Στα ίχνη κυκλώματος που «ξεπλένει μαύρο χρήμα» εκατομμυρίων ευρώ με εικονικά κερδισμένα δελτία του ΟΠΑΠ βρίσκεται το ΣΔΟΕ και συντάσσει πόρισμα-καταπέλτη για εκατοντάδες φορολογουμένους, που σε συνεργασία με ...
υπαλλήλους και πράκτορες εμπορεύονταν βεβαιώσεις κερδών για.....
υπαλλήλους και πράκτορες εμπορεύονταν βεβαιώσεις κερδών για.....
να δικαιολογήσουν παχυλά εισοδήματα από παράνομες δραστηριότητες και να αποφύγουν το πόθεν έσχες και τα τεκμήρια.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ έπειτα από διασταυρώσεις στοιχείων εντόπισαν ελεύθερους επαγγελματίες (γιατρούς, δικηγόρους κ.ά.), καθώς και επιχειρηματίες οι οποίοι αγόραζαν έναντι αδράς αμοιβής από πράκτορες κερδισμένα δελτία του ΟΠΑΠ μεγάλης αξίας, που σε ορισμένες περιπτώσεις έφθαναν και το ένα εκατομμύριο ευρώ, και τα εμφάνιζαν στις φορολογικές τους δηλώσεις για να καλύψουν αφανή και παράνομα εισοδήματα.
Σε όλη την Ελλάδα
Στέλεχος του ΣΔΟΕ έλεγε χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για εκατοντάδες φορολογουμένους, από τους οποίους οι δέκα εμφάνιζαν κέρδη από 500.000 μέχρι και 1.000.000 ευρώ ο καθένας. Μάλιστα, ορισμένοι από αυτούς με βάση τα κερδισμένα δελτία που προσκόμιζαν φέρονταν να έχουν «παίξει» την ίδια ημέρα σε πρακτορεία διαφόρων περιοχών της χώρας, κάτι που είναι πρακτικά αδύνατον.
Σύμφωνα με ευρήματα του ΣΔΟΕ, ελεύθερος επαγγελματίας εμφάνισε στη φορολογική του δήλωση κέρδη 800.000 ευρώ με πλήθος βεβαιώσεων από πρακτορεία του ΟΠΑΠ στον Πειραιά, στη Λαμία, στα Τρίκαλα, στην Αμφισσα και στη Θεσσαλονίκη και που ο έλεγχος αποκάλυψε ότι αντιστοιχούσαν σε δελτία που είχαν παιχθεί... με διαφορά ωρών.
Αλλος φορολογούμενος εμφάνισε στην Εφορία βεβαίωση ότι είχε κερδίσει 500.000 ευρώ, αλλά οι διασταυρώσεις στοιχείων έδειξαν ότι το συγκεκριμένο δελτίο ανήκε σε άλλον παίκτη. Οπως περιγράφουν στελέχη του ΣΔΟΕ, το κύκλωμα εκμεταλλευόμενο το παραθυράκι της ανωνυμίας των δελτίων έπαιρνε από το πρακτορείο, με το αζημίωτο βέβαια, βεβαίωση για κερδισμένο δελτίο και το χρησιμοποιούσε για να δικαιολογήσει αγορές περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας, υψηλές καταθέσεις στις τράπεζες και πολυτελή τεκμήρια διαβίωσης, όπως αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής και άλλα, τα οποία απέκτησε με «μαύρο χρήμα».
Με αυτόν τον τρόπο οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι γλίτωναν φόρους χιλιάδων ευρώ, αφού για παράδειγμα κάποιος που εμφάνιζε κέρδη 500.000 ευρώ από τον ΟΠΑΠ δεν κατέβαλλε ούτε ένα ευρώ φόρο, ενώ με βάση τη κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων θα έπρεπε να φορολογηθεί με συντελεστή 45% και να πληρώσει 225.000 ευρώ.
Σύμφωνα με το ΣΔΟΕ, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που κατά τον έλεγχο φορολογουμένων που εμφανίζουν μεγάλες διαφορές μεταξύ καταθέσεων και δηλωθέντος εισοδήματος οι ελεγχόμενοι εμφάνιζαν εικονικά δελτία, τα οποία με τα αναγραφόμενα κέρδη κάλυπταν πλήρως τη διαφορά εισοδήματος και καταθέσεων και έτσι «έβγαιναν λάδι».
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από τα ευρήματα των ελέγχων προκύπτει ότι στο κύκλωμα συμμετέχουν υπάλληλοι και πράκτορες του ΟΠΑΠ, που πουλούσαν κερδισμένα δελτία σε φορολογουμένους εισπράττοντας μεγάλα ποσά. «Υπάρχει πρόσωπο που πλήρωσε 300.000 ευρώ για να αγοράσει δελτίο με κέρδος 1.000.000 ευρώ» έλεγε χαρακτηριστικά παράγοντας του ΣΔΟΕ, επισημαίνοντας με νόημα ότι «το τανγκό θέλει δύο».
Το σχετικό πόρισμα με τα ονόματα των εμπλεκομένων στο κύκλωμα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της φοροδιαφυγής με τη χρήση δελτίων του ΟΠΑΠ αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος Απριλίου και στη συνέχεια θα αποσταλεί στον εισαγγελέα για την απαγγελία των κατηγορητηρίων και την άσκηση διώξεων.
Πηγή: ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου