Οι κανόνες καλής συμπεριφοράς θα πρέπει να μας ακολουθούν όλες τις ώρες της ημέρας και να μην τους ξεχνάμε κάθε φορά που μπαίνουμε σε ένα bar, έτοιμοι για..
μια βραδιά γεμάτη αλκοόλ και έκτροπα. Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, από.. τους κάτωθεν κανονισμούς είναι θέμα απλής ευγένειας και δε χρειάζεται καν ιδιαίτερη σκέψη για να τηρηθούν.
Ακόμα και στις δύσκολες μέρες που όλοι διάγουμε, το φιλοδώρημα δείχνει κατά πόσο εκτιμούμε το καλό σέρβις, ο σεβασμός στη δουλειά του barman δείχνει πόσο αναγνωρίζουμε τη δουλειά που ρίχνει για τη δική μας διασκέδαση, ενώ όταν αφήνουμε ένα τραπέζι γεμάτο σκουπίδια τότε δείχνουμε το κακό μας πρόσωπο, ακόμα και αν έχουμε την πεποίθηση πως είναι δουλειά του σερβιτόρου να καθαρίσει τις δικές μας βρωμιές, κάτι που φυσικά δεν ισχύει!
1. Μην αρνείστε το φιλοδώρημα Μπορεί στην Ελλάδα να μην είναι θεσμοθετημένο το φιλοδώρημα, όπως είναι σε άλλες χώρες του κόσμου, αυτό όμως δε σημαίνει πως πρέπει να το παραλείπετε. Δείξτε την εκτίμηση σας στο σερβιτόρο για την περιποίηση που σας προσέφερε και αν σας άρεσε το μαγαζί και επιθυμείτε να γίνετε θαμώνας, τότε ένα καλό φιλοδώρημα είναι βοηθητικό ώστε να αναπτύξετε μια καλή σχέση με τους εργαζόμενους και τις επόμενες φορές να σας επιστραφεί το φιλοδώρημα με ένα κέρασμα. Ό,τι δίνεις, παίρνεις άλλωστε.
2. Μην κουνάτε τα χαρτονομίσματα στον αέρα για να σας προσέξει ο σερβιτόρος Όταν γίνεται πανικός στο bar και ο barman καλείται να εξυπηρετήσει δεκάδες «διψασμένους» πελάτες, το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι υπομονή και να δείξετε κατανόηση. Το να ανεμίζετε στον αέρα τα 50ευρα είναι όχι μόνο αντιαισθητικό, αλλά και αγενές.
3. Μην παραγγέλνετε κοκτέιλ σε μια μπυραρία Αν βρεθείτε σε μια μπυραρία και εσείς θέλετε διακαώς ένα μαρτίνι, μη διστάσετε να το παραγγείλετε. Μην εκπλαγείτε όμως αν δεν είναι ένα καλό μαρτίνι. Η μπυραρία λέγεται «μπυραρία», γιατί ειδικεύεται στις μπύρες. Αυτό δε σημαίνει ότι τα κοκτέιλ της κάθε μπυραρίας θα είναι μια σίγουρη αποτυχία, καθώς υπάρχουν και εξαιρέσεις στον κανόνα, αλλά καλό είναι να μην έχετε πολύ υψηλές προσδοκίες.
4. Μην αναγκάζετε τον barman να διαλέγει εκείνος το ποτό σας Σήμερα, που η τέχνη της ποτοποιίας έχει αναπτυχθεί όσο καμία άλλη φορά, και οι κατάλογοι των bar έχουν την έκταση ψηφοδελτίων από τις «καλές» εποχές του πολιτικού συστήματος, είναι σίγουρα δύσκολο να αποφασίσει κανείς τι θα παραγγείλει. Ζητήστε τη βοήθεια του barman, δίνοντας του οδηγίες για τις προτιμήσεις σας, αλλά μην περιμένετε να φανταστεί μόνος του τι γεύσεις προτιμάτε και ποια είναι τα γούστα σας.
5. Μη φλερτάρετε με τον barman/ την barwoman Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ερωτευτεί κατά καιρούς τον τύπο ή την τύπισσα πίσω από τη μπάρα, που φωτίζεται από τις ιριδίζουσες αντανακλάσεις των μπουκαλιών. Η ζωή όμως δεν είναι τόσο ρομαντική στην πραγματικότητα και ο τύπος και η τύπισσα πίσω από τη μπάρα βρίσκονται εν ώρα εργασίας και σπάνια έχουν την όρεξή σας. Εάν επιθυμείτε, προσπαθήστε να τους πιάσετε κουβέντα σε μια φάση που είναι πιο χαλαροί, αλλά μην γίνετε πιεστικοί.
6. Μην αφήνετε το τραπέζι σας γεμάτο σκουπίδια Όπως δεν θα κάνατε στο σπίτι ενός φίλου σας, έτσι να μην κάνετε και στο bar. Μην αφήσετε το τραπέζι γεμάτο σκουπίδια, χυμένα ποτά και άδεια κουτιά από τσιγάρα. Δεν είναι ευγενικό και η ευγένεια δεν χρεώνεται, οπότε μην την τσιγκουνεύεστε.
7. Φυσικά και μην ζητάτε να σας κεράσουν Βάλτε το καλά στο μυαλό σας πως κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να σας κεράσει όσα ποτά και να έχετε πιεί! Τα ήπιατε γιατί το θέλατε και κανείς δεν σας υποχρέωσε να κάνετε τέτοια κατανάλωση, ώστε να περιμένετε μετά βεβαιότητας, ότι ο επόμενος γύρος θα είναι κερασμένος. Αν ωστόσο, τελικά σας κεράσουν, φροντίστε να ανταμείψετε τον barman με ένα καλό φιλοδώρημα ή με μια επόμενη επίσκεψη.
8. Μη ζητάτε κοκτέιλ που δοκιμάσατε και σας άρεσαν... σε ένα άλλο μαγαζί Όσο προσηνής και συμπαθής και να δείχνει ένας barman και όσο ταλαντούχος και να είναι, όταν αρχίσετε να του περιγράφετε με αδρές γραμμές ένα κοκτέιλ που δοκιμάσατε σε ένα άλλο μαγαζί, δύσκολα θα το αναπαράγει και γιατί να το κάνει άλλωστε. Αν θέλετε εκείνο το κοκτέιλ τότε επισκεφτείτε εκείνο το μαγαζί. Τα πράγματα είναι απλά.
9. Μην προσβάλετε τη δουλειά και την εργασία του barman Όταν κουβεντιάζετε με έναν barman, καλό είναι να αποφύγετε ερωτήσεις τύπου «για πόσο καιρό θα το κάνεις ακόμα αυτό;» ή «ποιά είναι η κανονική σου δουλειά;» καθώς με αυτό τον τρόπο υποτιμάτε τη δουλειά του και δεν είστε μόνο αγενείς αλλά και εκτός πραγματικότητας. Η δουλειά του mixologist απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις πάνω στην παρασκευή κοκτέιλ και στον τομέα των δημοσίων σχέσεων και πρόκειται για μια άκρως σοβαρή και δύσκολη εργασία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου