Στις 5 Δεκεμβρίου θα γνωστοποιήσει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης την απόφασή του, για την προσφυγή της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας κατά της Ελλάδας σχετικά με το «βέτο», που θεωρεί...
ότι άσκησε η Αθήνα στην ένταξη της στο ΝΑΤΟ, το 2008.
Λίγους μήνες μετά, την ομόφωνη απόφαση της Συνόδου του ΝΑΤΟ, να μην ενταχθεί η ΠΓΔΜ στη βορειοατλαντική συμμαχία, τον Απρίλιο του 2008, τα Σκόπια κατέθεσαν στις 17 Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου, προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, κατηγορώντας την Αθήνα ότι είχε παραβιάσει το άρθρο 11 παράγραφος 1 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995.
Στο εν λόγω άρθρο, υπάρχει η πρόβλεψη η Αθήνα να «μην φέρνει αντιρρήσεις» στην είσοδο της γειτονικής χώρας σε διεθνείς οργανισμούς, με τη χρήση της προσωρινής τους ονομασίας.
Μάλιστα, τότε, είχε ανοίξει μια δημόσια συζήτηση για το εάν οι αντιρρήσεις, που έθεσε η Ελλάδα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ήταν βέτο ή όχι. Πάντως, ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είχε σπεύσει να μιλήσει για βέτο. Ωστόσο, ειδικά μετά τη προσφυγή της ΠΓΔΜ εναντίον της Ελλάδας, η λέξη «βέτο» ήταν πλέον απαγορευτική, προκειμένου να αποφευχθεί μια καταδικαστική απόφαση για την Αθήνα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου