24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Σάββατο

Με πολιτικό σεισμό μοιάζουν οι αποκαλύψεις για την εμπλοκή του Γ. Παπακωνσταντίνου στην υπόθεση της περιβόητης λίστας Λαγκάρντ.

 


Το πόρισμα των οικονομικών εισαγγελέων δείχνει ότι απεκρύβησαν στοιχεία κρίσιμης σημασίας. Εμπλέκονται και συγγενείς του. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών διαγράφηκε από το ΠΑΣΟΚ με απόφαση του Ευ. Βενιζέλου. Το πράσινο φως..για σύσταση προανακριτικής επιτροπής δίνει η πολιτική ηγεσία.

Πόρισμα-βόμβα -ως συμπληρωματική δικογραφία- διαβίβασαν χθες το απόγευμα στη Βουλή οι.... οικονομικοί εισαγγελείς Γρ. Πεπόνης και Σπ. Μουζακίτης που αφήνει εκτεθειμένο τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωσταντίνου, ο οποίος φέρεται να αφαίρεσε από την αρχική λίστα Λαγκάρντ (που περιείχε 2.059 ονόματα) τρία αρχεία (η δεύτερη λίστα έχει 2.062) που αφορούν ονόματα τα οποία έχουν στενή συγγενική σχέση με τον ίδιο.

Στη συμπληρωματική δικογραφία περιλαμβάνονται αντίγραφα τριών αρχείων που περιέχονται στην αυθεντική λίστα Λαγκάρντ, τα οποία ωστόσο δεν περιλαμβάνονταν στο αρχικό usb, το οποίο αποτέλεσε αντικείμενο της προκαταρκτικής ποινικής δικογραφίας.
Ειδικότερα τα τρία ονόματα που απαλείφθηκαν από την αρχική λίστα Λαγκάρντ είναι η Ελένη Παπακωνσταντίνου του Μιχαήλ, ο σύζυγός της Συμεών Σικιαρίδης καθώς και ο κ. Ανδρέας Ρωσσώνης, σύζυγος της κυρίας Μαρίνας Παπακωνσταντίνου η οποία είναι αδελφή της Ελένης.

Η Ελένη και η Μαρίνα Παπακωσταντίνου είναι κόρες του πρώην υπουργού της ΝΔ επί κυβερνήσεων Μητσοτάκη, Μ. Παπακωσταντίνου, ο οποίος έχει αποβιώσει, και ξαδέλφες του Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ οι Σ. Σικιαρίδης και Αν. Ρωσσώνης είναι σύζυγοι των δύο προαναφερθέντων κυριών.

Οπως αναφέρεται στη δικογραφία, από την έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων προέκυψε ότι στο αντίγραφο της λίστας που παρέδωσαν τις προηγούμενες μέρες οι γαλλικές αρχές στην ελληνική κυβέρνηση αναφέρονται τα ονόματα 2.062 καταθετών στην τράπεζα HSBC της Γενεύης, ενώ στο περίφημο «στικάκι» αυτά ήταν 2.059, δηλαδή 

είχαν αφαιρεθεί τα τρία προαναφερθέντα ονόματα.
Σημειώνεται χαρακτηριστικά πως, εκτός από το αντίγραφο του ψηφιακού δίσκου (cd) με τα ονόματα των καταθετών της λίστας Λαγκάρντ, αποστέλλονται και «αντίγραφα τριών αρχείων τα οποία περιέχονται στον ως άνω ψηφιακό δίσκο και δεν περιέχονται στο αρχικό usb το οποίο αποτέλεσε αντικείμενο της προκαταρκτικής ποινικής δικογραφίας».

Επιπλέον, οι δικαστικές αρχές απέστειλαν στη Βουλή «έξι αντίγραφα εκ του συστήματος TAXIS σχετιζόμενα με τα πρόσωπα των τριών επιπλέον αρχείων, για τα οποία γίνεται λόγος παραπάνω».
Αναλυτικά το πόρισμα:

- Ο υπουργός Δικαιοσύνης Α. Ρουπακιώτης έστειλε στη Βουλή όλα τα έγγραφα της νέας έρευνας:
Προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
1. Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος κ. Γ. Πεπόνης (σχ. Α.Π. 2757ΚΔΕ/27-12-2012 και Α.Π. 2770ΚΔΕ/28-12-2012)
2. Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ν. Παντελής (σχ. Ε.Π. 560/28-12-2012).
Κύριε Πρόεδρε,
Εχω την τιμή να σας διαβιβάσω, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 62 του Συντάγματος, τις με αρ. πρωτ. 2757ΚΔΕ/27-12-2012 και αρ. πρωτ. 2770ΚΔΕ/28-12-2012 αναφορές του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος και τα επισυναπτόμενα σε αυτές έγγραφα, εντός δε κλειστού φακέλου και αντίγραφο του ψηφιακού δίσκου (CD) του γνωστού και ως «λίστα Λαγκάρντ», που περιέχουν συμπληρωματικά στοιχεία ποινικής προκαταρκτικής δικογραφίας που έχει ήδη διαβιβαστεί, κατ' άρθρον 4, παρ. 2, εν συνδυασμώ προς τα άρθρα 1 και 2 του ν. 3126/2003, περί Ποινικής Ευθύνης Υπουργών.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗΣ
- Ο αντεισαγγελέας ΑΠ Ν. Παντελής διαβιβάζει τον «καυτό» φάκελο με το γνήσιο CD της λίστας Λαγκάρντ:
Προς τον κ. Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων δια του κ. Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Εν συνεχεία της υπ' αριθμ. πρωτ. ΕΠ 367/26-11-2012 αναφοράς μας, με την οποία σας διαβιβάσαμε κατά τα άρθρα 1, 2 και 3 του Ν. 3126/2003 την με αριθμό πρωτοκόλλου 1924 ΚΔΕ/31-10-2012 αναφορά του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος και τη συνημμένη σ' αυτήν με αριθμό βιβλίου μηνύσεων ΟΙΚ.ΕΙΣ.ΠΕ 272/26-9-2012 ποινική προκαταρκτική δικογραφία σας διαβιβάζουμε για συσχέτιση στην πιο πάνω δικογραφία και περαιτέρω αξιολόγηση την με αριθμό πρωτοκόλλου 2757ΚΔΕ/27-12-2012 αναφορά του ιδίου Εισαγγελέα και τα επισυναπτόμενα σ' αυτήν έγγραφα, εντός δε 

κλειστού φακέλου και αντίγραφο του ψηφιακού δίσκου (CD) του γνωστού και ως «λίστα Λαγκάρντ», που παραδόθηκε εκ νέου από το Γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών την 20-12-2012 σε αντιπροσωπεία του Ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών, κατόπιν αιτήματος διοικητικής συνδρομής που υπέβαλε ο Ελληνας Υπουργός Οικονομικών στα πλαίσια της διμερούς συμβάσεως μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας για την αποφυγή διπλής φορολογίας, κατά τις διαβεβαιώσεις δε αρμοδίων του Γαλλικού Υπουργείου Οικονομικών ο εκ νέου παραδοθείς ψηφιακός αυτός δίσκος είναι πανομοιότυπος με εκείνον που είχε παραδοθεί στο Ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών και κατά το παρελθόν.


Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νικόλαος Παντελής
- Ο οικονομικός εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης περιγράφει τις διαφορές ανάμεσα στις δύο λίστες:
Προς τον κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου
Σχετ.: Α) Υπ' αρ. πρωτ. 1924 ΚΔΕ/31-10-2012 έγγραφόν μας, προς Υμάς
Β) Υπ' αρ. πρωτ. 1484 ΚΔΕ/08-10-2012 έγγραφόν μας, προς τον Υπουργόν Οικονομικών κ. Ιωάννη Στουρνάρα
Γ) Υπ' αρ. πρωτ. 60/21-12-2012 «Πρωτόκολλο Παράδοσης - Παραλαβής»
Δ) Υπ' αρ. πρωτ. 61/21-12-2012 «ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΕΩΣ - ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ»
Ε) Υπ' αρ. πρωτ. 2749 ΚΔΕ/27-12-2012 αναφορά προς ημάς, του αναπληρωτού Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος κ. Σπυρ. Μουζακίτη.

ΘΕΜΑ: Διαβίβαση στη Βουλή των Ελλήνων συμπληρωματικών στοιχείων ποινικής προκαταρκτικής δικογραφίας, που ήδη έχει διαβιβασθεί, κατ' άρθρον 4 παρ. 2, εν συνδυασμώ προς τα άρθρα 1 και 2 τον ν. 3126/2003, περί Ποινικής Ευθύνης Υπουργών.

Με το υπό στοιχ. Α Σχετικό, υποβάλαμε, προς διαβίβασίν της στην Βουλή των Ελλήνων, κατά τις διατάξεις του νόμου 3126/2003, περί Ποινικής Ευθύνης Υπουργών, την υπό στοιχ. Α.Β.Μ. ΟΙΚ.ΕΙΣ.ΠΕ. 272/26-9-2012 αυτεπάγγελτον ποινική προκαταρκτική δικογραφία, έχουσαν ως αντικείμενόν της την ήδη γνωστή, παρ' ημίν, ως υπόθεση «λίστα Λαγκάρντ», άλλως «Λίστα HSBC».
Μετά το υπό στοιχ. Β' Σχετικό έγγραφόν μας προς τον κ. Υπουργόν Οικονομικών, ο τελευταίος, με την από 12-10-2012 επιστολή του προς τον Γάλλο ομόλογόν του κ. Pierre Moscovici,

 εζήτησεν την «εκ νέου αποστολή του CD πληροφοριών, που είχε σε παλαιότερο χρόνο παραδώσει η τότε Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας κ. Christine Lagarde, στον τότε Ελληνα Υπουργό Οικονομικών κ. Γεώργιο Παπακωνσταντίνου» (ο συγκεκριμένος ψηφιακός δίσκος - CD, διαρκούσης της Προκαταρκτικής Εξετάσεως και προ του υπό στοιχ. Α' Σχετικού, ανεζητήθη στο Ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών, πλην όμως δεν ανευρέθη και δεν προέκυψε, περί της παραδόσεως αυτού, έγγραφη ή ηλεκτρονική ή οιασδήποτε άλλης μορφής καταχώρηση, τόσον στο Γενικό, όσον και στο εμπιστευτικό πρωτόκολλο του Γραφείου του Υπουργού Οικονομικών)

.
Με το υπό στοιχ. Γ' Σχετικό, ο περί ου πρόκειται ψηφιακός δίσκος-CD περιήλθεν στον Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ, μετά την ανταπόκριση των Γαλλικών Αρχών στο προμνησθέν αίτημα των Ελληνικών Αρχών και την παράδοσή του, εκ νέου, στις τελευταίες, επί τη βάσει των προβλέψεων της ισχυούσης διμερούς ΕλληνοΓαλλικής συμβάσεως, που αναφέρεται στην αποφυγή της Διπλής Φορολογίας και θεσπίζει την διοικητική συνδρομή μεταξύ των αρμοδίων αρχών 

των συμβαλλομένων κρατών, με την μορφή της ανταλλαγής πληροφοριών, αυτεπαγγέλτως ή κατόπιν αιτήσεως.
Με το υπό στοιχ. Δ' Σχετικό, ο συγκεκριμένος ψηφιακός δίσκος - CD παρεδόθη εις ημάς, υπό την ιδιότητά μας ως Εισαγγελέως Οικονομικού Εγκλήματος και ως παραγγείλαντος, οίκοθεν και αυτεπαγγέλτως, την σχετική Ποινική Προκαταρκτική Εξέταση.


Με την παρούσα και εν συνεχεία, πάντοτε, του υπό στοιχ. Α' Σχετικού, υποβάλλομεν συνημμένως, προς συσχετισμόν στην αρχική δικογραφία, τον περί ου ο λόγος ψηφιακόν δίσκο - CD, όπως ακριβώς παρεδόθη ούτος, την 21-12-2012, με τα υπό στοιχ. Γ' και Δ' Σχετικά, στον Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ και αμέσως μετά, εις ημάς, μετά την, κατά τα προεκτεθέντα, επίσημη παραλαβή του από το Γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών.

Συνυποβάλλομεν, επίσης, και: Ι) Τρία (03) εκτυπωθέντα αποσπάσματα - Αρχεία του ειρημένου ψηφιακού δίσκου, τα οποία δεν περιελαμβάνοντο στο διαβιβασθέν με το υπό στοιχ. Α' Σχετικό USΒ - «φλασάκι» (το USB - «φλασάκι» περιελάμβανε 2059 αρχεία, ενώ, το παραληφθέν, εκ νέου, από το Γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών και νυν διαβιβαζόμενον CD, περιλαμβάνει 2062 αρχεία). ΙΙ) Στοιχεία ειλημμένα από το πληροφοριακό σύστημα ΤΑΧΙS, δυνάμει 

των οποίων ταυτοποιούνται περαιτέρω και συσχετίζονται ειδικώτερον, τα πρόσωπα που αναφέρονται στα τρία τον αριθμόν και υπό στοιχ. Ι μνημονευόμενα, ως άνω, αποσπάσματα του ψηφιακού δίσκου - CD. Συνυποβάλλομεν τις από 24-12-2012 ένορκες μαρτυρικές καταθέσεις των κ.κ. Θεοδώρου Φλωράτου και Εμμανουήλ Σκαρμέα, Διευθυντού της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΣΔΟΕ και Προϊσταμένου του Γραφείου του Εισαγγελέως Οικονομικού Εγκλήματος, αντιστοίχως, που μετέβησαν στο Παρίσι (Γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών), την 20-12-2012, και παρέλαβαν εκ νέου τον ψηφιακό δίσκο - CD.

Αναφέρομεν, τέλος, ότι το πρωτότυπον του εκ νέου παραληφθέντος από το Γαλλικό Υπουργείον Οικονομικών ψηφιακού δίσκου - CD λόγω του ότι παρελήφθη και παρεδόθη με την διοικητική διαδικασία, παρεδόθη στον κ. Νικόλαον Παναγιωτόπουλον, Προϊστάμενον της Περιφερειακής Διευθύνσεως Αττικής του ΣΔΟΕ, προς συσχέτισιν στην εκκρεμούσαν εις χείρας του υπό στοιχ. Α.Β.Μ., ΟΙΚ.ΕΙΣ.ΠΕ. 283/04-10-2012 προκαταρκτική ποινική δικογραφία, αφορώσαν τον φορολογικόν έλεγχον των προσώπων του περί ου ο λόγος ψηφιακού δίσκου - CD, ενώ αντίγραφόν του παρέμεινε εις χείρας μας, προς συσχέτισιν στην, εισέτι, εκκρεμή ποινική προκαταρκτική δικογραφία, αφορώσαν τα ελεγχόμενα μη πολιτικά πρόσωπα.
Αθήνα, 27-12-2012
Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ζ. ΠΕΠΟΝΗΣ

- Ο αναπληρωτής οικονομικός εισαγγελέας Σπ. Μουζακίτης γνωστοποιεί όλα τα έγγραφα που πάνε στη Βουλή:

ΠΡΟΣ ΤΟΝ Κ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ

Εν συνεχεία της από 1304ΚΔΕ/31-10-2012 υποβλητικής μου αναφοράς, υποβάλλω συμπληρωματικώς: 1) Αντίγραφο ψηφιακού δίσκου cd εκ του παραληφθέντος από το Γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών πρωτοτύπου τοιούτου, το οποίο περιέχει δύο χιλιάδες εξήντα δύο (2.062) αρχεία και σχετίζεται με την ΑΒΜ ΟΙΚ. ΕΙΣ. Π.Ε. 272/2012 ποινική προκαταρκτική δικογραφία. 2) Δύο (2) ένορκες μαρτυρικές καταθέσεις μελών της επιτροπής παραλαβής από το Γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών, του πρωτοτύπου ψηφιακού δίσκου. 3) Αντίγραφα τριών αρχείων τα οποία περιέχονται στον ως άνω ψηφιακό δίσκο και δεν περιέχονται στο αρχικό usb το οποίο απετέλεσε αντικείμενο της προκαταρκτικής ποινικής δικογραφίας. 4) Αντίγραφα των σχετικών πρωτοκόλλων παραδόσεως παραλαβής του πρωτοτύπου ψηφιακού δίσκου ως και του αντιγράφου αυτού. 5) Αντίγραφα εκ του συστήματος ΤΑΧΙS σχετιζόμενα με τα πρόσωπα των τριών επί πλέον αρχείων για τα οποία γίνεται λόγος παραπάνω.

ΑΘΗΝΑ 27-12-2012
Σπυρίδων Μουζακίτης, Αναπληρωτής Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος
- Ο Γρ. Πεπόνης υποβάλλει τα πορίσματα από τη συγκριτική έρευνα του ΣΔΟΕ, που αναφέρονται στους συγγενείς του Γ. Παπακωνσταντίνου και τους λογαριασμούς:

Προς: κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου
Σχετ.: Υπ. αρ. πρωτ. 2757ΚΔΕ/27-12-2012 αναφορά μας
Εν συνεχεία της ως άνω Σχετικής, έχομεν την τιμή να υποβάλομεν συνημμένως και συμπληρωματικώς και το υπ' αρ. πρωτ. 2770ΚΔΕ/28-12-2012 συναφές έγγραφον.

Αθήνα, 28-12-2012
Ο Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος Γρηγόριος Ζ. Πεπόνης
- Προς: κ. Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος.
ΘΕΜΑ: Υποβολή αποτελεσμάτων συγκρίσεως του περιεχομένου ηλεκτρονικών μέσων ως προς τον αριθμό των διαλαμβανομένων αρχείων.

Η υπηρεσία μας μετά την ένταξη, κατόπιν της με αρ. πρωτ. 2717 ΚΔΕ/21-12-2012 εντολής σας, του παραληφθέντος αρμοδίως από τις Αρχές της Γαλλίας ψηφιακού δίσκου (CD), στο αντικείμενο έρευνας της υπό στοιχεία ΟΙΚ.ΕΙΣ.ΠΕ. 283/4-10-2012 δικογραφίας, προέβη σε σύγκριση του πλήθους των αρχείων που διαλαμβάνονται σ' αυτόν και των αρχείων της φορητής μονάδας αποθηκεύσεως (USB) που αποτελεί στοιχείο της ως άνω δικογραφίας. Από τη σύγκριση των αρχείων ως προς το πλήθος τους διαπιστώθηκε ότι ο ψηφιακός δίσκος (CD) περιέχει τρία επιπλέον αρχεία με τους κάτωθι κωδικούς:
BUP: 9010138503.xls -
ROSSONIS ANDREAS
BUP: 9010140694.xls -
SIKIARIDIS SYMEON
BUP: 9010140695.xls -
SIKIARIDIS PAPAKONSTANTINOU ELENI

Ειδικότερα ο ψηφιακός δίσκος (CD) που παρελήφθη αρμοδίως από τις Αρχές της Γαλλίας περιέχει συνολικά 2062 αρχεία, ενώ η φορητή μονάδα αποθηκεύσεως (USB), που αποτελεί στοιχείο της υπό στοιχεία ΟΙΚ.ΕΙΣ.ΠΕ. 283/4-10-2012 δικογραφίας περιέχει 2059 αρχεία. Από την περαιτέρω αναζήτηση βάσει των ως άνω ονομάτων, της αναφερόμενης ημερομηνίας γεννήσεως και της αναφερόμενης διευθύνσεως στα αρχεία του συστήματος TAXIS διαπιστώθηκε ότι οι ως άνω κωδικοί αφορούν σε πρόσωπα που φορολογούνται στην Ελλάδα ως ακολούθως:

BUP: 9010138503.xls: ΡΩΣΣΩΝΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ του Ιωάννη και της Ελένης με Δ.Α.Τ. Φ...και Α.Φ.Μ. 02..., οδός..., Φιλοθέη.
BUP: 9010140694.xls: ΣΙΚΙΑΡΙΔΗΣ ΣΥΜΕΩΝ του Ιωάννη και της Φωτεινής, με Δ.Α.Τ. Α... και με Α.Φ.Μ. 01..., οδός..., Αθήνα.
BUP: 9010140695.xls: ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΕΛΕΝΗ του Μιχαήλ και της Αναστασίας, σύζυγος Σικιαρίδη Συμεών, με Δ.Α.Τ. Σ...και Α.Φ.Μ. 02..., οδός..., Αθήνα.
Δεν παραλείπουμε να αναφέρουμε τα στοιχεία ταυτότητας της συζύγου του ΡΩΣΣΩΝΗ ΑΝΔΡΕΑ ως κάτωθι:

ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΑΡΙΝΑ του Μιχαήλ και της Αναστασίας με Δ.Α.Τ. Π... και Α.Φ.Μ. 04..., οδός... Αθήνα.

Η προαναφερθείσα δεν περιλαμβάνεται στα αρχεία των συγκριθέντων ηλεκτρονικών μέσων.
Η σύγκριση του περιεχομένου των ως άνω δύο ηλεκτρικών μέσων αποθήκευσης (ψηφιακού δίσκου CD και φορητής μονάδας αποθήκευσης USB) συνεχίζεται ως προς τα στοιχεία ταυτότητος των διαλαμβανομένων προσώπων και των αναφερομένων χρηματικών ποσών. Τα αποτελέσματα της συγκρίσεως θα υποβληθούν ενώπιόν σας με ιδιαίτερο έγγραφο εν συνεχεία του παρόντος.

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΣ
- Ο διευθυντής του ΣΔΟΕ Θ. Φλωράτος περιγράφει σε μαρτυρική κατάθεση πώς οι ελληνικές αρχές πήραν το νέο CD από τη Γαλλία:

ΕΚΘΕΣΗ ΕΝΟΡΚΟΥ ΕΞΕΤΑΣΕΩΣ ΜΑΡΤΥΡΟΣ

Στην Αθήνα σήμερα στις 24-12-2012 ημέρα της εβδομάδος Δευτέρα και ώρα 10.00' στο Γραφείο του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, στο ΣΔΟΕ, ενώπιον του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Γρηγορίου Πεπόνη παρισταμένου και του Αναπληρωτή Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Σπυρίδωνος Μουζακίτη, άνευ συμπράξεως γραμματέως, εμφανίστηκε ο Θεόδωρος Φλωράτος του Γερασίμου, Διευθυντής στην Κεντρική Υπηρεσία ΣΔΟΕ, προκειμένου να εξετασθεί ως μάρτυς σε διεξαγομένη εκκρεμή προκαταρκτική εξέταση, σχέσιν έχουσα με την γνωστή ως υπόθεση «λίστα Λαγκάρντ» ή λίστα «HSBC».

Ο ανωτέρω ερωτηθείς δήλωσε ότι ορκίζεται με θρησκευτικό όρκο και ορκίστηκε κατά τα οριζόμενα στις διατάξεις των άρθρων 218-219 ΚΠΔ ως ισχύουν ότι θα πει την αλήθεια και μόνον χωρίς να προσθέσει ή να αποκρύψει τίποτε.

ΡΩΤΗΘΗΚΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Την 20η -12ου-2012 με απόφαση του κ. Υπουργού Οικονομικών ορίστηκα ως μέλος τριμελούς υπηρεσιακής επιτροπής εκπροσωπώντας το ΣΔΟΕ να μεταβώ στο Γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών στο Παρίσι, προκειμένου να παραλάβουμε από κοινού με δύο άλλους υπαλλήλους που ήταν τα δύο άλλα μέλη της επιτροπής και δη την κ. Σμαράγδα Πιτένη, αναπληρωτή διευθύντρια της Διεύθυνσης Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Οικονομικών, Διεύθυνση καθ' ύλην αρμόδια για τις διεθνείς συμφωνίες της Χώρας, και τον κ. Εμμανουήλ Σκαρμέα προϊστάμενο της Γραμματείας του Γραφείου του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος.

 Η Απόφαση-Εντολή του κ. Υπουργού Οικονομικών συνίστατο στην αυθημερόν μετάβαση της επιτροπής στο Γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών και την παραλαβή πιστού αντιγράφου του ψηφιακού δίσκου των στοιχείων που διατηρούσε και διατηρεί το Γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών με ονόματα Ελλήνων καταθετών στην Τράπεζα HSBG του Χονγκ-Κονγκ-υποκατάστημα Γενεύης Ελβετίας. Το κλιμάκιο των Γάλλων συναδέλφων, στο Γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών 

μας ενημέρωσε ότι είχαν ήδη ενημερωθεί για τον λόγο της παρουσίας μας και ότι είχαν εντολή από τον Γάλλο Υπουργό των Οικονομικών να μας παραδώσουν πιστό αντίγραφο του ψηφιακού δίσκου που είχαν παραδώσει και παλαιότερα στις ελληνικές υπηρεσίες. Προσωπικά υπέβαλα τα ακόλουθα ερωτήματα παρουσία των λοιπών μελών της επιτροπής: 

Πρώτον εάν ο ψηφιακός δίσκος που παραλαμβάναμε είναι ακριβώς ίδιος με εκείνον που παρεδόθη την πρώτη φορά. Η απάντηση ήταν ναι. Δεύτερον πόσα ονόματα περιέχει αριθμητικά. Η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι περιέχει δύο χιλιάδες εξήντα δύο (2.062) ηλεκτρονικούς φακέλους και ότι ο κάθε φάκελος περιέχει το προφίλ του καταθέτη. 

Τρίτον ζήτησα να μας επιδειχθεί σε ηλεκτρονικό υπολογιστή το περιεχόμενο του ψηφιακού δίσκου cd προκειμένου να διαπιστωθεί ότι ο ψηφιακός δίσκος που παραλαμβάναμε είναι φορτωμένος με τα στοιχεία και μας επιδείχθηκε και έγινε επεξήγηση του περιεχομένου και του τρόπου ανάγνωσης ο οποίος (τρόπος ανάγνωσης) εμπεριέχεται στο πρώτο κεφάλαιο υπό μορφή οδηγιών. Μας είπαν ότι αν τυχόν αντιμετωπίζαμε προβλήματα στην επεξεργασία θα είναι στη διάθεσή μας. Στη συνέχεια αφαιρέθηκε ο ψηφιακός δίσκος από τον υπολογιστή, τοποθετήθηκε σε πλαστική θήκη ψηφιακού δίσκου και ακολούθως όλο μαζί σε χάρτινο φάκελο.


 Κλείστηκε ο φάκελος με κόλλα και σφραγίστηκε με σφραγίδα ημερομηνίας του Γαλλικού Υπουργείου Οικονομικών. Η αρμόδια Διευθύντρια Οικονομικών Σχέσεων κ. Πιτένη αντάλλαξε τις σχετικές επιστολές παράδοσης-παραλαβής και ο παριστάμενος επικεφαλής της Γαλλικής Επιτροπής Παραδόσεως είπε ότι παραδίδεται στα πλαίσια της διοικητικής συνδρομής προς την Ελλάδα. Προς διασφάλιση της αυθημερόν επιστροφής οι Γαλλικές Αρχές μας μετέφεραν με κρατικό αυτοκίνητο στο αεροδρόμιο, όπου πήραμε την πτήση περί ώρα 19.40' και φθάσαμε στην 

Αθήνα την δωδέκατη νυχτερινή τοπική ώρα και κατευθυνθήκαμε κατ' ευθείαν στο Γραφείο του Ειδικού Γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Στασινόπουλου όπου μας ανέμενε ο ίδιος και η γραμματέας του καθώς και οι Εισαγγελείς Οικονομικού Εγκλήματος. Παραδώσαμε τον φάκελο σφραγισμένο, όπως τον είχαμε παραλάβει χωρίς ποτέ αυτός να φύγει από την προσοχή μας.

 Η κ. Πιτένη συνέταξε το σχετικό πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής με τον κ. Στασινόπουλο ο οποίος ανέλαβε και τις περαιτέρω διαδικασίες. Θέλω να προσθέσω ότι στο αρμόδιο γραφείο του Γαλλικού Υπουργείου Οικονομικών διατηρείται φάκελος και για την προηγούμενη παράδοση του ψηφιακού δίσκου που είχε παραδοθεί στον Ελληνα Πρέσβη κ. Κλη.


 Από συζήτηση που είχαμε εκεί με τους παριστάμενους του Γαλλικού Υπουργείου Οικονομικών μπόρεσα να συμπεράνω ότι τα στοιχεία αυτά είχαν περιέλθει στο υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας από το Γαλλικό Υπουργείο Δικαιοσύνης, καθόσον ένας από τους παριστάμενους στην επιτροπή παραδόσεως είχε σχέση με το Γαλλικό Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Αλλο τίποτα δεν έχω να προσθέσω.
Προς πίστωση των ανωτέρω συντάχθηκε η παρούσα έκθεση η οποία αναγνωσθείσα και βεβαιωθείσα υπογράφεται ως ακολούθως:

Ο ΕΞΕΤΑΣΘΕΙΣ ΜΑΡΤΥΣ


ΟΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ Γρηγόριος Ζ. Πεπόνης
Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος
- Ο προϊστάμενος του γραφείου του οικονομικού εισαγγελέα Ε. Σκαρμέας καταθέτει ότι το νέο CD είναι ίδιο με εκείνο που δόθηκε προ διετίας
:
ΕΚΘΕΣΗ ΕΝΟΡΚΟΥ ΕΞΕΤΑΣΕΩΣ ΜΑΡΤΥΡΟΣ

Στην Αθήνα -σήμερα στις 24-12-2012 ημέρα της εβδομάδος Δευτέρα και ώρα 12.00 στο Γραφείο του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, στο ΣΔΟΕ ενώπιον του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Γρηγορίου Πεπόνη παρισταμένου και του Αναπληρωτή Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Σπυρίδωνος Μουζακίτη, άνευ συμπράξεως γραμματέως, εμφανίστηκε ο Εμμανουήλ Σκαρμέας του Παναγιώτη, εφοριακός, προϊστάμενος του Γραφείου Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος προκειμένου να εξετασθεί ως μάρτυς σε διεξαγομένη εκκρεμή προκαταρκτική εξέταση, σχέσιν έχουσα με την γνωστή ως υπόθεση «λίστα Λαγκάρντ» ή λίστα «HSBC».


Ο ανωτέρω ερωτηθείς δήλωσε ότι ορκίζεται με θρησκευτικό όρκο και ορκίστηκε κατά τα οριζόμενα στις διατάξεις των άρθρων 218 - 219 ΚΠΔ ως ισχύουν ότι θα πει την αλήθεια και μόνον χωρίς να προσθέσει ή να αποκρύψει τίποτε.
ΡΩΤΗΘΗΚΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Την 20η - 12ου - 2012 με απόφαση του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος ορίστηκα ως μέλος τριμελούς υπηρεσιακής επιτροπής, εκπροσωπώντας το Γραφείο του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, προκειμένου να μεταβώ στο Γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών στο Παρίσι, για να παραλάβουμε από κοινού με δύο άλλους υπαλλήλους που είχαν ορισθεί με απόφαση του κ. Υπουργού Οικονομικών και δη την κ. Σμαράγδα Πιτένη, αναπληρωτή διευθύντρια της Διεύθυνσης Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Οικονομικών, Διεύθυνση καθ' ύλην αρμόδια για τις διεθνείς συμφωνίες της Χώρας, 

και τον κ. Θεόδωρο Φλωράτο, Διευθυντή στην κεντρική Υπηρεσία του ΣΔΟΕ, ακριβές αντίγραφο του ψηφιακού δίσκου των στοιχείων που διατηρούσε και διατηρεί το Γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών με ονόματα Ελλήνων καταθετών στην Τράπεζα HSBC του Χονγκ-Κονγκ -υποκατάστημα Γενεύης Ελβετίας. Το τετραμελές κλιμάκιο των Γάλλων συναδέλφων στο Γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών μας ενημέρωσε ότι είχαν ήδη ενημερωθεί για τον λόγο της παρουσίας μας και ότι είχαν εντολή από τον Γάλλο Υπουργό των Οικονομικών να μας παραδώσουν ακριβές αντίγραφο του ψηφιακού δίσκου που είχαν παραδώσει και παλαιότερα στις ελληνικές υπηρεσίες.


Επί πλέον μας ανέφεραν ότι το αντίγραφο που μας παραδίδουν είναι ακριβώς το ίδιο με το αντίγραφο που είχαν παραδώσει στον έλληνα Πρέσβη σε προγενέστερο χρόνο που είχε παραδοθεί για πρώτη φορά το υλικό στις ελληνικές αρχές. Μας διαβεβαίωσαν μάλιστα ότι η ταυτότητα αυτή του περιεχομένου προέρχεται από έλεγχο που έκαναν οι ίδιοι στο σχετικό υλικό. 


Κατά την σύντομη επίδειξη του υλικού στην οποία προέβησαν προκειμένου να βεβαιωθούμε ότι υπήρχε περιεχόμενο στον ψηφιακό δίσκο, μας ανέφεραν ότι το cd περιελάμβανε δύο χιλιάδες εξήντα δύο (2.062) αρχεία. Ακολούθησε η παραλαβή του cd από την Διευθύντρια της ΔΟΣ κ. Πιτένη αφού υπέγραψε τα σχετικά πρωτόκολλα παράδοσης-παραλαβής και εν συνεχεία με αυτοκίνητο που μας διέθεσε το Γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών μεταβήκαμε στο αεροδρόμιο προκείμενου να επιστρέψουμε στην Αθήνα.

 Περί ώρα δώδεκα νυχτερινή φθάσαμε στο αεροδρόμιο της Αθήνας και κατευθυνθήκαμε στο ΣΔΟΕ στο Γραφείο του Ειδικού Γραμματέα κ. Στασινόπουλου όπου παρουσία των Εισαγγελέων Οικονομικού Εγκλήματος έλαβε χώρα η παράδοση του cd στον Ειδικό Γραμματέα και συντάχθηκαν τα σχετικά πρωτόκολλα κατά τα προβλεπόμενα.
Αλλο τίποτα δεν έχω να προσθέσω.


Προς πίστωση των ανωτέρω συντάχθηκε η παρούσα έκθεση η οποία αφού αναγνώστηκε και βεβαιώθηκε υπογράφεται ως ακολούθως:

Ο ΕΞΕΤΑΣΘΕΙΣ ΜΑΡΤΥΣ

ΟΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ
- Το πρωτόκολλο που υπέγραψε ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Σ. Στασινόπουλος όταν παρέλαβε για έλεγχο το νέο CD από τη Γαλλία:
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ - ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ
Στην Αθήνα σήμερα Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012 και ώρα 01.00 στα γραφεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος επί της οδού Πειραιώς 207 και Αλκίφρονος 92, παραδίδεται παρουσία του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος κ. Γ. Πεπόνη από την Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, κα Σμαράγδα ΠΙΤΕΝΗ, στον Ειδικό Γραμματέα του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος κ. Στυλιανό ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟ, ψηφιακός δίσκος όπως παραδόθηκε από την αρμόδια γαλλική αρχή στην αρμόδια ελληνική αρχή την ημέρα Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012 και ώρα 12.30 στα γραφεία του Υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας, στο πλαίσιο της διοικητικής συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της άμεσης φορολογίας
.
Το Πρωτόκολλο αυτό συντάσσεται σε δύο (2) αντίγραφα, ένα (1) για τη Διεύθυνση Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και ένα (1) για το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και κοινοποιείται στον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ι. Στουρνάρα.
Υπογράφεται, δε, όπως ακολουθεί.
Η παραδίδουσα Σμαράγδα ΠΙΤΕΝΗ Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων
Ο παραλαμβάνων Στυλιανός ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, Ειδικός Γραμματέας Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος

- Η έκθεση για το άνοιγμα του σφραγισμένου φακέλου με το γνήσιο CD:
ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΣΦΡΑΓΙΣΕΩΣ

Στην Αθήνα, στο Γραφείο του Ειδικού Γραμματέα του ΣΔΟΕ, σήμερα στις 21-12-2012 ημέρα της εβδομάδος Παρασκευή και ώρα 01.30' οι κάτωθι: α) Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος Γρηγόριος Ζ. Πεπόνης, β) Αναπληρωτής Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος, Σπυρίδων Μουζακίτης, γ) Στυλιανός Στασινόπουλος, Ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ, δ) Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, Προϊστάμενος Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής του ΣΔΟΕ και ε) Παναγιώτης Μαντούβαλος, Αναπληρωτής Προϊστάμενος Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής του ΣΔΟΕ, αφού διαπιστώσαμε το απαραβίαστο του φακέλου εντός του οποίου περιείχετο ψηφιακός δίσκος (CD), εντός θήκης περί του οποίου (ψηφιακού δίσκου) γίνεται λόγος στο υπ' αρ. πρωτ. ΕΜΠ 60/21-12-2012 Γραφείο Ειδικού Γραμματέα του ΣΔΟΕ «Πρωτόκολλο Παράδοσης Παραλαβής», αντίγραφο του οποίου επισυνάπτεται, προέβημεν στο άνοιγμα τούτου (φακέλου) που ήτο κεκλεισμένος με κόλλα, χρώματος εκρού, διαστάσεων 23 cm μήκος επί 16 cm πλάτος και έφερε επ' αυτού αναγεγραμμένη διά σφραγίδος την ημερομηνία κατά την οποία κλείσθηκε, με τον τρόπο που προαναφέρθηκε, από το Γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών και δη «20 DEC - 2012».


Προς πίστωση των ανωτέρω συνετάχθη η παρούσα η οποία αναγνωσθείσα ευκρινώς, εις επήκοον απάντων των ως άνω παρισταμένων και βεβαιωθείσα, υπογράφεται ως ακολούθως εκδοθείσα εις τρία (3) αντίτυπα (ένα για τον Ειδικό Γραμματέα, ένα για τον Προϊστάμενο της Π.Δ. και ένα για το Γραφείο του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος).
- Η παράδοση αντιγράφου του γνήσιου CD από τον Σ. Στασινόπουλο στους οικονομικούς εισαγγελείς:

ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΕΩΣ - ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ

Στην Αθήνα στο Γραφείο του Ειδικού Γραμματέα του ΣΔΟΕ σήμερα στις 21-12-2012 ημέρα της εβδομάδος Παρασκευή και ώρα 2.00 ενώπιον ημών: α) του Εισαγγελέως Οικονομικού Εγκλήματος Γρηγορίου Ζ. Πεπόνη και β) του Αναπληρωτή Εισαγγελέως Οικονομικού Εγκλήματος Σπυρίδωνος Μουζακίτη παρόντων και των γ) Νικολάου Παναγιωτόπουλου, Προϊσταμένου Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής του ΣΔΟΕ δ) Παναγιώτη Μαντούβαλου Αναπληρωτή Προϊσταμένου της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής του ΣΔΟΕ, 

ο κ. Στυλιανός Στασινόπουλος Ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ, παρέδωσε στους ανωτέρω εισαγγελείς ένα (1) ακριβές αντίγραφο από το ηλεκτρονικό υλικό (CD) που μνημονεύεται στο υπ' αρ. πρωτ. ΕΜΠ 60/21-12-2012 Γραφείο Ειδικού Γραμματέα του ΣΔΟΕ «Πρωτόκολλο Παράδοσης Παραλαβής» και στην από 21/12/2012 Εκθεση Αποσφραγίσεως. Το ως άνω αντίγραφο εξήχθη επί παρουσία και ενώπιον απάντων των προσώπων που μνημονεύονται στην παρούσα έκθεση.
Προς πίστωση των ανωτέρω, συνετάχθη η παρούσα η οποία αναγνωσθείσα ευκρινώς εις επήκοον απάντων των παρισταμένων, βεβαιωθείσα και εκδοθείσα σε τρία (3) αντίτυπα υπογράφεται ως ακολούθως.


- Η παράδοση του πρωτότυπου CD στους οικονομικούς εισαγγελείς:
ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΕΩΣ - ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ
Στην Αθήνα, στο Γραφείο του Ειδικού Γραμματέα του ΣΔΟΕ, σήμερα στις 21-12-2012 ημέρα της εβδομάδος Παρασκευή και ώρα 02.30', ενώπιον ημών των: α) του Εισαγγελέως Οικονομικού Εγκλήματος Γρηγορίου Ζ. Πεπόνη, β) του Αναπληρωτή Εισαγγελέως Οικονομικού Εγκλήματος Σπυρίδωνος Μουζακίτη, παρόντων και των γ) Νικολάου Παναγιωτόπουλου, Προϊσταμένου Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής του ΣΔΟΕ, δ) Παναγιώτη Μαντούβαλου, Αναπληρωτή Προϊσταμένου της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής του ΣΔΟΕ, 

ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ κ. Στυλιανός Στασινόπουλος παρέδωσε στον κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, Προϊστάμενο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής του ΣΔΟΕ, τον πρωτότυπο ψηφιακό δίσκο (CD), που μνημονεύεται στο υπ' αρ. πρωτ. ΕΜΠ 60/21-12-2012 Γραφείο Ειδικού Γραμματέα ΣΔΟΕ «Πρωτόκολλο Παράδοσης Παραλαβής» μαζί με τον φάκελο, μέσα στον οποίο περιείχετο αυτός (ψηφιακός δίσκος), όπως ο φάκελος αυτός περιγράφεται ειδικότερα στην από 21-12-2012 Εκθεση Αποσφραγίσεως.



Προς πίστωση των ανωτέρω συνετάχθη η παρούσα, η οποία αναγνωσθείσα ευκρινώς εις επήκοοον απάντων των παρισταμένων, βεβαιωθείσα και εκδοθείσα σε τρία (3) αντίτυπα, υπογράφεται ως ακολούθως.
Γιώργος Πίκουλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου