24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Τετάρτη

Οι πλημμύρες έφεραν την οικονομία του Έβρου 15 χρόνια πίσω



Μεγαλύτερες ζηµιές στις περιοχές Σουφλί, Τυχερό, Νέα Βύσσα, Φέρες και τα Λαγυνά
Οι τελευταίες πληµµύρες στον Έβρο έχουν καταστρέψει ολοσκερώς 50.000 στρέµµατα χειµερινών σιτηρών, 20.000 στρ. βαµβάκι....
25.000 µηδικής, 3000 καλαµπόκι, 1.500 στρέµµατα µε σπαράγγια και περί τα 1000 στρέµµατα µε σκόρδα ενώ εκατοντάδες στρέµµατα µε καρποφόρα δέντρα βρίσκονται κάτω από το νερό, σύµφωνα µε στοιχεία που παρείχε ο πρόεδρος του ελγα, Βασίλης Έξαρχος Οι µεγαλύτερες ζηµιές σηµειώνονται στις περιοχές Σουφλί,

 Τυχερό, Νέα Βύσσα, Φέρες και τα Λαγυνά, ενώ οι πρώτες προβλέψεις των τοπικών παραγόντων µιλούν για απώλειες στις εαρινές σπορές από 80-100%, ανάλογα µε το πόσο γρήγορα θα στεγνώσουν τα χωράφια για να µπορέσουν οι παραγωγοί να σπείρουν.

Την κατάσταση επιδεινώνει επιπλέον το γεγονός ότι νερό συνεχίζει να εισέρχεται συνεχώς από τη πλευρά της Βουλγαρίας, µε αποτέλεσµα κάτοικοι και αγρότες της Ανδριανούπολης να ετοιµάζονται να κινηθούν ακόµα και δικαστικά εναντίον του βουλγαρικού κράτους.

Χαµένα ζώα, λιγότερο γάλα

Την ίδια ώρα, µε µειωµένη γαλακτοπαραγωγή και απώλειες σε νεαρά ζώα, απάντησε το ζωικό κεφάλαιο σε πολλές περιοχές της χώρας, εξαιτίας του στρες που του προκάλεσαν οι ισχυροί άνεµοι και οι χαµηλές θερµοκρασίες. Στη Κρήτη τα ζώα έχουν ρίξει φέτος το γάλα 40% συνολικά εξαιτίας του χιονιά, ενώ σίγουρες θεωρούνται και οι καινούργιες απώλειες στα νεογέννητα αµνοερίφια των όψιµων φυλών, από πνευµονίες και υποθερµίες. 

Σε όλη την επικράτεια, εξαιτίας των συνεχόµενων βροχοπτώσεων, τα αιγοπρόβατα δεν βγαίνουν να βοσκήσουν, µένουν κλεισµένα στις στάνες τους µε αποτέλεσµα οι παραγωγοί να πρέπει συνεχώς να τους χορηγούν ζωοτροφές, κάτι που επιδεινώνει σηµαντικά την ήδη δύσκολη οικονοµική τους κατάσταση, ιδιαίτερα εκείνων που περιµένουν ακόµα τις πληρωµές από τις εξισωτικές, το τσεκ, τον καταρροϊκό και την ευλογιά.

Ταυτόχρονα, οι κατολισθήσεις και οι αποκλεισµοί του οδικού δικτύου, που επέφερε η έντονη χιονόπτωση στις περισσότερες περιοχές της χώρας, δυσκόλεψε τη πρόσβαση των παραγωγών στις εκµεταλλεύσεις τους και ιδιαίτερα στις ηµιοριενές και ορεινές περιοχές µε αποτέλεσµα να µη µπορούν να βοηθήσουν εγκαίρως τα κοπάδια τους ενώ και η παροχή τροφής κατέστη δύσκολη για τους κτηνοτρόφους.

∆εσµεύσεις Σγουρίδη για αποζηµιώσεις

Με σκοπό τη πλήρη εικόνα της έκτασης των καταστροφών, ο υφυπουργός Παναγιώτης Σγουρίδης επισκέφθηκε τη περιοχή του Έβρου στις 8 Φεβρουαρίου, ο οποίος µετά τον επιτόπιο έλεγχο σηµείωσε ότι «η οικονοµία του Έβρου γύρισε 15 χρόνια πίσω». Επιπλόεν, συµπλήρωσε ότι «πολλές µεταποιητικές γαλακτοκοµικές µονάδες και µεταποιξητικές επιχειρήσεις δεν θα µπορέσουν να έχουν την απαραίτητη πρώτη ύλη για την παραγωγή και τις εξαγωγές προϊόντων. Μέληµα του ΥΠΕΠΑ είναι να κινηθούν άµεσα και γρήγορα όλες οι διαδικασίες, να δοθούν οι απαραίτητες αποζηµιώσεις από τον ΕΛΓΑ, ώστε να υπάρξει µία κάποια ανακούφιση του αγροτικού κόσµου του Έβρου».

Καθυστερούν την εαρινή σπορά οι πλημμύρες στη Βόρεια Ελλάδα

Κάτω από το νερό βρίσκονται 250.000 στρέµµατα καλλιεργειών και σταυλικών εγκαταστάσεων στη περιοχή του Έβρου, πάνω από 5.000 αιγοπρόβατα έχουν αποµακρυνθεί από τις στάνες τους για να προστατευτούν από τις πληµµύρες και περισσότερες από 500 γεωτρήσεις και αντλητικά συγκροτήµατα βρίσκονται πληµµυρίσµένα εξαιτίας της υπερχείλισης του ποταµού και των υδάτινων απορροών που προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις σε όλη τη Β.Ελλάδα.

Ο µεγαλύτερος όγκος ζηµιών εντοπίζονται στις περιοχές Σουφλί και Νέα Βύσσα, στο Τυχερό ολόκληρες εκτάσεις µε οπωροφόρα έχουν καλυφθεί από το νερό ενώ στο νότιο Έβρο τις µεγαλύτερες ζηµιές έχουν υποστεί οι περιοχές Λαγυνά και Φέρες, όπου πληµµύρισαν 100.000 στρέµµατα µε καλλιέργειες σιτηρών, σκόρδων, καλαµποκιού, βαµβακιού και σπαραγγιών. Όλα δείχνουν ότι πρόκειται να προκληθούν πολύ µεγάλες καθυστερήσεις στις εαρινές σπορές που αναµενόταν να σπαρθούν µέχρι και αρχές Απρίλη όπως καλαµπόκια, βαµβάκια και τεύτλα, µέχρι να αποστραγγιστούν οι τεράστιοι όγκοι νερού, µε ευνόητες συνέπειες για τους παραγωγούς.

Άµεση επέµβαση

Άµεση παρουσιάζεται η ανάγκη για παροχή ζωοτροφών, ύψους 60.000 ευρώ µόνο για το πρώτο δεκαπενθήµερο, στα κοπάδια ζώων που βρίσκονται εκτός των εγκαταστάσεων τους και έχουν να αντιµετωπίσουν το σφοδρό κρύο και την ασιτία, πληγές που έρχονται να συµπληρώσουν τις µεγάλες απώλειες που είχε από το καλοκαίρι του 2013 η κτηνοτροφία στη Β.Ελλάδα από τον καταρροϊκό πυρετό και την ευλογιά που ανέρχονται σε 40.273 ζώα.

Παράλληλα, σύµφωνα µε επιπλέον πληροφορίες από το υπόµνηµα που έστειλε ο κ. Παναγιώτης Σγουρίδης στο ΥΠΕΠΑ, µετά από επίσκεψή του στις πληγείσες περιοχές, θα χρειαστεί χρηµατοδότηση ύψους 200.000 ευρώ για την Ορεστιάδα, 150.000 ευρώ για το ∆ιδυµότειχο και άλλων τόσων για το Σουφλί, µόνο για την άµεση αποκατάσταση της οδικής κυκλοφορίας στους αγροτικούς δρόµους. Μάλιστα ο υφυπουργός εξέφρασε φόβους ότι, βάσει της έκτασης των ζηµιών, δεν αποκλείεται οι αγρότες να χάσουν φέτος εντελώς την καλλιεργητική περίοδο ενώ άλλες εκτιµήσεις µιλούν για απώλεια του 80% της παραγωγής.

Έρχεται έκτακτη πληρωμή εντός Μαρτίου για φυτικό και ζωικό κεφάλαιο

Τις δηλώσεις τους για απώλειες σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο άµεσα καλεί αγρότες και κτηνοτρόφους να υποβάλλουν ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Βασίλης Έξαρχος, προκειµένου να προχωρήσει ο οργανισµός σε µια έκτακτη πληρωµή µέσα στον Μάρτιο. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο ίδιος, βρίσκεται σε εγρήγορση ο µηχανισµός του οργανισµού, ενώ έχουν προστεθεί και έκτακτοι γεωπόνοι, για να επισπευτεί η διαδικασία της καταγραφής των ζηµιών.

Σύµφωνα µε τα στοιχεία του ΕΛΓΑ, στο ζωικό κεφάλαιο η Άρτα γράφει απώλειες 1.450 αιγοπροβάτων, η Πρέβεζα 140, η Θεσπρωτία 50 και ο Έβρος 80 προβάτων και 120 αρνιών. Εν τω µεταξύ, δεν είναι εµφανείς για την ώρα οι ζηµιές σε ακτινίδια, µηδική και εσπεριδοειδή, ενώ και οι καταστροφές στο πάγιο κεφάλαιο (αποθηκευµένη παραγωγή και αρδευτικά συστήµατα) θα αποζηµιωθούν µέσω ΠΣΕΑ, µε πιο σύντοµη από τη συνήθη διαδικασία, καθώς έχει αλλάξει ο σχετικός κανονισµός για τις θεοµηνίες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου