24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Δευτέρα

Σκνίπες, τσιμπούρια και άλλα εξωπαράσιτα που μπορούν να βλάψουν το σκύλο σου



Οι σκνίπες, ψύλλοι , κρότωνες (τσιμπούρια) είναι εξωπαράσιτα που μπορούν να προκαλέσουν στον σκύλο σου σοβαρά προβλήματα υγείας. Μερικές από τις ασθένειες που απειλούν τον αγαπημένο μας φίλο είναι ...η λεϊσμανίαση, αλλεργική δερματίτιδα, ερλιχίωση και η διροφιλαρίωση.

Οι σκνίπες είναι υπεύθυνες για τη νόσο λεϊσμανίαση. Είναι μεταδότες πρωτόζωον παρασίτων του είδους Leishmania. Κυκλοφορούν μετά τη δύση του ηλίου. Τα συμπτώματα της νόσου μπορούν να εμφανιστούν σε χρονικό διάστημα που κυμαίνεται από ένα μήνα έως και αρκετά χρόνια. Οι δερματικές αλλοιώσεις, η απώλεια βάρους, η διόγκωση των λεμφαδένων είναι μερικά από αυτά.

Οι κρότωνες ή αλλιώς τσιμπούρια, ζουν σε περιοχές με βλάστηση και πηδούν στον ξενιστή σκύλο σου όταν αυτός περάσει από δίπλα τους. Μοιάζουν πολύ με μικροσκοπικές αράχνες. Ζουν πίνοντας αίμα. Οι ασθένειες που μεταδίδονται από τους κρότωνες είναι πιροπλάσμωση, ερλιχίωση, αναπλάσμωση, νόσος Lyme.

Ο ψύλλος είναι και αυτός εξωπαράσιτο που τρέφεται από το αίμα του σκύλου σου. Έχει καφέ χρώμα, δεν μπορεί να πετάξει και τον αναγνωρίζεις εύκολα αφού θα τον δεις να τρέχει γρήγορα στο δέρμα του σκύλου σου. Για να αναπαραχθεί χρειάζεται περιβάλλον με υψηλή θερμοκρασία και υγρασία. Οι ψύλλοι δημιουργούν στον σκύλο δερματικές αλλοιώσεις, αλλεργική δερματίτιδα, αναιμία, ερλιχίωση και μηνιγγοεγκεφαλίτιδα.
Πώς να προστατέψεις τον σκύλο και την οικογένεια σου

Κάνε συχνό έλεγχο στο δέρμα του σκύλου σου. Οι ψύλλοι και τα τσιμπούρια είναι ορατά στο μάτι. Στο εμπόριο υπάρχουν πολλά φάρμακα για προστασία από τα εξωπαράσιτα. Μπορείς να αγοράσεις αμπούλες (spot) που εφαρμόζονται τοπικά στο σώμα του σκύλου και να αποφύγεις το κολάρο προστασίας μιας και περιέχει περισσότερες χημικές ουσίες που μπορούν να βλάψουν τον σκύλο σου. Είναι σημαντικό να αγοράσεις το μέγεθος που αναλογεί στο βάρος του σκύλου. Φυσικά κανένα από αυτά τα προϊόντα δεν είναι τελείως ακίνδυνα.

Τα περισσότερα περιέχουν Pyrethrin και Permethrin. Εάν παρατηρήσεις πως ο σκύλος σου παρουσιάζει αστάθεια, λήθαργο, αποπροσανατολισμό ή κρίσεις μετά την εφαρμογή οποιουδήποτε σκευάσματος, επικοινώνησε με τον Κτηνίατρο σου. Τελευταία έχουν κυκλοφορήσει και στην ελληνική αγορά προϊόντα φτιαγμένα από φυτικές ουσίες με αντιπαρασιτική δράση και είναι απόλυτα ασφαλή για το σκύλο.

Τις ώρες που δύει αλλά και που ανατέλλει ο ήλιος εφάρμοσε στο σκύλο, δίνοντας έμφαση στα γυμνά σημεία, σπρέι με φυτικά απωθητικά κατά τις σκνίπας. Είναι ένα παραπάνω μέτρο προστασίας.

Οι περισσότερες φαρμακευτικές εταιρείες που παράγουν τις αμπούλες που αναφέραμε παραπάνω έχουν στο κατάλογο τους το ίδιο φάρμακο σε μορφή σπρέι. Για τους περισσότερους θεωρούνται λιγότερο "βλαβερά" για την υγεία του σκύλου.

Κάποια από τα παραπάνω σκευάσματα περιέχουν περμεθρίνη και γι αυτό το λόγο, εάν η γάτα σας είναι "κολλητή" με το σκύλο, μην την αφήσετε να γλύψει το σημείο που τοποθετήσατε το προϊόν. Η περμεθρίνη είναι τοξική για τις γάτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου