24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Τετάρτη

Α. Γκερέκου.... «Να κριθεί στην πράξη το νομοσχέδιο του Τουρισμού»



Οι τροπολογίες που εισηγήθηκε το ΠΑΣΟΚ ενισχύουν τους στόχους του

Την ανάγκη προσαρμογής του τουριστικού προϊόντος στις τάσεις της διεθνούς ζήτησης προκειμένου να διεκδικήσει μεγαλύτερο και πιο ποιοτικό μερίδιο της αγοράς επεσήμανε...
η Α. Γκερέκου ως εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας στην Ολομέλεια της Βουλής. Στόχος, σύμφωνα με την Τομεάρχη Τουρισμού του ΠΑΣΟΚ, είναι να διαμορφωθεί ένα νέο φάσμα τουριστικών υπηρεσιών οι οποίες να αναβαθμίζουν το κλασικό μοντέλο «Ήλιος και Θάλασσα», να βελτιώσουν το μίγμα τουριστών υπέρ των ανώτερων εισοδηματικά τάξεων και να συμβάλουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι το νομοσχέδιο δε φιλοδοξεί να λύσει όλα τα προβλήματα του ελληνικού τουρισμού αλλά να συμβάλει στην επίτευξη συγκεκριμένων στόχων. Τέτοιοι είναι η προώθηση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων στον Τουρισμό, η ανάπτυξη νέων τύπων τουριστικών επενδύσεων και η δυνατότητα των τουριστικών επιχειρήσεων, μεγαλύτερων και μικρότερων, να αναπροσαρμόσουν τη λειτουργία τους στη βάση αυτών των νέων προϊόντων. Σε αυτή την κατεύθυνση στάθηκε σε μιασειρά βελτιωτικών προτάσεων που κατέθεσε κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου και έγιναν αποδεκτές με τη μορφή υπουργικών τροπολογιών, οι κυριότερες των οποίων είναι:

  • Η πρόβλεψη «ασφαλιστικών δικλείδων» απέναντι σε μια ενδεχόμενη προσχηματική κατασκευή γηπέδων γκολφ με απώτερο σκοπό την υπερδόμηση τουριστικών κατοικιών σε ένα Σύνθετο Τουριστικό Κατάλυμα,
  • Η επέκταση στα σχολάζοντα ξενοδοχεία εντός σχεδίου πόλης και στα ξενοδοχεία τριών αστέρων - που αρχικά είχαν τεθεί εκτός - της δυνατότητας πώλησης και εκμίσθωσης τουριστικών κατοικιών στο πλαίσιο των ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας.
  • Η εξειδίκευση των αρμοδιοτήτων της Ειδικής Υπηρεσίας Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων ώστε να περιλαμβάνουν μόνο μεγάλες τουριστικές επενδύσεις σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων και ξενοδοχείων 5 αστέρων, συνολικής δυναμικότητας άνω των 300 κλινών. Έτσι το Υπουργείο αποκτά πιο άμεση εποπτεία τουριστικών επενδύσεων των στρατηγικού χαρακτήρα που συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας των τουριστικών υποδομών,.
  • Η υπαγωγή στον ΕΟΤ, και όχι στο Υπουργείο Τουρισμού, όπως αρχικά προβλεπόταν, των τουριστικών εντεταλμένων που θα υπηρετήσουν σε χώρες όπου δεν υπάρχει γραφείο του ΕΟΤ. Έτσι ενισχύονται οι προϋποθέσεις καλύτερο συντονισμό και έλεγχο των ενεργειών προσέλκυσης τουριστών από το εξωτερικό,
  • Η επέκταση της δυνατότητας λειτουργικής ενοποίησης τουριστικών καταλυμάτων και στα μη κύρια τουριστικά καταλύματα της ίδιας μορφής και κατάταξης σε κλειδιά, αντί της αρχικής πρόβλεψης για ενοποίηση μόνο των κυρίων τουριστικών καταλυμάτων. Με την προσθήκη αυτή και οι ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων και επιπλωμένων δωματίων μπορούν να αναβαθμίσουν τις προσφερόμενες υπηρεσίες και υποδομές τους.
  • Η πρόβλεψη μεταβατικής διάταξης για εκείνα τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα, η διαδικασία αδειοδότησης των οποίων βρίσκεται σε εξέλιξη κατά τη δημοσίευση του νόμου, ώστε να μπορούν να υπαχθούν στις σχετικές διατάξεις του.
  • Η αλλαγή του τρόπου καθορισμού του ανταλλάγματος για την παραχώρηση χρήσης  αιγιαλού και παραλίας από τους δήμους σε ξενοδοχεία, από το 1/5 της κατώτερης τιμής δίκλινου δωματίου επί τον αριθμό των κλινών, στο 1/4 της μέσης τιμής δίκλινου δωματίου (επί τον αριθμό των κλινών). Έτσι περιορίζεται η απώλεια εσόδων για τους δήμους αλλά και διατηρείται μειωμένη η αντίστοιχη δαπάνη για τα ξενοδοχεία που κάνουν χρήση αιγιαλού και παραλίας.
Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ορισμένες βασικές ενστάσεις, όπως η εισαγωγή χωροταξικών ρυθμίσεων ενώ βρίσκεται σε διαβούλευση το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό που θα έχει τη μορφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η ρύθμιση αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ  δίχως να έχουν οριστικοποιηθεί τα νέα οργανογράμματα των δύο οργανισμών αλλά και η εκκρεμότητα της αναθεώρησης του Προεδρικού Διατάγματος για τις προδιαγραφές και τους όρους μίσθωσης των Σύνθετων Τουριστικών Καταλυμάτων. 

Σημείωσε, τέλος, ότι μετά και την ψήφιση του νομοσχεδίου πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε άλλα χρονίζοντα ζητήματα όπως η απαγόρευση της εκτός σχεδίου δόμησης, η θέσπιση κινήτρων για την απόσυρση ή την αλλαγή χρήσης «γερασμένων» τουριστικών καταλυμάτων, η αναμόρφωση του συστήματος κατηγοριοποίησης των κύριων και μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων και η θεσμοθέτηση ειδικών μορφών Τουρισμού όπως ο Αγροτουρισμός και ο Τουρισμός Υπαίθρου.

«Το νομοσχέδιο θα κριθεί κατά την εφαρμογή ή μη των ρυθμίσεών του. Δεν μπορεί, στο όνομα μιας ιδανικής κατάστασης, να κρυβόμαστε πίσω από μαξιμαλιστικά αιτήματα. Πρέπει, επιτέλους, να προχωρήσουμε σε πράξεις, με τις όποιες επιμέρους ατέλειες. Και, εφ’ όσον χρειαστεί, να προχωρήσουμε έγκαιρα στις κατάλληλες διορθωτικές κινήσεις» σημείωσε η κα Γκερέκου.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου