24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Τετάρτη

Παρατείνεται μέχρι τον Οκτώβριο το θρίλερ με τον τάφο στην Αμφίπολη



Οι αισιόδοξες προβλέψεις ότι η ανασκαφή στον Τύμβο Καστά θα έχει ολοκληρωθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες φαίνεται να..
υποχωρούν μπροστά στις δυσκολίες του ανασκαφικού έργου που απαιτεί ιδιαίτερα προσεκτικές κινήσεις και σε καμία περίπτωση βιασύνη.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», με βάση τα νέα δεδομένα, το υπουργείο Πολιτισμού εκτιμά τώρα, ότι η ανασκαφή είναι πιθανόν να συνεχιστεί μέχρι τον Οκτώβριο.

Χθες, οι αρχαιολόγοι κατάφεραν να αφαιρέσουν και τον τελευταίο δόμο από τον τοίχο σφράγισης, που έκλεινε την πρόσοψη του ταφικού μνημείου, αποκαλύπτοντας τη συνέχεια του ψηφιδωτού δαπέδου.

Στο κέντρο και μπροστά από την είσοδο, αποκαλύφθηκε βοτσαλωτό δάπεδο, που αποτελείται από ορθογώνια και τετράγωνα σχήματα, πλαισιωμένα από ασπρόμαυρους ρόμβους. Στο κάτω μέρος της πρόσοψης εμφανίζεται στη νωπογραφία ταινία, μπλε χρώματος, η οποία παρακολουθείται και στους πλευρικούς τοίχους. Συνεχίζεται η αφαίρεση των χωμάτων από τον προθάλαμο, σε πλάτος δυο μέτρων περίπου, από τον τοίχο της εισόδου. Ο εσωτερικός χώρος, καλύπτεται ακόμη από όγκο χωμάτων, ο οποίος θα αφαιρείται, με ιδιαίτερη προσοχή, στις επόμενες μέρες.

«Θωρακίζουν» το μνημείο

Επίσης, πραγματοποιούνται, συστηματικά, εργασίες συντήρησης και στερέωσης τόσο της πρόσοψης του μνημείου, όσο και του εσωτερικού του αποκαλυπτόμενου χώρου.

Παράλληλα με την πρόοδο της ανασκαφικής έρευνας δημιουργούνται οι εργοταξιακές υποδομές, που θα εξασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας στους εργαζόμενους και ασφαλέστερη προστασία στο ταφικό μνημείο από τις καιρικές συνθήκες.

Επιπλέον ολοκληρώθηκε και η τοποθέτηση του προσωρινού στεγάστρου, που καλύπτει εξωτερικά το μνημείο και δημιουργήθηκε διεπιστημονική ομάδα αποτελούμενη από τις ειδικότητες πολιτικού μηχανικού, αρχιτέκτονος, γεωτεχνικού, τοπογράφου, συντηρητή και γεωλόγου, η οποία θα παρέχει την αναγκαία τεχνική υποστήριξη σε επίπεδο μελετών και εργασιών, που απαιτούνται για την διασφάλιση του μνημείου.

Daily Mail: «Game over» στο μυστήριο του τάφου

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Daily Mail», οι ανακαλύψεις των αρχαιολόγων φέρνουν στο φως έντονα σημάδια σύλησης του τάφους γεγονός που σημαίνει πως οι πιθανότητες να βρεθούν αντικείμενα που χρονολογούνται από την εποχή του Μέγα Αλέξανδρου εξανεμίζονται. Οι επιστήμονες, σύμφωνα με το δημοσίευμα είχαν την ελπίδα ότι θα έβρισκαν άθικτους αρχαιολογικούς «θησαυρούς» μέσα στον τάφο, αλλά φαίνεται πλέον πως τον τάφο πρόλαβαν τυμβωρύχοι να τον αδειάσουν πριν τους επιστήμονες.

Κ.Τασούλας: Eνισχύουμε το επιστημονικό επιτελείο στην Αμφίπολη

Στο ζήτημα της προόδου των ανασκαφών στην Αμφίπολη αναφέρθηκε και ο Κώστας Τασούλας μιλώντας στο ραδιοσταθμό BHMA FM. Συγκεκριμένα ο υπουργός Πολιτισμού ανέφερε :
«Τα νέα στοιχεία είναι ότι δεν υπάρχει πια μπροστά στο μνημείο ο τοίχος σφράγισης, οι ογκώδεις λίθοι περίπου 250 κιλών καθένας, οι οποίοι εμπόδιζαν την είσοδο και τη θέα ακόμη και των σφιγγών. Απεκαλύφθη με αυτή τη μετακίνηση όλη η όψη της εισόδου του μνημείου και ένα πολύ ενδιαφέρον ψηφιδωτό δάπεδο. Δημιουργήσαμε επίσης τις απαραίτητες εργοταξιακές υποδομές, γιατί μπαίνουμε στο φθινόπωρο, και θα εξασφαλίσουν καλύτερη προστασία στο μνημείο και από τις καιρικές συνθήκες και έγιναν κάποια έργα αποχέτευσης και απομάκρυνσης υδάτων. Επίσης, ενισχύεται το επιτελείο της Εφορείας από μία διεπιστημονική ομάδα αρχιτεκτόνων, μηχανικών, γεωτεχνικών, συντηρητών, τοπογράφων και γεωλόγων, για να παρέχει την απαραίτητη τεχνική στήριξη και καλύπτεται έτσι πλήρως όλη η ομάδα που δουλεύει εκεί. Θα μπούμε πρώτα μέσα στον τάφο, θα καθαριστεί και μετά θα καταλάβουμε τι έχει συμβεί. Όλα τα υπόλοιπα είναι εικασίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου