηρείται. Έχετε απάντηση πότε θα σταματήσει αυτή η καταστροφική πορεία της οικονομίας;
Εάν η πολιτική η οποία θα ακολουθηθεί συνεχίσει να είναι αυτή των προηγούμενων ετών θα αργήσει. Εάν συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι να αποκτήσει η Ελλάδα ένα μικρό δημόσιο τομέα και να έχει καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία, και μόνο αυτό να έχει γίνει, θα δημιουργηθούν καινούργιες θέσεις εργασίας. Όταν όμως σήμερα για να ανοίξεις ένα απλό μαγαζί, ένα ζαχαροπλαστείο, χρειάζεσαι το λιγότερο κάτι μεταξύ έξι μηνών και ενός έτους, δεν έχεις καμία ελπίδα. Πρέπει λοιπόν να αλλάξει το κράτος. Αν δεν αλλάξει το κράτος δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε αυτό το οποίο πιστεύουμε και υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ.
Χρονοδιάγραμμα έχετε;
Αν το πρόγραμμα εφαρμοστεί σωστά – δεν εξαρτάται από εμένα – αλλά αν εφαρμοστεί σωστά από τα μέσα του 2012 μπορεί να υπάρξει πια πραγματικό φως στην άκρη του τούνελ.
Ο Αντώνης Σαμαράς είπε από το βήμα της Βουλής ότι όσοι επιδιώκουν επιμήκυνση της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου στην ουσία την υπονομεύουν. Εσείς νομίζω λέτε το αντίθετο. Το ΠΑΣΟΚ λέει κάτι άλλο και τα κόμματα της αριστεράς έχουν τη δική τους άποψη. Τελικά πότε πρέπει να γίνουν εκλογές γιατί θα συμφωνήσετε κι εσείς ότι κάποια πρέπει να εκφραστεί και με την ψήφο του ο λαός...;
Προσωπικώς θα επιθυμούσα να γίνουν εκλογές αύριο αν κοίταζα το συμφέρον της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Ξέρω όμως κάτι καλά. Ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν με την πλήρη βεβαιότητα ότι θα εκταμιευθούν τα 130 δις. Για να είμαστε πλήρως βέβαιοι επ'αυτού, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί αυτό το περίπλοκο πρόγραμμα που μιλάμε για τα «κουρέματα» και τα σχετικά. Αυτό θα είναι τέλος Φεβρουαρίου, τέλος Μαρτίου, τι είναι ο κάβουρας, τι είναι το ζουμί του, η ουσιαστική βούληση του ελληνικού λαού θα εκφραστεί μέσα στην άνοιξη του 2012.
Η διαπραγμάτευση πάντως για το «κούρεμα» δεν έχει ξεκινήσει καλά. Ζητάνε υψηλά επιτόκια...
Βέβαια δεν έχει ξεκινήσει καλά και δεν θα ξεκινήσει και καλά όσο συνεχώς το μόνο πράγμα το οποίο γίνεται από τα κόμματα είναι να υπονομεύεται μία κυβέρνηση πριν καλά καλά αρχίσει να κυβερνάει.
Είπατε ότι θα ήταν προς το συμφέρον της Δημοκρατικής Συμμαχίας να γίνουν εκλογές ακόμα και αύριο. Από που εκπορεύεται αυτή η αισιοδοξία και η βεβαιότητα ότι το κόμμα σας θα είναι η έκπληξη των εκλογών όταν στις δημοσκοπήσεις δεν καταφέρνει να ξεπερνά το 3%;
Κατ' αρχήν ήδη το ξεπερνάει το 3%. Αλλά εγώ κύριε Αρμένη έχω επαφή με ολόκληρη την Ελλάδα. Ξέρω πάρα πολύ καλά πόσος κόσμος αρνείται, δεν θέλει να απαντήσει στις δημοσκοπήσεις. Γενικώς κυριαρχεί η αρνητική τάση απέναντι στην πολιτική.
Βλέπω από την άλλη μεριά όμως έναν καθημερινά αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων οι οποίοι εντάσσονται στη Δημοκρατική Συμμαχία και δίνουν μάχη για τη Δημοκρατική Συμμαχία ακριβώς επειδή είναι κάτι διαφορετικό από τα υπάρχοντα κόμματα μέχρι σήμερα. Είναι μια καινούργια πολιτική δύναμη που τόλμησε να πει αλήθειες, που τόλμησε πρώτη να μιλήσει για την ανάγκη εθνικής συνεννόησης, που τόλμησε πρώτη να υπερασπιστεί τη θέση της υπέρ μιας κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, που είπε πράγματα τα οποία σήμερα πλέον έγιναν πραγματικότητα και που δεν θέλει να το βάλει κάτω γιατί πιστεύει τεκμηριωμένα ότι εμείς οι Έλληνες μπορούμε να ξανασταθούμε όρθιοι και περήφανοι.
Δεν είναι το DNA των Ελλήνων προβληματικό όπως έχω κουραστεί να λέω σε όλους τους συναδέλφους σας στο εξωτερικό. Διότι οι Έλληνες έχουμε αποδείξει σε ολόκληρο τον κόσμο ότι μπορούμε να προκόψουμε και να δημιουργήσουμε. Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι το κράτος, εμείς, το πολιτικό σύστημα. Ε, αυτό η Δημοκρατική Συμμαχία έχει δεσμευτεί να αλλάξει.
Σας άκουσα να κάνετε κριτική για το πολυμελές υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Παπαδήμου. 6 εκ των 49 μελών είναι από τη ΝΔ και 4 από τον ΛΑ.ΟΣ. Αυτό είναι κυβέρνηση εθνικής ενότητας και αν δεν είναι γιατί της δώσατε ψήφο εμπιστοσύνης;
Το πολυμελές σχήμα ανέδειξε την παθογένεια και την αντίληψη των κομμάτων που την υποστηρίζουν. Πρέπει να σας πως ότι ζήλεψα τρομερά την κυβέρνηση Μόντι στην Ιταλία γιατί οι άνθρωποι έχουν πολιτική κουλτούρα συνεργασίας και όταν λένε ότι στηρίζουν μια κυβέρνηση το εννοούν. Και βάλανε στην άκρη τα αρχικά τους κομματικά συμφέροντα και στηρίξανε μια κυβέρνηση.
Στην Ελλάδα επειδή δεν έχουμε πολιτική κουλτούρα συνεργασιών και τώρα προσπαθούμε να αποκτήσουμε, έχουμε το παρανοϊκό φαινόμενο το μεν ΠΑΣΟΚ να ξεκινήσει τη μάχη της διαδοχής του λες και αυτό είναι το μείζον πρόβλημα της ελληνικής ζωής σήμερα. Η δε Ν.Δ να θέλει με πάθος να συγκυβερνήσει αντιπολιτευόμενη και να αντιπολιτευτεί συμπολιτευόμενη. Αυτό ξεπερνά την απλή και κοινή λογική των πολιτών. Έτσι καταλήξαμε σε αυτό το απερίγραπτο σχήμα, το οποίο είναι αναμφισβήτητα πολύ μεγάλο, θα δυσκολέψει πολύ τον κ. Παπαδήμο αλλά εγώ έδωσα ψήφο εμπιστοσύνης διότι πιστεύω ότι είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Ο κ. Παπαδήμος δεν θα έπρεπε να έχει επιβάλλει ένα πιο ολιγομελές σχήμα;
Νομίζω θα έπρεπε.
Στις τελευταίες συνεντεύξεις σας λέτε ότι σας έκανε χάρη ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος, σύμφωνα με όσα σας είπε ο Γιώργος Παπανδρέου, έθεσε βέτο για τη συμμετοχή της Δημοκρατικής Συμμαχίας στη νέα κυβέρνηση. Γιατί το λέτε αυτό; Δεν θέλατε να αναλάβετε ευθύνες;
Δεν υπήρχε θέμα μη ανάληψης ευθυνών. Εμείς αναλάβαμε ευθύνες χωρίς να μας το ζητήσει κανείς δίνοντας τη ψήφο εμπιστοσύνης, επιλέγοντας αυτή την πολιτική. Στη ζωή μου ποτέ δεν έχω φοβηθεί τις ευθύνες. Αλλά για να είμαι και τελείως ειλικρινής δεν θα ήμουν και καθόλου ευτυχής να δω ένα στέλεχος της Δημοκρατικής Συμμαχίας 50ο υπουργό σε μια κυβέρνηση. Και επειδή δεν έχω μάθει να μην τηρώ το λόγο μου, όταν δίνω ένα χρόνο μάχη, ήταν πολύ δύσκολο να πω ότι η Δημοκρατική Συμμαχία δεν συμμετέχει σε μια τέτοια προσπάθεια. Γι'αυτό είπα ότι χρωστάω χάρη στον κ. Σαμαρά.
Τα αρχηγικά κόμματα πιστεύετε ότι τελειώνουν μαζί με το πολιτικό σκηνικό έτσι όπως το ξέραμε;
Ναι. Νομίζω ότι τελειώνουν με τον κ. Παπανδρέου και τον κ. Σαμαρά.
Και πως δείχνει στην πράξη η Δημοκρατική Συμμαχία ότι δεν είναι αρχηγικό κόμμα όταν, νομίζω και διορθώστε με αν κάνω λάθος, δεν έχουν αναδειχθεί άλλα στελέχη πέραν της Προέδρου;
Έχουν αναδειχθεί πολλά στελέχη. Παλεύουμε δυστυχώς με τις μιντιακές λογικές. Για να σπάσεις το φράγμα της αναγνωρισιμότητας, πρέπει να κάνεις κανένα φόνο, να βγεις γυμνός στο Σύνταγμα...κάτι τέτοιο. Τα νέα λοιπόν στελέχη όταν προσπαθούν να βγουν στην τηλεόραση, αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα.
Τώρα όμως με την κρίση, πρέπει να πω και νομίζω μπορείτε να το δεχθείτε κι εσείς, ότι βγήκαν πολλά νέα στελέχη της Δημοκρατικής Συμμαχίας και εκπλήξανε μάλιστα διότι ο πολύς κόσμος δεν τους ήξερε. Δεν ήξερε τον πολιτικό τους λόγο και ευχαριστήθηκα πάρα πολύ διότι φάνηκε ότι υπάρχει νέος και ώριμος κόσμος αποφασισμένος για τη μάχη.
Σας άκουσα να μιλάτε με πολύ καλά λόγια για το Σωτήρη Χατζηγάκη ο οποίος σε συνέντευξή του δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ένταξής του στη Δημοκρατική Συμμαχία. Να περιμένουμε εξελίξεις;
Κοιτάξτε ότι πρέπει να περιμένετε ευρύτερες και γενικότερες εξελίξεις. Διότι θα υπάρξουν. Στα κόμματα σήμερα υπάρχει μεγάλη αναστάτωση. Το πολιτικό σύστημα όπως το ξέραμε έχει εκπνεύσει. Η μετάβαση στο νέο είναι πάντοτε επώδυνη και δύσκολη. Το νέο γεννιέται και έρχεται διότι οι άνθρωποι αλλάζουν απόψεις με την έννοια ότι κατασταλάζουνε. Ιεραρχούν σωστά, αντιλαμβάνονται τους κινδύνους. Και μέσα σε αυτό το σύστημα θα υπάρξουν ευρύτερες ανακατατάξεις.
Για το Σωτήρη Χατζηγάκη έχω μόνο καλά λόγια να πω. Εγώ δεν ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων οι οποίοι αλλάζουν απόψεις για τους ανθρώπους, πόσο μάλλον για στελέχη με τα οποία έχω συνεργαστεί για πάρα πολλά χρόνια. Ο Σωτήρης Χατζηγάκης είναι ένας κεντρογενής πολιτικός, μετριοπαθής, ένας άνθρωπος που έχει γράψει δύο βιβλία, έχει προβληματιστεί πάρα πολύ για την πολιτική ζωή του τόπου και ο λόγος του, ακόμα και πολύ παλιά στη ΝΔ, ήταν πάντοτε ένας λόγος εκσυγχρονιστικός. Άρα μετά βεβαιότητος είναι ένας άνθρωπος με τον οποίο η Δημοκρατική Συμμαχία μπορεί να συνεργαστεί και θα επιθυμούσε να συνεργαστεί.
Έχετε μιλήσει μαζί του μετά τη διαγραφή του;
Βεβαίως.
Το συζητήσατε αυτό;
Όχι ακόμα. Σιγά σιγά.
"Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΗΣ Ν.Δ."
Υπάρχουν κι άλλα στελέχη στη ΝΔ με κεντρογενείς ιδέες που θα μπορούσαν να ενταχθούν στη Δημοκρατική Συμμαχία και πως απαντάτε σε αυτούς που λένε ότι στο παρασκήνιο η Ντόρα Μπακογιάννη επιδιώκει τη διάσπαση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης;
Δεν χρειάζεται να επιδιώξω κάτι το οποίο έχει πετύχει ο κ. Σαμαράς.
Κάνατε κριτική για τις διαγραφές στη ΝΔ. Να κάνω ένα υποθετικό ερώτημα. Αν στην ψηφοφορία στη Βουλή για τη δανειακή σύμβαση δικός σας βουλευτής διαφοροποιηθεί και καταψηφίσει δεν θα διαγραφεί;
Η διαγραφή σε εμάς είναι μια πάρα πολύ δύσκολη υπόθεση. Για να διαγραφεί κάποιος από τη Δημοκρατική Συμμαχία πρέπει πρώτα απ'όλα να συνεδριάσουν πολλά όργανα, δεύτερον έχει ο ίδιος τη δυνατότητα να εξηγήσει τις θέσεις του και το καταστατικό μας βασικά επιτρέπει διαγραφές μόνο για λόγους ηθικής τάξεως. Δηλαδή αν κάποιος παραβεί τους νόμους της ηθικής.
Είναι όμως καταπληκτικό και ξεπερασμένο ως αντίληψη ότι – και φαίνεται αν θέλετε και στον τρόπο με τον οποίο κυριαρχείται η ΝΔ – ότι εγώ διαγράφην διότι ψήφισα το μνημόνιο και διαγράφην και από το κόμμα μέσα σε δύο ώρες και άλλος συνάδελφος διεγράφη από την Κ.Ο και μένει στο κόμμα επειδή δεν έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση που επέλεξε το κόμμα. Αυτό δείχνει τη φτήνια επιχειρημάτων και πολιτικού λόγου που υπάρχει σήμερα στη Ν.Δ και είναι κρίμα για μια τέως μεγάλη παράταξη.
Έχετε θίξει το θέμα του πολιτικού χρήματος. Αν το κόμμα σας μπει στη Βουλή δεν θα πάρει τα χρήματα που θα δικαιούται από την κρατική χρηματοδότηση;
Θα τα πάρει αλλά ελπίζω πως θα τα πάρει πάρα πολύ μειωμένα. Διότι θεωρώ ότι τα ποσά που έχουν δοθεί στα κόμματα δεν δικαιολογούνται από την απλή παρουσία των κομμάτων στο δημόσιο βίο. Ταυτόχρονα θέλω να είμαι ξεκάθαρη. Δεν μπορείς σήμερα να ζητάς από το συνταξιούχο των 550 ευρώ να δώσει 100 ευρώ και να μείνει με 450 και εσύ ως πολιτικό κόμμα να μη θεωρείς ότι είναι απολύτως απαραίτητο να μειωθεί κάθετα το κρατικό χρήμα το οποίο δίδεται στα κόμματα. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι ένας μικρός επιχειρηματίας ο οποίος χρειάζεται δάνειο για να σώσει την επιχείρησή του, για να μπορέσει να κρατήσει θέσεις εργασίας, δεν παίρνει δάνειο και τα κόμματα παίρνουν από την Τράπεζα Αττικής. Προχθές το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και δεν ξέρω αν πήρε και κανένας άλλος γιατί σε κάποιο σκοτεινό δωμάτιο έγινε συμφωνία μεταξύ των κομμάτων τα οποία κατά τα λοιπά βρίζονται στο προσκήνιο. Αυτές είναι οι αθλιότητες της πολιτικής. Εγώ τις έχω ζήσει πολλά χρόνια και όποιος πει ότι τώρα τα ανακάλυψε η Ντόρα, η απάντηση μου προκαταβολικώς είναι ότι όχι, δεν τα ανακάλυψα τώρα. Τρεις φορές, σε τρία συνέδρια της ΝΔ έχω δώσει μάχη για αυτά.
Με δεδομένο ότι υπήρξατε υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Καραμανλή και με δεδομένο ότι βουλευτής σας αποκάλεσε τον πρώην πρωθυπουργό χρυσή εφεδρεία ποια είναι η δική σας θέση; Ο Κώστας Καραμανλής μπορεί να επιστρέψει σε κεντρικό ρόλο στην πολιτική σκηνή;
Κοιτάξτε στην πολιτική ουδείς γνωρίζει τι πραγματικά μπορεί να γίνει στο μέλλον. Παίρνω τα λόγια των πολιτικών τοις μετρητοίς σε αντίθεση με πολλούς ανθρώπους και οι δηλώσεις του κ. Καραμανλή δεν επιτρέπουνε τέτοιου είδους εικασίες.
Υπάρχει πολιτική απόφαση στην πολιτική σας διαδρομή για την οποία μετανοιώσατε;
Ναι. Η στρατηγική και η σιγουριά που είχα στην εσωκομματική μάχη ήταν λάθος.
Αν γυρίσουμε το χρόνο πίσω πριν 20 χρόνια όταν μπήκατε στην πολιτική. Αν τότε ξέρατε τι θα επακολουθούσε θα το ξανακάνατε; Θα μπαίνατε ξανά στον πολιτικό στίβο;
Κύριε Αρμένη εγώ μπήκα βαριά τραυματισμένη στην πολιτική. Δεν ήταν μία κανονική περίοδος. Μπήκα χωρίς να ξέρω καλά καλά τι κάνω. Όχι ότι δεν ήξερα την πολιτική αλλά φοβόμουν πάρα πάρα πολύ την έκθεση στον κόσμο όσο κι αν αυτό φαίνεται περίεργο σήμερα. Μπήκα τότε με στόχο να δικαιώσω τη μνήμη του Παύλου Μπακογιάννη. Νομίζω ότι αυτό το πέτυχα. Η Ευρυτανία έγινε αυτό που ο Παύλος Μπακογιάννης ονειρευότανε με τις πολλές ανάγκες που έχει και σήμερα αλλά πάντως έγιναν πολλά πράγματα. Τότε μπήκα ακούσια αλλά ποτέ δεν παραπονέθηκα για την πολιτική. Σήμερα ξέρω πάρα πολύ καλά και συνειδητά ότι κάνω πολιτική γιατί το πιστεύω.
Δεν είμαι από τους πολιτικούς που πιστεύουν ότι έχουν γεννηθεί και τους χρωστάει ο κόσμος, η ζωή, η ιστορία να τους δικαιώσει. Εμένα, αν θέλω κάτι, είναι κάποια στιγμή αυτός ο λαός τον οποίο υπηρετώ να τον δω σε καλύτερη μοίρα όπως είδα σε καλύτερη μοίρα την Ευρυτανία.
Ξέρετε, θα συμφωνήσετε μαζί μου, ότι καλώς κακώς ο κόσμος πιστεύει ότι οι πολιτικοί λένε ψέματα...
Ε, βέβαια.
Έχετε πει κάτι για το οποίο ξέρατε ότι δεν ήταν 100% αληθές;
Όχι. Έχω κάνει λάθη έτσι, δεν υπάρχουν αλάνθαστοι άνθρωποι. Δεν έχω πει συνειδητά ψέματα. Και γι'αυτό, παρά τις τεράστιες επιθέσεις που έχω δεχθεί από πολλούς, δεν έχουν μπορέσει να μου βρουν, μετά από 20 χρόνια που δίνω συνεντεύξεις, ένα απόσπασμα για το οποίο να πω σήμερα ότι ντρέπομαι. Έχω κάνει λάθη αλλά δεν έχω ντραπεί ποτέ για αυτά τα οποία έχω κάνει.
Τι θα λέγατε σε ένα νέο ο οποίος θα ήταν έτοιμος να μεταναστεύσει στην Αυστραλία και αντί να παίρνει μισθό 700 ευρώ να παίρνει 3.000 ευρώ;
Θα του έλεγα ότι τον καταλαβαίνω. Έχω κάνει αυτό το πράγμα. Ξέρω τι θα πει. Όταν κάποτε ήμουν φοιτήτρια, ήμουν κοινωνική λειτουργός στη Γερμανία με το πρώτο κύμα της μετανάστευσης τότε το 1973. Αλλά θα του έλεγα ότι και να φύγει να ξέρει ότι δύο-τρία χρόνια πρέπει οπωσδήποτε να ξαναγυρίσει.
Κυρία Πρόεδρε σας ευχαριστώ πολύ για αυτή τη συνέντευξη
Εγώ σας ευχαριστώ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου