Βαριές «καμπάνες», έως 21 έτη κάθειρξης, έριξε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης...
στα μέλη κυκλώματος παρασκευής και λαθρεμπορίας τσιγάρων που αποκαλύφθηκε το Σεπτέμβριο του 2010 στη Χαλκιδική.
Ανάμεσα στους καταδικασθέντες σε πολυετείς ποινές κάθειρξης περιλαμβάνονται δύο ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. και ένας....
ιδιοκτήτης εταιρείας σεκιούριτι, που θεωρείται «εγκέφαλος» της σπείρας, που οδηγήθηκαν στη φυλακή.
Αναλυτικότερα το δικαστήριο επέβαλε:
*21 έτη κάθειρξης στον «ιθύνοντα νου» της σπείρας, τον 55 ιδιοκτήτη εταιρείας σεκιούριτι
*9 έτη κάθειρξης σε τρεις κατηγορουμένους και συγκεκριμένα στον πρώην διοικητή του τμήματος Κασσάνδρειας, στον 37χρονο ιδιοκτήτη καταστήματος ηλεκτρονικών παιχνιδιών και στον 50χρονο έμπορο
*8 έτη κάθειρξης στον πρώην διοικητή Ασφάλειας του Πολύγυρου
Όλοι οι παραπάνω οδηγήθηκαν σε σωφρονιστικά καταστήματα για να εκτίσουν τις ποινές τους, καθώς το δικαστήριο δεν χορήγησε ανασταλτικό χαρακτήρα στις εφέσεις των καταδικασθέντων.
Επίσης, το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου μόνο στους δύο ανώτερους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ.
Ακόμη, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αθώωσε τέσσερις κατηγορουμένους, ενώ επέβαλε ποινές από 3 χρόνια φυλάκισης με αναστολή έως και 7 χρόνια κάθειρξη στους υπόλοιπους κατηγορουμένους που σύμφωνα με το κατηγορητήριο είχαν περιφερειακούς ρόλους στην εγκληματική οργάνωση.
Οι καταδικασθέντες κρίθηκαν κατά περίπτωση ένοχοι για τα αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της λαθρεμπορίας, της πλαστογραφίας, της κατάχρησης εξουσίας, της απόπειρας ανθρωποκτονίας, της οπλοχρησίας και της οπλοφορίας.
Μάλιστα, σε όσους κρίθηκαν ένοχοι για λαθρεμπορία επιβλήθηκε από το δικαστήριο και χρηματική ποινή 5,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Η πολυμελής εγκληματική οργάνωση, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, παρήγαγε και προώθησε σε αγορές της δυτικής Ευρώπης πάνω από 20 εκ. λαθραία τσιγάρα, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη, ενώ η ζημιά για το ελληνικό δημόσιο από διαφυγόντες δασμούς ξεπέρασε τα πέντε εκατομμύρια ευρώ.
Η δίκη διήρκησε δύο εβδομάδες και κατά την απολογία του, ο 55χρονος «εγκέφαλος» του κυκλώματος λαθρεμπορίας αρνήθηκε τις σε βάρος του αποδιδόμενες πράξεις.
Ισχυρίστηκε -μεταξύ άλλων- ότι πρόθεσή του ήταν να λειτουργήσει νόμιμο εργοστάσιο παρασκευής τσιγάρων και ισχυρίστηκε ότι είχε ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες αδειοδότησης.
Ανάλογοι ήταν και οι ισχυρισμοί του πρώην διοικητή Ασφαλείας του Πολυγύρου, που παραδέχθηκε ότι είχε σχέσεις με τον 55χρονο σε σημείο, μάλιστα, που μετά τη συνταξιοδότησή του σκόπευε να συνεργαστεί μαζί του στον τομέα ασφαλείας του εργοστασίου.
Στη δίκη παρέστησαν, ως πολιτικοί ενάγοντες, εκπρόσωποι της καπνοβιομηχανίας Philip Morris, καθώς, ανάμεσα στα κατασχεθέντα φορτία των λαθραίων τσιγάρων, συγκαταλέγονταν μεγάλες ποσότητες απομιμήσεων της εν λόγω μάρκας.
Η δράστη του κυκλώματος τέθηκε στο στόχαστρο των οικονομικών διωκτικών αρχών περίπου ένα χρόνο πριν την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, με αφορμή σχετική πληροφορία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).
Είχε προηγηθεί ο εντοπισμός παράνομου φορτίου τσιγάρων στη Γερμανία. Έτσι ξεκίνησαν πολύμηνες έρευνες των ελληνικών αρχών, οι οποίες, μέσα και από παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, που έφθασαν στη Χαλκιδική.
Το κύκλωμα είχε στήσει αρχικά εργοστάσιο στη Σίβηρη Χαλκιδικής το οποίο, ωστόσο καταστράφηκε από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε από βραχυκύκλωμα, λίγους μήνες πριν τη σύλληψη των εμπλεκόμενων.
Λίγο αργότερα έστησαν δεύτερο εργοστάσιο σε αγροτική περιοχή της Νέας Φώκαιας που όμως λειτούργησε μόλις μία μέρα καθώς ακολούθησε η έφοδος των αστυνομικών και η σύλληψη των μελών του κυκλώματος.
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 16-3-2012 από directNEWS.g
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου