Στο προεκλογικό κλίμα του τελευταίου μήνα συνεχίζει να λειτουργεί η κυβέρνηση αυτή τη φορά όχι λόγω εκλογών αλλά ενόψει ανασχηματισμού. Υπουργοί, στελέχη και κρατικός ..μηχανισμός βρίσκονται σε στάση αναμονής περιμένοντας τις αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο.
Σε καίριες κρατικές θέσεις -π.χ. υπουργείο Υγείας- συνεχίζουν να υπάρχουν κενά σε νευραλγικές θέσεις, κανένα πράσινο φως δεν έχει δοθεί για αλλαγές, ενώ οι περισσότεροι υπουργοί ασχολούνται πρωτίστως με τη συλλογή πληροφοριών για το εάν θα βρίσκονται ή όχι και στο επόμενο υπουργικό σχήμα.
Τα τηλέφωνα έχουν πάρει «φωτιά» καθώς όλοι μιλούν σχεδόν με... όλους προσπαθώντας να ανιχνεύσουν πληροφορίες για τον επικείμενο ανασχηματισμό ενώ η καχυποψία στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχει επιστρέψει λόγω των σεναρίων που κυκλοφορούν - και τα οποία πάντως δεν έχουν διαψευστεί - για το τι φέρεται να ζητά ο Ευάγγελος Βενιζέλος λόγω του... 8% στις ευρωεκλογές.
Μέσα σε αυτό το κλίμα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έδωσε εντολή να πέσουν οι τόνοι περί του ανασχηματισμού σε μια προσπάθεια να δείξει ότι δεν πρόκειται να ανατρέψει το σχέδιο του επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε διαφορά 4% στις ευρωεκλογές και η ΕΛΙΑ το περιβόητο 8% -τι και εάν είναι ψαλιδισμένο σε σχέση με τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2012- και συνεργάτες του έλεγαν χθες -όπως πρώτο έγραψε το Real.gr- ότι ο ανασχηματισμός δεν πρόκειται να γίνει... χθες όπως επιθυμούσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος αλλά στην ώρα του και όταν κάτσει η «σκόνη» των εκλογών.
Σαμαράς και Βενιζέλος συναντώνται το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου αφού νωρίτερα ο πρωθυπουργός θα έχει γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια με τον οποίο θα συζητήσει το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά συνολικά στην Ευρώπη όπου έχει σημάνει συναγερμός λόγω της ενίσχυσης των ευρω-φοβικών και ακροδεξιών δυνάμεων.
Οι δυο άνδρες, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιχειρήσουν να λειάνουν τις γωνίες των διαφωνιών τους με βασικότερη όλων την αλλαγή στο μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα. Το «γαλάζιο» επιτελείο κάθε άλλο παρά βλέπει με καλό μάτι μια τέτοια αλλαγή που όχι μόνο -όπως πιστεύουν- θα δείξει ηττοπάθεια, αλλά μπορεί να μπλέξει τη χώρα και τη Βουλή σε άσχημες περιπέτειες. Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι να υπάρξει μείωση του αριθμού στο μπόνους των εδρών -και όχι κατάργησή του- εάν και εφόσον προχωρήσει αυτή η αλλαγή.
Η συζήτηση για τον ανασχηματισμό θα μπει στην ουσία της καθώς από χθες άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες για υπέρμετρα αιτήματα του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο σε επίπεδο υπουργείων αλλά κεντρικά και για την πολιτική της κυβέρνησης κάτι όμως που -όπως τονίζουν από το επιτελείο του κ. Σαμαρά- έχει ήδη περιγραφεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό με παρεμβάσεις σε συγκεκριμένους τομείς όπως η ανάπτυξη, η απασχόληση, η φορολογική πολιτική αλλά και ο τομέας της υγείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου