ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ...dunamitis @gmail.com...24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο...

Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2011

ΗΠΑ προς Ιράν: «Μην τολμήσετε να αποκλείσετε τα στενά του Ορμούζ» Από εκεί διέρχεται το 40% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου

«Το να αποκλείσουμε τα στενά του Ορμούζ είναι, όπως λένε οι Ιρανοί, πιο εύκολο κι από το να πιεί κανείς ένα ποτήρι νερό» δήλωσε ο ναύαρχος Σαγιαρί, αρχηγός...
του ιρανικού πολεμικού ναυτικού


Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής προειδοποίησαν το Ιράν να μην τολμήσει να επιχειρήσει τον απκλεισμό των Στενών του Ορμούζ, από τα οποία διέρχεται το 40% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.

Το θεοκρατικό καθεστώς της Τεχεράνης απείλησε δύο φορές, μία την Τρίτη δια του ιρανού αντιπροέδρου Μοχάμεντ Ρεζά Ραχιμί και μία σήμερα διά του ναυάρχου Χαμπιμπολάχ Σαγιαρί, αρχηγού του ιρανικού πολεμικού ναυτικού, ότι τα στενά μπορούν να αποκλειστούν εάν η διεθνής κοινότητα επιβάλλει νέες κυρώσεις με αφορμή το ανεξέλεγκτο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

«Εάν χρειαστεί, το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό θα είναι έτοιμο να δράσει. Η ελεύθερη διακίνηση αγαθών και υπηρεσιών από τα Στενά του Ορμούζ είναι ζωτικής σημασίας για την τοπική και παγκόσμια ευημερία» δήλωσε η Ρεμπέκα Ρέμπαριτς, εκπρόσωπος του Πέμπτου Στόλου των ΗΠΑ ο οποίος επιχειρεί στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή.

Τα στρατηγικής σημασίας Στενά του Ορμούζ συνδέουν τον Περσικό Κόλπο - και τα πετρελαιοπαραγωγά κράτη του Μπαχρέιν, του Κουβέιτ, του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων - με τον Ινδικό Ωκεανό.

Με αφορμή ναυτικά γυμνάσια που επιχειρεί αυτές τις μέρες το Ιράν στη Θάλασσα του Ομάν, κοντά στα Στενά του Ορμούζ, ο ναύαρχος Σαγιαρί δήλωσε σε δημοσιογράφους : «Το να αποκλείσουμε τα στενά του Ορμούζ είναι, όπως λένε οι Ιρανοί, πιο εύκολο κι από το να πιεί κανείς ένα ποτήρι νερό. Εϊναι πραγματικά εύκολο. Ομως αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ανάγκη να τα αποκλείσουμε γιατί ελέγχουμε την Θάλασσα του Ομάν και έτσι μπορούμε να ελέγχουμε και τη κίνηση των πλοίων».

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Μαρκ Τόνερ, είχε εκφράσει την άποψη ότι «οι ιρανικές απειλές για τα Στενά είναι απλώς άλλη μία προσπάθεια να αποσπατεί η προσοχή από το πραγματικό πρόβλημα, που είναι η συνεχιζόμενη άρνηση του Ιράν να ανταποκριθεί στις διεθνείς του υποχρεώσεις ως προς το πυρηνικό του πρόγραμμα».