Σε προστασία της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς με κριτήρια τουλάχιστον για έξι μήνες προχωρά η κυβέρνηση, η οποία ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή αύριο, Πέμπτη.
Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επ' αφορμή της ανακοίνωσης του ονόματος του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας, αναφέρθηκε στις άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης λέγοντας ότι η προστασία από πλειστηριασμούς αποτελεί προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ήδη ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης έχει επεξεργαστεί τη σχετική ρύθμιση, η οποία βρίσκεται σε τελικό στάδιο και θα κατατεθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Μάλιστα υπάρχουν σκέψεις η ισχύς της ρύθμισης αυτής να φτάσει έως και τους 12 μήνες.
Συγκεκριμένα για να προστατεύεται ο δανειολήπτης από πλειστηριασμό της πρώτης του κατοικίας θα πρέπει να συνδυάζει αθροιστικά τρία κριτήρια: ύψος συνολικής αξίας ακίνητης περιουσίας, ύψος ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος και ύψος καταθέσεων.
Πηγές του υπουργείου Οικονομίας σημείωναν ότι στόχος της ρύθμισης είναι να δοθεί προστασία στο 95% των δανειοληπτών που σήμερα βρίσκονται σε κίνδυνο να χάσουν την πρώτη κατοικία τους εξαιτίας της αδυναμίας να καλύψουν τις οφειλές τους.
Τα ανώτατα όρια για τα τρία αυτά κριτήρια δεν έγιναν γνωστά, αλλά σύμφωνα με τις πληροφορίες, φαίνεται ότι θα είναι γενναιότερα από αυτά που όριζε η διάταξη περί προστασίας από πλειστηριασμούς η οποία έληξε στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου και αφορούσε αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας στα 200.000 ευρώ, οικογενειακό εισόδημα στα 35.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια με προσαυξήσεις σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, τραπεζικές καταθέσεις μέχρι του ποσού των 15.000 ευρώ και συνολική κινητή και ακίνητη περιουσία η οποία να μην ξεπερνά τις 270.000 ευρώ.
Στη νέα ρύθμιση, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ύψος της ακίνητης περιουσίας του δανειολήπτη ενδέχεται να κλιμακώνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάστασή του. Παράλληλα με την προστασία από πλειστηριασμούς, το υπουργείο Οικονομίας πρόκειται να καταθέσει και ρύθμιση η οποία θα απαγορεύει την πώληση ή την εκχώρηση όλων των στεγαστικών δανείων σε μη αναγνωρισμένους τραπεζικούς οργανισμούς ή επιχειρήσεις δικαιωμάτων δανειακών συμβάσεων και εμπράγματων ασφαλειών, τα λεγόμενα distress funds.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου