Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον Υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, κ. Ισμέτ Γιλμάζ, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος μετά τη συνάντηση έκανε την ακόλουθη δήλωση:.....
«Στο περιθώριο των εργασιών της Υπουργικής Συνόδου του ΝΑΤΟ, που διεξάγεται εδώ στις Βρυξέλλες, είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με τον ομόλογό μου, τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας, κ. Ισμέτ Γιλμάζ.
Δεν ήταν μια εθιμοτυπική συνάντηση, γιατί είχαμε την ευκαιρία επί πενήντα πέντε λεπτά να συζητήσουμε ουσιαστικά για όλα τα θέματα δικής μας αρμοδιότητας, που αφορούν στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας.
Ένα από τα ζητήματα που είχα την ευκαιρία να θέσω στον κ. Γιλμάζ είναι ότι οι παραβάσεις και παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη στον εναέριο χώρο του Αιγαίου αλλά και η είσοδος τουρκικών πολεμικών πλοίων από καιρού εις καιρόν στα χωρικά ύδατα της χώρας μας αποτελούν ενέργειες που δεν βοηθούν την προαγωγή των καλών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Είναι ενέργειες που πυροδοτούν ένταση άνευ λόγου και δεν σπρώχνουν τους δύο λαούς στο να μπορέσουν να έχουν με ειλικρίνεια μια σχέση καλής γειτονίας, καλής συνεργασίας και ειρηνικής συνύπαρξης.
Πέρα από αυτό επεκταθήκαμε και σε άλλα ζητήματα. Τόνισα στον Τούρκο συνάδελφό μου ότι και στο Κυπριακό θα μπορούσε να βρεθεί λύση μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, από τη στιγμή που η Τουρκία θα αποφάσιζε να αποσύρει τα Τουρκικά στρατεύματα κατοχής, τα οποία διατηρεί στο νησί από το 1974 μέχρι σήμερα.
Σε κάθε περίπτωση συμφωνήσαμε ότι πρέπει να μιλάμε με ειλικρίνεια, με ευθύτητα και να λέμε πού διαφωνούμε αλλά και τα σημεία, στα οποία συμφωνούμε. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε μια ευθεία τηλεφωνική γραμμή, μια κόκκινη γραμμή -όπως συνηθίζουμε να λέμε- μεταξύ των δύο Υπουργείων, ώστε να μπορούμε να συζητάμε απευθείας, να λύνουμε τις παρεξηγήσεις εκεί που υπάρχουν και αναφύονται, να κάνουμε τα δύσκολα ευκολότερα και να μην αφήνουμε χώρο σε καταστάσεις, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε περιπέτειες τους δύο λαούς.
Του ξεκαθάρισα ότι είναι απόφαση της Κυβέρνησης Σαμαρά, να έχουμε καλές σχέσεις, ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία, υπό την προϋπόθεση βεβαίως, ότι όλοι οι γείτονές μας και πριν από όλα η γειτονική μας Τουρκία σέβεται τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας σε όλους τους τομείς»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου