24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Τρίτη

ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΧΑΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ



Να «συναντήσουν» τις τιμές των αυξήσεων του μετοχικού κεφαλαίου επιχειρούν ...

οι τραπεζικές μετοχές στοΧρηματιστήριο, με αποτέλεσμα ο κλαδικός δείκτης να υποχωρήσει χθες κατά 20,79%, ενώ οΓενικός Δείκτης... 
με κόπο κατάφερε και κράτησε το οχυρό των 640 μονάδων, κλείνοντας στις 643,51 μονάδες, μειωμένος κατά 2,33%. Ετσι η Alpha Bank απώλεσε το 8,77% της αξίας της, η Eurobank υποχώρησε κατά 17,65%, η ΕΤΕ κατά 29,91%, ενώ κατά 26,67% υποχώρησε η Τράπεζα Πειραιώς.

Το γεγονός πως οι τραπεζικές μετοχές πολύ γρήγορα εισέρχονται στο ταμπλό, αλλά και το σημαντικό ενδιαφέρον που αναμένεται να εκδηλωθεί για τη δημόσια προσφορα μετοχών της ΕΤΕ στην Ελλάδα, οδήγησε χθες σε αθρόες ρευστοποιήσεις τίτλων, με στόχο και την αποκόμιση ρευστότητας.
Μέσα στην τρέχουσα και τις δύο επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, αφού από σήμερα Τρίτη ξεκινά η έγκριση των ενημερωτικών δελτίων στην Κεφαλαιαγορά.

Οι απαιτούμενες ενέργειες από τις τράπεζες θα γίνουν σε διαφορετικούς χρόνους, από τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας, με πρώτες την Alpha και την Eurobank. Η Τράπεζα Πειραιώς θα ακολουθήσει. Οι διαδικασίες προβλέπουν την αναστολή διαπραγμάτευσης των τίτλων για τρεις εργάσιμες ημέρες, μέχρι να πιστωθούν οι νέες μετοχές στους δικαιούχους και να ξεκινήσει εκ νέου σε διαφορετικούς χρόνους η διαπραγμάτευση των καινούργιων μετοχών στη βάση των αναπροσαρμοσμένων τιμών που θα προκύψουν από τα reverse splits των τραπεζών.

Οι μετοχές της Eurobank αναμένεται να εισαχθούν στο ταμπλό την 1η Δεκεμβρίου και η διαπραγμάτευσή τους θα διακοπεί μεταξύ 26 και 30 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες την 1η ή την 2α Δεκεμβρίου αναμένεται να εισαχθούν προς 

διαπραγμάτευση και οι μετοχές της Alpha Bank στο Χ.Α., ενώ στις παραπάνω ημερομηνίες (ή με μετακύλιση μιας μέρας) εκτιμάται θα διακοπεί η διαπραγμάτευση και των μετοχών της Alpha Bank στο ταμπλό. Οπως ήδη ειπώθηκε, η Τράπεζα Πειραιώς που ολοκλήρωσε την αύξησή της την Παρασκευή, θα ακολουθήσει.

Εν τω μεταξύ, σήμερα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα συνεδριάσει και θα εξετάσει το ενημερωτικό δελτίο της Εθνικής Τράπεζας, για τη δημόσια προσφορά στο ευρύ εγχώριο επενδυτικό κοινό ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Η Εθνική είναι η μόνη τράπεζα που αποφάσισε να απευθυνθεί και σε μικροεπενδυτές στην Ελλάδα (1.000 ευρώ και πάνω) στους οποίους θα διαθέσει μετοχές μέσω δημόσιας εγγραφής,. η οποία θα ξεκινήσει την προσεχή Δευτέρα και θα λήξει στις 2 Δεκεμβρίου.

Οι νέες μετοχές θα διατεθούν στην τιμή του 0,30 ευρώ ανά μετοχή, καθώς θα έχει μεσολαβήσει η συνένωση (reverse split) με αναλογία 1 νέα για κάθε 15 παλαιές.
Οι εγχώριοι επενδυτές θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στη δημόσια προσφορά χωρίς όριο συμμετοχής.

Με δεδομένο ότι πρόκειται περί δημόσιας προσφοράς, όλοι οι επενδυτές και αποταμιευτές μπορούν να συμμετάσχουν, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες να αμβλυνθούν υφιστάμενοι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, ώστε να είναι δυνατή η συμμετοχή για όλους χωρίς όριο.
Μετά την επανέναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών όλων των τραπεζών, εκτιμάται ότι οι αρχές θα εγκρίνουν και την επιστροφή των παραγώγων προϊόντων των τραπεζών στην αγορά.
Από χθες εν τω μεταξύ και για πέντε εργάσιμες μέρες θα μπορούν οι κάτοχοι ομολόγων της Τράπεζας Πειραιώς να προχωρήσουν τη διαδικασία ανταλλαγής των τίτλων τους με μετοχές ή μετρητά.
Σημειώνεται ότι το swap που πρότεινε η τράπεζα είχε γίνει αποδεκτό από κατόχους τίτλων ύψους 592 εκατ. ευρώ.
Καταθέσεις
Οταν ολοκληρωθούν οι παραπάνω διαδικασίες οι τράπεζες, έχοντας πλέον επιλύσει ένα από σημαντικά τους προβλήματα, αναμένεται να ενσκήψουν με σπουδή στην επαναφορά των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα. Η επαναφορά, σε δεύτερο χρόνο, θα επιτρέψει στο πιστωτικό σύστημα της χώρας να χρηματοδοτήσει την πραγματική οικονομία.

Συγχρόνως, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δημιουργεί τις συνθήκες προκειμένου να αρθούν μέσα στην επόμενη χρονιά οι κεφαλαιακοί έλεγχοι στη χώρα.
Επανέρχεται η εμπιστοσύνη στην οικονομία
Η έγκαιρη ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης απέτρεψε τον κίνδυνο για «κούρεμα» των καταθέσεων, ανάφεραν χθες κυβερνητικές πηγές, ενώ

υπολογίζεται ότι το ποσό που θα αντληθεί από τον ESM δεν θα ξεπεράσει τα 6 δισ. ευρώ.
Η μετοχική συμμετοχή του ΤΧΣ μπορεί να είναι μικρότερη, όπως λένε οι ίδιες πηγές, αλλά το Ταμείο θα έχει πλήρη δικαιώματα ψήφου.

Το 25% της δημόσιας συμμετοχής θα έχει τη μορφή κοινών μετοχών και το 75% ειδικών ομολογιών, των λεγόμενων CoCos. Οι ομολογίες αυτές θα έχουν επιτόκιο 8%, άρα οι τράπεζες θα έχουν ισχυρό κίνητρο να τις εξοφλήσουν και το Δημόσιο θα πάρει πίσω τα χρήματά του.

Στην κρίση τέλος που οδήγησε σε πορεία απαξίωσης του τραπεζικού συστήματος αποδίδουν οι ίδιες πηγές την εκμηδένιση της τιμής των μετοχών των τραπεζών. Οπως όμως σημειώνει η κυβέρνηση, η προσέλκυση νέων ιδιωτικών κεφαλαίων δείχνει ότι επανέρχεται η εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Πηγή : imerisisa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου