ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ...dunamitis @gmail.com...24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο...

Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2015

«Χαστούκι» από το ΣτΕ στον Σκουρλέτη για τις Σκουριές


Σύμφωνα με πληροφορίες το Ανώτατο Δικαστήριο κάνει δεκτή την προσφυγή κατά του υπ. Παραγωγικής Ανασυγκρότησης επειδή καθυστερούσε την έγκριση των τεχνικών μελετών για τα μεταλλεία σε...Σκουριές και Ολυμπιάδα - Δεν αφορά την απόφαση Σκουρλέτη υποστηρίζει το υπουργείο

Την προσφυγή κατά της διοίκησης με την οποία η Ελληνικός Χρυσός κατηγορούσε το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης ότι καθυστερεί την έγκριση των τεχνικών μελετών για τα μεταλλεία στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα κάνει σύμφωνα με πληροφορίες αποδεκτή το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Κατά πληροφορίες, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, κάνει δεκτή την αίτηση ακύρωσης και αναθέτει την υπόθεση στην διοίκηση προς νέα νόμιμη κρίση.

Η απόφαση του ΣτΕ η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί εντός των επομένων ωρών, αποτελεί "χαστούκι" στην απόφαση του τέως υπ. ΠΑΠΕΝ κ. Παν. Σκουρλέτη με την οποία είχε αναστείλει τις τεχνικές μελέτες της Ελληνικός Χρυσός στα μεταλλεία Χαλκιδικής.

Στελέχη της εταιρείας δηλώνουν ότι η απόφαση του ΣτΕ αποτελεί δικαίωση της εταιρείας επισημαίνουν όμως ότι είναι αναγκαίο για να ξεκινήσουν τα έργα στις Σκουριές να συμμορφωθεί η διοίκηση με την απόφαση του ΣτΕ και να άρει την αναστολή εργασιών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η απόφαση του ΣτΕ αναφέρει χαρακτηριστικά:

"Επειδή όπως προκύπτει από τα στοιχεία που προπαρατέθησαν, με το προσβαλλόμενο έγγραφο η Διοίκηση αρνήθηκε την έγκριση της τεχνικής μελέτης του επίμαχου προσαρτήματος με την αιτιολογία ότι δεν έχει εκτελεστεί πρόγραμμα δοκιμών σε κατάλληλη ημιοβιομηχανική κλίμακα επί τόπου του έργου σύμφωνα με τον όρο Β9.α, για το λόγο δε αυτό δεν έκρινε σκόπιμη την ενδελεχή και ακριβή επεξεργασία όλων των υποβληθέντων στοιχείων, αλλά περιορίσθηκε στην ενδεικτική διατύπωση ορισμένων ελλείψεων (υπεύθυνες δηλώσεις μελετητών και υπογραφή μελέτης από διπλωματούχο μηχανικό, μη υποβολή ορισμένων στοιχείων στην ελληνική γλώσσα, μη τεκμηρίωση χαρακτηρισμού εξοπλισμού ως κινητού, μη αναφορά χωματουργικών εργασιών, μη συμπερίληψη δαπάνης αποκατάστασης στον προϋπολογισμό του έργου), καθώς και στην παράθεση επικουρικών παρατηρήσεων σχετικά με την παράλειψη της αιτούσας να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της υπηρεσίας".

Υπ. Περιβάλλοντος: Η απόφαση δεν αφορά την πράξη Σκουρλέτη

Από την πλευρά του το υπουργείο Περιβάλλοντος με ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι η απόφαση «δεν αφορά ούτε ακυρώνει την απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος περί ανάκλησης των αποφάσεων έγκρισης των τεχνικών μελετών των υποέργων Σκουριών και (εν μέρει) Ολυμπιάδας».

Σύμφωνα με το υπουργείο η απόφαση του ΣτΕ ακυρώνει την πράξη του Παναγιώτη Λαφαζάνη από τις 28 Απριλίου «δια της οποίας επεστράφη ως ελλιπές το προσάρτημα της υποβληθείσας από την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός τεχνικής μελέτης, που αφορούσε τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις Ολυμπιάδας».

Η ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος έχει ως εξής:

Η υπ’ αριθ. 3191/15 απόφαση του ΣτΕ δεν αφορά ούτε ακυρώνει την απόφαση του Υ.Π.Α.Π.Ε.Ν. περί ανάκλησης των αποφάσεων έγκρισης των τεχνικών μελετών των υποέργων Σκουριών και (εν μέρει) Ολυμπιάδας.

Με την εν λόγω απόφαση του ΣτΕ ακυρώνεται, λόγω ανεπαρκούς αιτιολογίας, η από 28.4.2015 πράξη του τότε Υπουργού, δια της οποίας επεστράφη ως ελλιπές το προσάρτημα της υποβληθείσας από την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός τεχνικής μελέτης, που αφορούσε τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις Ολυμπιάδας.

Το Υ.Π.Α.Π.ΕΝ., δεν επιθυμεί και δεν δύναται να προβεί σε σχόλια ή κρίσεις επί του περιεχομένου δικαστικών αποφάσεων.

Διαβεβαιώνει, ωστόσο, προς κάθε κατεύθυνση ότι θα εξαντλήσει τα όρια των θεσμικών του αρμοδιοτήτων και κάθε μέσο που του παρέχει ο νόμος, για την απόλυτη και χωρίς συμβιβασμούς προστασία του περιβάλλοντος και για την πλήρη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.